Beste energiezuinige koelkast – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024

Druk bezig met het verduurzamen van je woning? Dan mag uiteraard een energiezuinige koelkast niet ontbreken. Met zo’n koelkast breng je je energierekening verder en verder omlaag. Spreekt dit je aan? Wij zijn alvast op zoek gegaan naar de beste energiezuinige koelkast. Onze volledige top 10 delen we graag hieronder met je.

Onze 5 beste energiezuinige koelkasten van 2024


Wat is een energiezuinige koelkast precies?

Niet elke koelkast verdient het predicaat ‘energiezuinig’. Dit geldt alleen voor de koelkasten met energielabel A, B of C. Idealiter heeft elke koelkast energielabel A, maar dat is niet altijd mogelijk. Met name als het om grotere koelkasten gaat, kom je al snel uit bij een variant met label B of C.

Wil je in je woning de beste energiezuinige hebben? Richt je pijlen dan op een variant met bovengenoemde energielabels. Uiteraard kun je ook direct voor één van onderstaande koelkasten kiezen. Dít zijn volgens ons namelijk de beste energiezuinige koelkasten.

1. Bosch KGE49AWCA Serie 6

Wat is de beste energiezuinige koelkast van 2024? Op basis van die vraag hebben wij tal van koelkasten aan een strenge keuring onderworpen. Uiteindelijk is gebleken dat de Bosch KGE49AWCA Serie 6 de beste energiezuinige koelkast van 2024 is.

Dat is onder meer aan energieklasse C te danken. Ten opzichte van veel andere koelkasten verbruikt deze Bosch koelkast relatief weinig energie. Dat is overigens niet alleen aan de energieklasse te danken, maar ook aan de verschillende technologieën. Juist door deze technologieën is energieklasse C verkregen:

 • Automatische vriesfunctie. De Bosch KGE49AWCA Serie 6 beschikt over een automatische vriesfunctie, ook wel superFreezing genoemd. Deze functie zorgt ervoor dat alle producten beschermd worden tegen ontdooien. Hierdoor hoeft deze koelkast nooit op zijn piekvermogen te draaien, waardoor de energiekosten zo laag mogelijk gehouden worden.
 • LowFrost. Dankzij de LowFrost functie is er sprake van minder ijsvorming in deze koelkast. Ook dit draagt bij aan het lagere energieverbruik.
 • LED verlichting. Bosch heeft bij de KGE49AWCA Serie 6 voor ingebouwde LED verlichting gekozen. De juiste keuze, aangezien LED de zuinigste lichtbron is. Bovendien gaat de lamp alleen aan als je de deur opendoet. Ook dit komt het algehele energieverbruik ten goede.

Hoeveel energie de Bosch KGE49AWCA Serie 6 dan precies verbruikt? Deze beste energiezuinige koelkast verbruikt slechts 168 kWh per jaar. Dit is een zeer interessant verbruik te noemen, met name als je het afzet tegen veel andere koelkasten. Veel andere koelkasten verbruiken hier een veelvoud van.

Overigens is de Bosch KGE49AWCA Serie 6 ook nog voor in veel huizen geschikt. Dit komt onder meer door de totale inhoud van 419 liter. Door deze forse inhoud is dit ook een prima koelkast voor grotere huishoudens. Overigens gaat dit om een koelvriescombinatie. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 302 liter en het vriesgedeelte een inhoud van 117 liter. Dit past perfect bij elkaar.

De Bosch KGE49AWCA Serie 6 is een fraaie koelkast om te zien. Dit is uiteraard niet het belangrijkste bij de beste energiezuinige koelkast, maar toch wilden we dit even benoemen. Dit is namelijk een vrij grote koelkast, waardoor ‘ie al snel in de woning opvalt. Het is daarom des te fijner dat de uitstraling prima is.

Een ander groot voordeel is het minimale geluidsniveau. Deze koelkast produceert slechts 38 decibel geluid, waardoor je ‘m nagenoeg niet hoort. Het is hierdoor zeker mogelijk om ‘m een prominente plek in je woning of keuken te geven.

Al met al vinden wij dit de beste energiezuinige koelkast. Dat is verder te danken aan de uitmuntende kwaliteit, geweldige indeling en extra’s. Zo beschikt de Bosch KGE49AWCA Serie 6 over een flessenrek, waardoor je alle flessen drinken op een ideale manier kunt koelen.

Zijn wij dan voor de volle 100% te spreken over de Bosch KGE49AWCA Serie 6? Nou, je kunt deze beste energiezuinige koelkast niet in elke ruimte gebruiken. Als het in een ruimte koeler dan 10 graden Celsius is, is de Bosch KGE49AWCA Serie 6 hier niet geschikt voor. Ook moet je relatief veel geld betalen voor de beste energiezuinige koelkast: pakweg €821.

2. Frilec BONN350-NFD-040CB

Ben je op zoek naar de beste energiezuinige koelkast voor in jouw huis? Dan heb je niet alleen met de koelkast en het energieverbruik te maken, maar ook met de rest van je woning. Je wilt immers dat je nieuwe koelkast feilloos bij de rest van je woning past.

Heb je nou voor een modern of stoer interieur gekozen? Dan vinden wij de Frilec BONN350-NFD-040CB de beste energiezuinige koelkast voor je. Deze koelkast combineert een laag energieverbruik met een prachtig design. Dit komt onder meer doordat deze koelkast volledig in het zwart uitgevoerd is.

Met de Frilec BONN350-NFD-040CB haal je dus een zeer energiezuinige koelkast in huis. Dit blijkt onder meer uit energielabel C. Dat deze koelkast over dit energielabel beschikt, geeft aan dat dit één van de zuinigste koelkasten van het moment is.

Wat verder opvalt, is het lage energieverbruik per jaar. Net zoals de bovenstaande variant verbruikt ook de Frilec BONN350-NFD-040CB slechts 168 kWh per jaar. Dit brengt een lage energierekening met zich mee, terwijl je ook nog van de gewenste verduurzaming van je woning geniet. Je levert hiermee dus ook een flinke bijdrage aan het behoud van onze aardbol.

De samenstelling van de Frilec BONN350-NFD-040CB is ook nog naar onze wens. Dit is onder meer te danken aan verschillende technologieën waar het merk Frilec gekozen voor heeft. Dit is wellicht niet het beste merk, maar dit merk loopt voorop op het gebied van energie. Dit blijkt duidelijk uit de verschillende technologieën waardoor het lage energieverbruik verkregen wordt.

Net zoals bovenstaande variant is dit een koelvriescombinatie. Daarbij valt wel direct op dat de Frilec BONN350-NFD-040CB een slagje kleiner is. Deze koelkast energiezuinig heeft namelijk een inhoud van 347 liter. Dat is voor zo’n beetje elk huishouden prima te noemen, met uitzondering van de grootste huishoudens.

Overigens is deze inhoud op een geweldige manier verdeeld. Het koelgedeelte is 243 liter groot, terwijl het vriesgedeelte 104 liter groot. Door deze verdeling heb je meer dan voldoende ruimte om etenswaren te koelen én in te vriezen. Hierbij geniet je dus van meerdere fijne technologieën:

 • Instelbare temperatuurinstelling. In de deur van de Frilec BONN350-NFD-040CB zit een fraai en handig display verwerkt. Met dit display stel je handmatig de gewenste temperatuur per zone in. Op die manier breng je het energieverbruik des te verder omlaag!
 • No Frost functie. Dankzij de No Frost functie ontstaat er helemaal geen ijsvorming in het vriesgedeelte van de Frilec BONN350-NFD-040CB. Dat brengt op zijn beurt ook een lager energieverbruik met zich mee.

Een ander groot voordeel vinden wij de sublieme indeling. De Frilec BONN350-NFD-040CB beschikt bijvoorbeeld over 4 deurbakken, 4 legplanken, 1 groentelade en 3 vriesladen. Zelfs als je héél veel boodschappen doet, kun je al deze boodschappen op een nette manier opbergen.

Spreekt deze tweede beste energiezuinige koelkast je aan? Dan hebben we nóg meer nieuws voor je. De Frilec BONN350-NFD-040CB is namelijk ook nog eens betaalbaar. Voor deze koelkast energiezuinig betaal je ongeveer €609. Voor dit bedrag ga je – wat ons betreft – geen betere energiezuinige koelkast vinden. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze koelkast!

3. Bosch KGE39ALCA Serie 6

Het is belangrijk om je nieuwe koelkast op je huishouden af te stemmen. Heb je een gemiddeld huishouden, bijvoorbeeld van 3 á 4 personen? Dan is mogelijk de Bosch KGE39ALCA Serie 6 de beste energiezuinige koelkast.

Dit komt onder meer doordat deze koelkast energielabel C heeft. Uit alleen al dit energielabel blijkt dat dit één van de beste energiezuinige koelkasten is. Dat is dus vooral het geval voor de gemiddelde huishoudens. De gehele samenstelling en inhoud sluit namelijk perfect op het gemiddelde huishouden aan.

Wat bij de Bosch KGE39ALCA Serie 6 direct opvalt, is het zeer lage energieverbruik per jaar. Bij normaal gebruikt verbruikt ‘ie slechts 149 kWh per jaar. Met dit energieverbruik is ‘ie dus nog een klap zuiniger dan bovenstaande koelkasten. Dat is onder meer te danken aan ideale technologieën waar het merk Bosch voor gekozen heeft:

 • Piepalarm. Laat je onverhoopt de deur van de Bosch KGE39ALCA Serie 6 openstaan? Dan hoor je een irritant piepalarm. Dankzij dit alarm blijft de deur nooit (te) lang openstaan, waardoor er dus veel energie bespaard wordt.
 • Snelvriesfunctie. Dankzij de snelvriesfunctie worden etenswaren snel ingevroren. Hiervoor hoeft de Bosch KGE39ALCA Serie 6 niet piekvermogen te gebruiken. Ook dat is van positieve invloed op het algehele energieverbruik.
 • Low Frost functie. In het vriesgedeelte hoef je niet bang te zijn voor ijsvorming. Doordat het aan de ijsvorming ontbreekt, verbruikt de Bosch KGE39ALCA Serie 6 echt zo min mogelijk energie.
 • freshSense technologie. Deze technologie zorgt voor een constante binnentemperatuur. Vergelijk dit met een auto die constant 80 km/h rijdt. In dat geval is de auto zo zuinig mogelijk. Dát geldt ook voor het koelvermogen van de Bosch KGE39ALCA Serie 6.
 • LED verlichting. Bosch heeft de KGE39ALCA Serie 6 ook nog van fijne LED verlichting voorzien. Dankzij deze verlichting heb je perfect zicht op de inhoud van de koelkast. Ook draagt dit licht dus op een positieve manier bij aan het energieverbruik.

Dat de Bosch KGE39ALCA Serie 6 voor gemiddelde huishoudens geschikt is, komt onder meer door de inhoud van 343 liter. Deze inhoud is als volgt verdeeld: 249 liter voor het koelgedeelte en 94 liter voor het vriesgedeelte. Het vriesgedeelte is dus aan de kleine kant, maar dat is voor het gemiddelde huishouden geen enkel probleem.

Al met al vinden wij dit de derde beste energiezuinige koelkast. Dat is ook nog te danken aan de sublieme indeling. De Bosch KGE39ALCA Serie 6 beschikt bijvoorbeeld over uitrekbare plateaus, speciale lades voor groenten en fruit en een BigBox. Deze BigBox is ideaal voor de grotere vrieswaren.

Spreekt deze derde beste energiezuinige koelkast jou ook aan? Dan is het fijn om te weten dat deze koelkast een prima prijs-kwaliteitsverhouding kent. De kwaliteit is zoals we van het merk Bosch gewend zijn: prima. Qua prijskaartje is dit ook nog een interessante koelkast. Je betaalt hier ongeveer €740 voor.

4. Samsung RS68A884CSL SpaceMax

Heb je een bijzonder groot huishouden? Of vind je de stijl van een Amerikaanse koelkast gewoon mooi? Mogelijk heb je het idee dat een Amerikaanse koelkast niet energiezuinig kan zijn. De Samsung RS68A884CSL SpaceMax bewijst echter het tegendeel. Dit vinden wij namelijk de beste energiezuinige Amerikaanse koelkast van 2024.

Net zoals bovenstaande varianten beschikt deze koelkast over energielabel C. Met name voor de begrippen van een Amerikaanse koelkast is dit uniek te noemen. Veel andere Amerikaanse koelkasten hebben namelijk label D of zelfs E. De Samsung RS68A884CSL SpaceMax scoort op dit gebied dus erg hoge punten.

Wel moet je bij deze koelkast met een hoger energieverbruik per jaar rekening houden. Het jaarlijkse energieverbruik ligt op ongeveer 225 kWh per jaar. Hiermee verbruikt ‘ie dus meer energie dan bovenstaande koelkasten. Dat is echter goed uit te leggen: de Samsung RS68A884CSL SpaceMax heeft de nodige unieke zaken te bieden.

Ten eerste valt de forse inhoud direct op. De Samsung RS68A884CSL SpaceMax heeft namelijk een inhoud van 635 liter. Hij is hiermee uiterst geschikt voor de grotere huishoudens of voor gezinnen die heel veel boodschappen doen. Ook is het overigens mogelijk om deze Amerikaanse koelkast voor professionele doeleinden in te zetten.

Ten tweede valt de geweldige samenstelling op. De Samsung RS68A884CSL SpaceMax beschikt over een koelgedeelte van 409 liter en een vriesgedeelte van 226 liter. Beide delen zijn op een slimme manier vormgegeven, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van de aanwezige ruimte. Je bergt bovendien al je boodschappen op een geordende manier op.

Ten derde vallen de vele extra’s in positieve zin op. Zo beschikt de Samsung RS68A884CSL SpaceMax over een geweldige ijsblokjesdispenser. Met deze dispenser is het mogelijk om ijsblokjes te maken, zonder dat je hier zelf enige moeite voor hoeft te doen. Dit biedt veel gemak, maar is niet zozeer bevorderlijk voor het energieverbruik.

Ten vierde zijn wij over veel handige technologieën te spreken. Zo kun je voor de SmartConversion functie kiezen, waarmee je de koelkast helemaal naar wens aanpast. Het is hierdoor mogelijk om altijd van de optimale temperatuur te genieten. Dit is ideaal voor je etenswaren, maar ook voor de energierekening.

Ten vijfde zijn wij over het prachtige design te spreken. Als je naar de Samsung RS68A884CSL SpaceMax kijkt, zie je écht een koelkast staan. Hij is groot, hij ziet er luxe uit en hij is perfect afgewerkt. Ondertussen heeft Samsung ook nog voor een perfecte kwaliteit gezorgd.

Is dit dan de perfecte energiezuinige Amerikaanse koelkast? Ja, daar komt het wat betreft energiezuinigheid wel op neer. Wel is het belangrijk om even naar het prijskaartje te kijken. Voor de Samsung RS68A884CSL SpaceMax betaal je namelijk zo’n €1980. Maar, ten opzichte van andere Amerikaanse koelkasten verbruikt deze variant dus wel een stuk minder energie!

5. Siemens KG39E8XBA iQ500

Ben je in dit artikel vooralsnog niet de beste energiezuinige koelkast tegengekomen? Dan wijzen wij je graag op de Siemens KG39E8XBA iQ500. Deze koelkast scoort om meerdere redenen de felbegeerde plek 5 in onze top 10 van beste energiezuinige koelkasten.

Bij deze koelkast van Siemens vallen meerdere zaken op. Ten eerste valt op dat deze koelkast energielabel B heeft. Kijk, dat hebben we nog niet eerder in dit artikel kunnen zeggen. Doordat de Siemens KG39E8XBA iQ500 energielabel B heeft, lijkt dit één van de zuinigste koelkasten te zijn.

Dat is inderdaad het geval, ook als we naar het energieverbruik kijken. Deze koelkast van Siemens verbruikt slechts 119 kWh per jaar. Hij verbruikt hiermee dus minder energie dan de bovenstaande koelkasten. Dat Siemens dit voor elkaar heeft gekregen, verdient een groot compliment.

Maar, hoe heet Siemens dit dan voor elkaar gekregen? Dat is vooral te danken aan een combinatie van technologieën:

 • Low Frost functie. Het vriesgedeelte van de Siemens KG39E8XBA iQ500 is van de Low Frost functie voorzien. Door deze functie ontstaat er weinig tot geen ijsvorming in het vriesgedeelte.
 • Vakantiemodus. De Siemens KG39E8XBA iQ500 beschikt over een unieke vakantiemodus. Tijdens deze modus blijft de koelkast wel koud, maar staat ‘ie als het ware in een standby stand. Hij verbruikt hierdoor nóg minder energie dan normaal.
 • Alarmsysteem. Siemens heeft deze beste energiezuinige koelkast met energielabel B ook nog van een alarmsysteem voorzien. Door dit systeem laat je de deur nooit (te) lang open staan. Als je dat wel doet, gaat het alarm namelijk vrij hard af. Dat wil je niet, dus doe je direct de koelkastdeur dicht.
 • LED verlichting. De Siemens KG39E8XBA iQ500 is ook nog van handige LED verlichting voorzien. Dankzij deze verlichting verbruikt ‘ie nog minder energie en heb je ook perfect zicht in de koelkast. LED verlichting is ook nog eens uiterst duurzaam te noemen.

Kies je voor de Siemens KG39E8XBA iQ500? Dan kies je dus voor de beste energiezuinige koelkast met energielabel B. Dat deze koelkast over dit label beschikt, is gewoon uniek te noemen. Weinig andere koelkasten kunnen hier namelijk aan tippen.

Daarbij valt ook nog op dat deze koelkast een prima inhoud heeft: 343 liter in totaal. Dit is als volgt verdeeld: 249 liter voor het koelgedeelte en 94 liter voor het vriesgedeelte. Doordat het vriesvak relatief klein is, is de Siemens KG39E8XBA iQ500 wel minder geschikt voor de grotere huishoudens.

Ook moet je bij de Siemens KG39E8XBA iQ500 rekening met een forsere investering houden. Voor deze beste energiezuinige koelkast met energielabel B betaal je ruim €800. Dat is vrij veel geld, maar je bespaart hier dus tegelijkertijd ook veel geld mee. Dat is te danken aan het (zeer) lage energieverbruik.

Wanneer is een koelkast energiezuinig?

De beste energiezuinige koelkast moet aan een paar ‘eisen’ voldoen:

 • Energieklasse B, C of D. In een ideale wereld beschikt elke koelkast over energielabel A of B. In de werkelijkheid is dit echter bijna niet te doen, mede doordat moderne koelkasten groot zijn en aan tal van veiligheidseisen moeten voldoen. Je komt daarom al snel uit bij een koelkast met energieklasse C. Dát is wat ons betreft prima!
 • Veel moderne technologieën. Wil je voor de beste energiezuinige koelkast gaan? Dan kies je voor een koelkast met moderne technologieën. Juist door alle technologieën is de koelkast in staat om zeer energiezuinig zijn werk te doen.
 • Laag energieverbruik per jaar. Uiteraard gaat het energielabel met een bepaald energieverbruik per jaar gepaard. Als je voor de beste energiezuinige koelkast wilt gaan, heb je dus een koelkast met een laag energieverbruik per jaar nodig. Een verbruik van 140 á 200 kWh per jaar is prima te noemen!

Veel soorten energiezuinige koelkasten

Als je voor de beste energiezuinige koelkast wilt gaan, zijn er belangrijke knopen die je door moet hakken. Zo moet je een keuze maken tussen de verschillende soorten energiezuinige koelkasten:

 • Energiezuinige koelvriescombinatie. Dit is dus een combinatie van een koelkast en een vriezer. Dergelijke apparaten zijn steeds zuiniger in staat om hun werk te doen, waarover je meer leest in ons artikel ‘beste energiezuinige koelvriescombinatie’.
 • Energiezuinige koelkast tafelmodel. Je kunt ook bewust voor een tafelmodel koelkast kiezen. Dit is een kleinere koelkast met een kleinere inhoud. Juist door de kleinere inhoud is zo’n koelkast in staat om energiezuinig zijn werk te doen.
 • Energiezuinige inbouw koelkast. Zou je graag je koelkast op een fraaie manier in je keuken weg willen werken? Dan heb je de beste energiezuinige inbouw koelkast nodig. Zo’n koelkast past feilloos in je keuken en is dus ook energiezuinig in gebruik.
 • Energiezuinige Amerikaanse koelkast. Ja, het bestaat echt: een energie zuinige Amerikaanse koelkast. In ons artikel ‘beste energiezuinige Amerikaanse koelkast’ lees je hier meer over!
 • Energiezuinige vriezer. Je kunt ook ngo voor alleen een vriezer kiezen. Daarvoor verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘beste energiezuinige vriezer’.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Voordat je je zoektocht af kunt trappen, is dit één van de belangrijkste keuzes die je moet maken!

Wat zijn de voordelen van een energiezuinige koelkast?

Het is absoluut aan te raden om voor de beste energiezuinige koelkast te kiezen. Dit heeft vooral met deze voordelen te maken:

 • Je bespaart hier veel geld & energie mee. Kies je voor de beste energiezuinige koelkast? Dan geniet je op jaarbasis van een veel lager energieverbruik. Dit komt onder meer doordat een koelkast één van de grotere energieverbruikers is. Doordat je minder energie verbruikt, bespaar je ook nog eens een hoop geld. Deze besparing kan oplopen tot tientallen euro’s per jaar!
 • Je geniet van een moderne koelkast. De beste energiezuinige koelkast is hoe dan ook een moderne koelkast. Dit houdt onder meer in dat ‘ie van de nieuwste technologieën voorzien is, waardoor het energieverbruik zo laag ligt. Tegelijkertijd zorgen al deze technologieën voor modern gemak.
 • Je maakt een duurzame keuze. Investeer je in de beste energiezuinige koelkast? Dan maak je ook nog een duurzame keuze. Zowel met het oog op het energieverbruik als op de toekomst. De beste energiezuinige koelkast gaat nu eenmaal heel lang mee.
 • Je hebt voldoende keuze. Als je een goede energiezuinige koelkast wilt kopen, heb je bovendien voldoende keuze. Je hebt uit verschillende modellen, talloze varianten en veel merken de keuze. In elke situatie kun je hierdoor een geschikte energiezuinige koelkast aanschaffen.

Wat zijn de nadelen van een energiezuinige koelkast?

Zelfs als je voor de beste energiezuinige koelkast kiest, moet je met één aandachtspunt rekening houden:

 • Het vraagt om een forse investering. Dat een koelkast zo energiezuinig is, komt onder meer door de toegepaste technologieën. Doordat het om de nieuwste en beste technologieën gaat, moet een fabrikant hier veel kosten voor maken. Dat uit zich dan ook in een hogere verkoopprijs. Op zich is dit geen probleem, aangezien je op termijn dus veel geld weet te besparen met de beste energiezuinige koelkast!

Heb je de beste energiezuinige koelkast nog niet gevonden?

In dit artikel heb je al kennisgemaakt met de 5 beste energiezuinige koelkasten. Ben je echter nog niet de perfecte koelkast voor in jouw huis tegengekomen? Kijk dan ook nog eens naar de onderstaande 5 varianten. Mogelijk sluit één van deze varianten (nog) beter op je wensen aan:

€489,00
Op voorraad
Bol.com
€1.729,00
Op voorraad
Bol.com
€667,02
€699,00
Op voorraad
Bol.com
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com
€549,00
Op voorraad
Bol.com

Hoe vind je de beste energiezuinige koelkast?

Heb je voor jezelf de knoop doorgehakt: wil je graag je woning verduurzamen? Dan heb je onder meer de beste energiezuinige koelkast nodig. Maar, wat is nou voor in jouw woning & situatie de beste koop? Dat achterhaal je door goed op onderstaande aandachtspunten te letten.

Soort koelkast

Ten eerste moet je een keuze tussen de verschillende soorten koelkasten maken. Dit doe je door op deze punten te letten:

 • Gewenste gebruik. Hoe en waarvoor wil je precies de beste energiezuinige koelkast gebruiken? Als je dat weet, maak je snel een schifting in het huidige aanbod.
 • Huishouden. Woon je in je eentje? Dan kun je prima voor een energiezuinige koelkast tafelmodel kiezen. Woon je echter met meerdere mensen samen? Dan heb je waarschijnlijk een grotere koelkast nodig, zoals een koelvriescombinatie. Kijk daarom goed naar je huishouden.
 • Je woning. Je hebt ook nog met de ruimte in je woning te maken. Met name als je een klein huis hebt, ben je ietwat beperkt qua keuzemogelijkheden. In dat geval kom je waarschijnlijk al snel bij een energiezuinige koelkast tafelmodel uit.

Energielabel

Ten tweede moet je goed naar het exacte energielabel kijken. Idealiter ga je voor een variant met label B, maar label C is ook meer dan prima te noemen. Vind je in het aanbod daarvan geen geschikte koelkast? Dan kun je altijd nog naar label D kijken. Die varianten zijn uiteraard wel minder energiezuinig.

Energieverbruik

Ten derde moet je goed naar het exacte jaarverbruik kijken. Bij elke koelkast staat exact vermeld wat het jaarlijkse energieverbruik in kWh is. Des te lager, des te beter uiteraard. De beste energiezuinige koelkast verbruikt bijvoorbeeld zo’n 169 kWh per jaar.

Technologieën en indeling

Ten vierde moet je goed naar de technologieën kijken. Over welke technologieën beschikt de koelkast precies? Als je puur voor de beste energiezuinige koelkast gaat, beschikt ‘ie hoe dan ook over veel technologieën.

In het verlengde hiervan kun je ook nog even naar de indeling kijken. De indeling van de koelkast energiezuinig moet immers ook op je wensen aansluiten. Vaak is deze indeling ook nog bepalend voor het energieverbruik.

Prijs & kwaliteit

Tot slot wijzen wij je graag op de prijs en kwaliteit. Zo adviseren wij je om te investeren in de beste energiezuinige koelkast. Hier moet je meer geld voor betalen, maar op termijn bespaar je hier dus ook weer (heel) veel geld mee.

Tevens raden wij je specifiek de bovenstaande varianten aan. Dit zijn immers de beste energiezuinige koelkasten en ze zijn ook nog van de beste merken. Dit is duidelijk terug te zien aan de afwerking, samenstelling én algehele levensduur.

Je woning verduurzamen

Heb je de wens om nog minder energie te verbruiken? Neem dan ook onze artikelen over de beste energiezuinige wasmachine, beste energiezuinige droger, beste energiezuinige mobiele airco, beste energiezuinige TV, beste energiezuinige vijverpomp, beste energiezuinige vriezer en beste zuinige elektrische kachel door!

Wat zijn de kenmerken van een energiezuinige koelkast?

Energiezuinige koelkasten zijn ontworpen om minder elektriciteit te gebruiken zonder in te leveren op prestaties. Ze beschikken vaak over verbeterde isolatie, efficiëntere compressoren, geavanceerde temperatuurregeling en soms slimme functies die het energieverbruik optimaliseren op basis van gebruikspatronen.

Hoe kan ik het energieverbruik van mijn koelkast verminderen?

Om het energieverbruik te verminderen, plaatst u de koelkast uit de buurt van warmtebronnen (zoals de oven, vaatwasser of direct zonlicht), houdt u de deuren zo kort mogelijk open, zorgt u ervoor dat de koelkast niet te vol of te leeg is, en stelt u de temperatuur in op 3°C tot 4°C voor de koelkast en -18°C voor de vriezer.

Wat betekent het energielabel op koelkasten?

Het energielabel op koelkasten duidt de energie-efficiëntie aan met een classificatie die loopt van G (minst efficiënt) tot A+++ (meest efficiënt). Een hogere classificatie wijst op een lager jaarlijks energieverbruik, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Zijn energiezuinige koelkasten duurder dan standaardmodellen?

Energiezuinige koelkasten kunnen een hogere initiële investering vereisen dan minder efficiënte modellen, maar de lagere operationele kosten door besparingen op de energierekening compenseren vaak deze hogere aanschafprijs over de levensduur van het apparaat.

Hoe beïnvloedt de grootte van de koelkast het energieverbruik?

Over het algemeen verbruiken grotere koelkasten meer energie dan kleinere modellen. Echter, de energie-efficiëntie per kubieke meter kan beter zijn bij sommige grotere modellen dankzij geavanceerdere koeltechnologieën. Het is belangrijk om een model te kiezen dat past bij uw behoeften om overconsumptie van energie te voorkomen.

Kan de plaatsing van mijn koelkast echt invloed hebben op het energieverbruik?

Ja, de plaatsing van uw koelkast kan een significant verschil maken in het energieverbruik. Het plaatsen van de koelkast weg van warmtebronnen en zorgen voor voldoende ventilatie aan de achterkant en zijkanten van het apparaat kan helpen om efficiënter te koelen en minder energie te verbruiken.

Is het economisch verantwoord om mijn oude koelkast te vervangen door een energiezuinig model?

Het vervangen van een oude koelkast door een nieuw, energiezuinig model kan op lange termijn economisch voordelig zijn. Nieuwere modellen zijn vaak veel efficiënter en kunnen aanzienlijke besparingen op de energierekening opleveren. Het is aan te raden om een vergelijking te maken van de geschatte jaarlijkse energiekosten van uw huidige koelkast met die van een nieuw model om de potentiële besparingen te beoordelen.

Index