Beste zuinige elektrische kachel – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024

Op een energiezuinige manier je woning verwarmen? Het is mogelijk met de beste zuinige elektrische kachel. Zo’n kachel verbruikt zo min mogelijk energie en werkt tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk. Je geniet daardoor op een goedkope manier van een behaaglijke warmte in je woning. Spreekt dit je aan? Wij hebben alvast de 10 beste zuinige elektrische kachels voor je verzameld.

VONROC Luxe elektrische kachel

Wat is de beste zuinige elektrische kachel? Ons expert advies

Als expert raad ik je graag de VONROC Luxe elektrische kachel aan. Dit is de beste zuinige elektrische kachel volgens onze test, waarvoor wij talloze kachels aan een keuring onderworpen hebben. Uiteindelijk is mijn keuze op deze kachel gevallen, mede door de energiezuinigheid, de eco stand en de bediening op afstand.

Onze 5 beste zuinige elektrische kachels van 2024


Wat is een energiezuinige elektrische kachel?

Het is niet mogelijk om een energieklasse aan een elektrische kachel te koppelen. Daar wordt simpelweg niet mee gewerkt in het aanbod van elektrische kachels. Wél kun je voor een elektrische kachel met eco stand kiezen. Indien de kachel over zo’n stand beschikt, is ‘ie in aanmerking gekomen voor onze top 10. Speciaal voor jou zijn wij in ieder geval op zoek gegaan naar de beste zuinige elektrische kachel van 2024!

1. VONROC Luxe elektrische kachel

Wil je de beste zuinige elektrische kachel voor in huis aanschaffen? Dan raden wij je graag de VONROC Luxe elektrische kachel aan. Deze kachel is ontzettend zuinig, heeft een ideale samenstelling en beschikt over veel handige functies. Door die functies geniet je van de gewenste zuinigheid en het gewenste gebruiksgemak.

Waarom de VONROC Luxe elektrische kachel zo’n zuinige kachel is? Dat is onder meer aan de eco stand te danken. Als je ‘m op deze stand instelt, doet ‘ie zijn werk nog zuiniger. Daarnaast kun je deze elektrische kachel op twee standen instellen. Je hoeft dus niet altijd voor de hoogste stand te kiezen. Een hogere stand gaat immers gepaard met een hoger energieverbruik.

Verder is het mogelijk om de VONROC Luxe elektrische kachel op afstand te bedienen. Ben je bijvoorbeeld vergeten om de kachel uit te zetten? Met dank aan de speciale app kun je ‘m alsnog via je smartphone of tablet uitschakelen. Of op een lagere stand instellen. De mogelijkheden qua bediening zijn eindeloos.

Verder vinden wij de regelbare thermostaat eveneens een groot voordeel. Door deze thermostaat stel je makkelijk en snel de gewenste temperatuur in. De thermostaat zorgt vervolgens voor het behoud van deze temperatuur. Zonder dat de elektrische kachel continu veel energie hoeft te verbruiken. De temperatuur blijft simpelweg constant.

Sowieso is de VONROC Luxe elektrische kachel van een handige functies voorzien. Wat te denken van de timerfunctie? Wil je ’s avonds nog even je woning verwarmen, maar hoeft deze kachel niet al te lang zijn werk doen? Stel de timer dan op bijvoorbeeld 25 minuutjes in. Na deze periode schakelt ‘ie zichzelf automatisch uit. Kijk, dat is nog eens een voorbeeld voor elke elektrische kachel!

De VONROC Luxe elektrische kachel is bovendien voor in veel ruimtes geschikt. Deze beste zuinige elektrische kachel heeft namelijk een max. Verwarmingsbereik van 24 m2. Je kunt ‘m hierdoor in principe in elke ruimte van je woning gebruiken.

Verder zijn wij over het aluminium verwarmingselement erg te spreken. Dit element doet snel zijn werk, gaat jarenlang mee en kan niet gaan roesten. Mede hierdoor kun je deze beste zuinige elektrische kachel ook in je badkamer gebruiken.

De VONROC Luxe elektrische kachel is ook nog eens een ontzettend fraaie elektrische kachel om te zien. Dit komt onder meer door het glazen paneel, de zwarte kleur en de algehele afwerking. Spreekt de zwarte kleur je niet helemaal aan? Dan kun je deze beste zuinige elektrische kachel ook nog in het wit bestellen.

Al met al vinden wij dit de beste zuinige elektrische kachel. Dat is ook nog aan een handjevol andere functies te danken. Zo zijn wij te spreken over het kinderslot, het handige display met dimfunctie, de antivries stand, de geruisloze werking en het hoge vermogen. Door het vermogen van 2000 Watt geniet je immers snel van de gewenste warmte.

Waar wil je deze beste zuinige elektrische kachel gebruiken? Door de vormgeving geef je ‘m eenvoudig een plekje in je woning. Overigens is het ook nog mogelijk om deze kachel aan de muur op te hangen. Handig voor als je weinig ruimte op de vloer over hebt.

Moet je de hoofdprijs betalen voor de beste zuinige elektrische kachel? Dat valt op zich wel mee. Je kunt uitgaan van een investering van €119,95. Dit vinden wij reuze mee vallen, met name met het oog op alle bovengenoemde voordelen. En uiteraard ook met het oog op de energiezuinige werking van de VONROC Luxe elektrische kachel!

2. Dynter. HW1500

Wil je de beste zuinige elektrische kachel voor in huis aanschaffen? Gaat je voorkeur daarbij uit naar een zo’n compact mogelijke kachel? Graag raden wij je dan de Dynter. HW1500 aan. Wij vinden dit de beste zuinige elektrische kachel voor in de kleinere ruimtes.

Deze eretitel heeft de Dynter. HW1500 aan meerdere voordelen te danken. Ten eerste aan het instelbare vermogen. Deze elektrische kachel levert normaal gesproken een vermogen van 1500 Watt. Je geniet hierdoor van een snelle opwarming, maar je hebt ook met een hoger energieverbruik te maken. Gelukkig kun je ‘m altijd nog op de stand van 1000 Watt instellen. Daarmee verbruikt ‘ie nog minder energie.

Ten tweede zijn wij over de eco stand te spreken. Selecteer deze stand en geniet daarmee van ene (nog) lager energieverbruik. Dankzij deze stand hoef je simpelweg met niet al te hoge verbruikskosten rekening te houden. Wel zo prettig, aangezien het leven momenteel al duur genoeg is.

Ten derde zijn wij over het roterende vermogen te spreken. De Dynter. HW1500 is een elektrische kachel die in een hoek van 45 graden ronddraait. Het voordeel hiervan is dat een gehele ruimte verwarmd wordt in plaats van dat de warmte naar één vaste plek toe trekt. Je geniet hierdoor nog sneller van de gewenste warmte in een ruimte. Daardoor geniet je ook van een nóg lager energieverbruik.

In wat voor ruimtes je de Dynter. HW1500 kunt gebruiken? Het advies is om ‘m te gebruiken in ruimtes tot 16 vierkante meter groot. Je kunt ‘m overigens ook in grotere ruimtes gebruiken, maar dan heb je met een langere opwarmtijd te maken. Volgens het merk Dynter kun je ‘m prima gebruiken in ruimtes tot 35 vierkante meter groot.

De algehele samenstelling van de Dynter. HW1500 is in ieder geval naar onze wens. Dat heeft ook met de compacte afmetingen te maken. Doordat deze tweede beste zuinige elektrische kachel lekker compact is, geef je ‘m eenvoudig een plekje in je woning. Door de samenstelling kun je ‘m overigens ook prima in een badkamer – of andere vochtige ruimte – gebruiken.

Dat de Dynter. HW1500 zo compact is, merk je niet aan het vermogen. Doordat dit een vrij krachtige elektrische kachel is, geniet je snel van de gewenste warmte. Bijkomend voordeel is dat je de energiekosten dus lekker laag kunt houden. Dat is ook nog te danken aan de 30 verschillende warmtestanden.

Wil je de Dynter. HW1500 geheel naar wens instellen? Dan gebruik je hiervoor de knoppen aan de bovenzijde. Het is jammer genoeg niet mogelijk om de Dynter. HW1500 op afstand te bedienen. Dat is bij de beste zuinige elektrische kachel, zie hierboven, dus wel mogelijk.

Gelukkig heb je verder wel alle touwtjes in handen bij deze tweede beste zuinige elektrische kachel. Daarbovenop komt dat wij erg te spreken zijn over de prijs. Voor de Dynter. HW1500 betaal je slechts €84,99. Gezien de samenstelling, de functies en de lage verbruikskosten vinden wij dit een zeer interessant prijskaartje.

Over de kwaliteit hoef je je ook geen zorgen te maken. De Dynter. HW1500 is namelijk van een prima kwaliteit én wordt bijzonder goed beoordeeld door de huidige gebruikers. Bij onze partner Bol.com hebben bovendien al meer dan 100 mensen een review achtergelaten. Dat is veelzeggend voor de populariteit van deze tweede beste zuinige elektrische kachel!

3. VONROC Elektrische kachel – straalkachel

Welke stel jij aan je nieuwe zuinige elektrische kachel? Als je voor de beste zuinige elektrische kachel voor op verschillende plekken wilt gaan, raden wij je de VONROC Elektrische kachel – straalkachel aan. Bij deze zuinige elektrische kachel valt onder meer het handige design op.

Dit is een zogeheten straalkachel. Dit betekent dat de VONROC Elektrische kachel – straalkachel zijn werk razendsnel doet, maar ook dat je ‘m op een veelzijdige manier kunt gebruiken. Hij is uiterst geschikt voor in huis, voor tijdens het hobbyen of voor tijdens het klussen. In principe altijd en overal kun je gebruik maken van deze beste zuinige elektrische kachel.

Een groot voordeel vinden wij het compacte design. Doordat deze zuinige elektrische kachel zo compact is, neem je ‘m echt overal mee naar toe. Een ander voordeel is het lichte gewicht. Deze kachel weegt nog geen 3 kilogram, waardoor je ‘m eenvoudig overal mee naar toe kunt nemen. Dit komt de veelzijdigheid uiteraard alleen maar ten goede.

Hoe het dan met de zuinigheid van de VONROC Elektrische kachel – straalkachel gesteld is? Heel goed! Deze elektrische kachel beschikt over meerdere standen, waaronder 2 warmtestanden. Zet je ‘m op de stand van 3000 Watt? Dan geniet je snel van de gewenste warmte. Zet je ‘m op de stand van 1500 Watt? Dan geniet je van de gewenste zuinigheid.

Het blijft niet alleen bij deze 2 warmtestanden. Je kunt namelijk ook nog voor een ventilatiestand kiezen. Met dank aan deze stand ben je in staat om een ruimte te verkoelen in plaats van op te warmen. De VONROC Elektrische kachel – straalkachel is hierdoor de beste zuinige elektrische kachel voor het gehele jaar.

Heb je al naar het design van de VONROC Elektrische kachel – straalkachel gekeken? Dan vallen een paar zaken direct op. Ten eerste de stabiele voetjes, waardoor deze elektrische kachel zo stevig als een huis blijft staan. Ten tweede de handvatten. Met dank aan deze handvatten til je deze zuinige elektrische kachel nog makkelijker op.

Ook interessant:  Zuinigste printer - Top 10 van 2024!

Ook goed om te weten: de VONROC Elektrische kachel – straalkachel is ook voor de grotere ruimtes geschikt. Dit is te danken aan het maximale verwarmingsbereik van 30 vierkante meter. Je kunt deze derde beste zuinige elektrische kachel zodoende ook prima gebruiken in de grotere ruimtes.

Al met al vinden wij dit een geweldige zuinige elektrische kachel. Dat is ook nog aan de prijs-kwaliteitsverhouding te danken. Vonroc levert een prima kwaliteit en vraagt hier niet de hoofdprijs voor. Dat blijkt ook uit het prijskaartje van de VONROC Elektrische kachel – straalkachel: je betaalt hier slechts €54,95 voor.

Wel moet je bij deze kachel even rekening met het geluid houden. Door de ventilator heb je simpelweg met een net iets hoger geluidsniveau te maken. Niet al te ernstig wat ons betreft, maar wel iets om rekening mee te houden.

4. Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel

Ben je de beste zuinige elektrische kachel nog niet tegengekomen? Kijk dan eens naar de Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel. Met name als je kleinere ruimtes wilt verwarmen, is dit de beste zuinige elektrische kachel.

Dit is één van de allerzuinigste elektrische kachels van 2024. Met dank aan het beperkte vermogen van 950 Watt. Dit beperkte vermogen zorgt voor de gewenste zuinigheid, maar je kunt ‘m hierdoor niet in grotere ruimtes gebruiken. Deze elektrische kachel is geschikt voor ruimtes van maximaal 10 vierkante meter.

Met de Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel kun je gelukkig wel alle kanten op. Dit is onder meer te danken aan de 3 warmtestanden. Met deze standen oefen je invloed op de temperatuur in je woning uit, maar ook op het energieverbruik. Je gebruikt deze elektrische zuinige kachel hierdoor altijd op de gewenste manier.

Je geniet ook nog van een snelle opwarming. Volgens het merk Vulpes Goods is deze kachel binnen 3 seconden bezig met het opwarmen van een ruimte. Door de 90 graden draaihoek wordt de gehele ruimte bovendien perfect opgewarmd. Maar, zoals hierboven al aangegeven: deze zuinige elektrische kachel is alleen voor de kleinere ruimtes geschikt.

De Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel biedt bovendien een paar unieke functies en extra’s aan:

 • Zeer veilig. Door meerdere veiligheidsfeatures is dit een zeer veilige elektrische kachel. Je hoeft je hier dus ook géén zorgen over te maken.
 • Fluisterstil. Deze vierde beste zuinige elektrische kachel maakt nog geen 45 decibel aan geluid. Het is hierdoor één van de stilste kachels uit deze top 10.
 • Handige draaihoek. Zoals eerder al aangegeven, beschikt deze elektrische kachel over het gewenste draaivermogen. Hij draait 45 graden naar links en 45 graden naar rechts, waardoor de warmte perfect verspreid wordt.
 • LED licht. De Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel is ook nog van een handig LED indicatielicht voorzien. Je ziet aan dit lichtje direct in welke stand deze elektrische kachel ingesteld staat.

Een ander groot voordeel is het compacte design. De Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel is bijzonder klein uitgevoerd, waardoor je ‘m makkelijk een plekje in je woning geeft. Wil je ‘m graag op meerdere plekken gebruiken? Dan komt het gewicht van 1,1 kilogram goed ten goede. In combinatie met het handvat is het hierdoor een feestje om deze kachel overal mee naar toe te nemen.

Het laatste voordeel dat wij willen benoemen, is het prijskaartje. Doordat de Vulpes Goods® Tech – Elektrische Kachel slechts €39,95 kost, is dit één van de goedkoopste zuinige elektrische kachels. Volgens ons is het dus met recht de vierde beste zuinige elektrische kachel van 2024.

5. Auronic Elektrische Kachel

€99,99
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Heb je oren naar de aanschaf van de beste zuinige elektrische kachel? Ben je ook bereid om hier net iets meer geld aan uit te geven? Dan wijzen wij je graag op de Auronic Elektrische Kachel. Dit is niet de goedkoopste elektrische kachel, maar is wel één van de zuinigste elektrische kachels.

Deze zuinigheid is onder meer aan de verschillende standen te danken. Je stelt ‘m altijd op de gewenste stand in, waarna een ruimte snel en efficiënt opgewarmd wordt. Door ‘m op een lagere stand te gebruiken, verbruikt ‘ie zo min mogelijk energie.

Verder is het ideaal dat je van een timer gebruik kunt maken. Wil je dat ‘ie slechts 30 minuutjes een ruimte opwarmt? Stel de timer dan op 30 minuten in. Na deze periode schakelt de Auronic Elektrische Kachel automatisch de verwarmingsfunctie uit. Ideaal, wat ons betreft.

Wat wij ook ideaal vinden, is de bediening. Je kunt deze vijfde beste zuinige elektrische kachel namelijk op verschillende manieren bedienen:

 • Via het LED display. De Auronic Elektrische Kachel is van een handig en groot display voorzien. Met dit display, aan de voorzijde, stel je deze zuinige elektrische kachel zonder moeite geheel naar wens in.
 • Met de afstandsbediening. Het is ook mogelijk om deze kachel op afstand te bedienen. Daarvoor krijg je een afstandsbediening geleverd. Handig als je op de bank ligt en de temperatuur aan wilt passen.

Heb je de gewenste temperatuur ingesteld? Dan geniet je optimaal van de ingebouwde thermostaat. Deze thermostaat houdt de gewenste temperatuur continu op het gewenste niveau. Dát zorgt ervoor dat je in je woning altijd van de gewenste warmte geniet. Ook zorgt dit ervoor dat de Auronic Elektrische Kachel zo min mogelijk energie hoeft te verbruiken.

Overigens is dit een behoorlijke krachtige elektrische kachel. Dat blijkt in ieder geval uit het vermogen van 2000 Watt. Doordat je ‘m in meerdere standen in kunt stellen, hoef je ‘m niet op het volle vermogen te laten werken. Je kunt ook voor een lagere stand kiezen, waardoor ‘ie minder energie verbruikt. Hij heeft in ieder geval een max. verwarmingsbereik van 22 m2.

Een groot pluspunt van de Auronic Elektrische Kachel vinden wij het strakke design. Als je naar deze zuinige elektrische kachel kijkt, word je eigenlijk direct blij. Hij ziet er strak uit, is volledig in het zwart uitgevoerd en is keurig afgewerkt. Dit alles zorgt ervoor dat je ‘m moeiteloos een prominente plek in je woning kunt geven.

Zoals eerder al gesteld, is dit niet de goedkoopste zuinige elektrische kachel. Maar, het is ook absoluut niet de duurste variant. Nee, voor de Auronic Elektrische Kachel betaal je een bedrag van €89,99. Dit vinden wij in ieder geval volledig in lijn met de vele mogelijkheden, voordelen en functies van deze vijfde beste zuinige elektrische kachel.

Auronic heeft de kachel ook nog van extra’s voorzien. Wat te denken van het snoer van 1,5 meter lang? Doordat dit snoer vrij lang is, kun je de Auronic Elektrische Kachel op verschillende plekken in je woning gebruiken. Je geniet simpelweg van de gewenste multifunctionaliteit in je woning.

Wanneer is een elektrische kachel zuinig?

De beste zuinige elektrische kachel moet aan een paar eisen voldoen:

 • De zuinige elektrische kachels beschikken over een eco stand. Door deze stand kun je ‘m op een lager vermogen zijn werk laten doen, waardoor ‘ie een stuk minder energie verbruikt.
 • De zuinige elektrische kachels beschikken over meerdere standen. De beste elektrische kachels zuinig kun je allemaal in verschillende standen instellen. Door deze diversiteit aan standen geniet je altijd van de gewenste warmte én de gewenste temperatuur.
 • De zuinige elektrische kachels zijn niet voor de grootste ruimtes geschikt. Het gaat in dit artikel puur om de bijverwarming elektrisch zuinig. Alle zuinige elektrische kachels uit dit artikel dienen puur als bijverwarming.

Veel soorten zuinige elektrische kachels

Wil je graag de beste zuinige elektrische kachel aanschaffen? Voordat je dit kunt doen, moet je goed naar de verschillende soorten zuinige elektrische kachels kijken:

 • Bijverwarming elektrisch zuinig. Zoals hierboven al gesteld, dienen alle beste zuinige elektrische kachels als bijverwarming. Je kunt hier dus niet je gehele woning (in één keer) mee verwarmen.
 • Keramische kachel energiezuinig. Een keramische kachel beschikt over een keramisch verwarmingselement, waarmee een ruimte snel opgewarmd kan worden. Kies je voor de beste keramische kachel energiezuinig? Dan geniet je ook nog van een zo’n laag mogelijk energieverbruik.
 • Infrarood kachel energiezuinig. Kies je voor een infrarood kachel energiezuinig? Dan is het advies om deze kachel in je badkamer te gebruiken. De warmte van een infrarood kachel komt namelijk op objecten en op jezelf terecht, in plaats van dat de lucht opgewarmd wordt.
 • Energiezuinige straalkachel. Een energiezuinige straalkachel is een kachel met een gloeidraad. Achter deze gloeidraad (of eigenlijk gloeidraden) is een reflector aangebracht. Deze reflector zorgt ervoor dat de warmte naar voren uitstraalt.
 • Zuinige ventilatorkachel. Een ventilatorkachel beschikt over een verwarmingselement, waarmee de warme lucht in de kamer geblazen wordt. Je kunt prima voor een zuinige ventilatorkachel kiezen, maar houd wel rekening met een forser energieverbruik.
 • Zuinige convectorkachel. Een convectorkachel is nagenoeg geluidstil, maar verbruikt relatief veel energie. Dit heeft puur met de werking van de kachel te maken.

Naar welk soort energiezuinige kachel elektrisch gaat je voorkeur uit? Als je per sé de beste zuinige elektrische kachel wilt kopen, is dit één van de knopen die je door moet hakken.

VONROC Luxe elektrische kachel
De VONROC Luxe elektrische kachel is de beste zuinige elektrische kachel

Wat zijn de voordelen van een zuinige elektrische kachel?

Overweeg je de aanschaf van de beste zuinige elektrische kachel? Dan raden wij je maar één ding aan: schaf de beste zuinige elektrische kachel zo snel mogelijk aan. Dat heeft met de vele voordelen te maken:

 • Je bespaart het nodige geld. Met name in de afgelopen jaren is gebleken dat de prijzen van energie aan verandering onderhevig zijn. Kies je voor de beste zuinige elektrische kachel? Dan weet je zeker dat de kachel zo min mogelijk energie verbruikt. Je bent hierdoor toch minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen.
 • Je geniet van veel instelmogelijkheden. Kies je voor de beste zuinige elektrische kachel? Dan weet je zeker dat je deze kachel op veel verschillende manieren in kunt stellen. Dit is onder meer aan de verschillende warmtestanden te danken.
 • Je geniet van de gewenste warmte. Uiteraard geniet je met de beste zuinige elektrische kachel ook van de gewenste warmte. Dit is uiteraard een belangrijk voordeel in combinatie met de lagere kosten.
 • Je geniet veelal van de gewenste multifunctionaliteit. Kies je voor de beste zuinige elektrische kachel? Dan kies je indirect voor een relatief compacte elektrische kachel. Dit stelt je in staat om de kachel eenvoudig naar een andere ruimte mee te nemen. Of zelfs om de elektrische kachel zuinig naar een andere woning mee te nemen.
 • Het is een duurzame optie. Gaat je voorkeur uit naar de beste zuinige elektrische kachel? Dan maak je niet alleen een budgetvriendelijke keuze, maar ook een duurzame keuze. Doordat deze kachels een stuk minder energie verbruiken, leveren ze een bijdrage aan het behoud van onze aardbol.
 • Je geniet van veel extra’s. Met de beste zuinige elektrische kachel geniet je ook van veel extra’s. Denk hierbij aan een eenvoudige bediening, bediening op afstand, een timer functie, de gewenste veiligheidsfeatures en tal van andere functies. Al deze functies & extra’s komen het gebruiksgemak van de beste zuinige elektrische kachel ten goede.
Ook interessant:  Zuinigste TV – Top 10 van 2024!

Wat zijn de nadelen van een zuinige elektrische kachel?

Doe je áltijd verstandig aan de aanschaf van de beste zuinige elektrische kachel? Ja, daar komt het wel op neer. Tegelijkertijd moet je bij deze kachels ook met een paar aandachtspunten rekening houden:

 • Ze zijn niet voor professioneel gebruik geschikt. Wil je bijvoorbeeld de bouwplaats op een aangename en energiezuinige manier verwarmen? Dan heb je niks aan de beste zuinige elektrische kachel. Deze kachels zijn simpelweg alleen voor thuis- en hobbymatig gebruik geschikt.
 • Ze zijn niet voor grotere ruimtes geschikt. Met de beste zuinige elektrische kachel kun je vooral de kleinere ruimtes verwarmen. Deze kachels zijn simpelweg niet voor de grotere ruimtes geschikt. Een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Heb je de beste zuinige elektrische kachel nog niet gevonden?

Ben je in onze top nog niet de beste zuinige elektrische kachel tegengekomen? Bekijk dan ook de onderstaande 5 varianten. Mogelijk sluit één van deze varianten beter op je wensen aan:

Hoe vind je de beste zuinige elektrische kachel?

Heb je je pijlen op de beste zuinige elektrische kachel gericht? Dan doe je er verstandig aan om deze koopgids even door te nemen. In deze koopgids bespreken wij namelijk de belangrijkste criteria. Let goed op dezer criteria en vind daarmee snel de beste zuinige elektrische kachel.

Soort zuinige elektrische kachel & gewenste gebruik

Ten eerste moet je goed naar het soort elektrische kachel kijken. Zoals we eerder in dit artikel al gesteld hebben, kun je uit talloze soorten energiezuinige kachels kiezen. Je moet daarom op dit gebied de juiste keuze maken.

Hoe je dat doet? Dat doe je onder meer door goed naar het gewenste gebruik te kijken. Wat verwacht je precies van de beste zuinige elektrische kachel? En welk soort zuinige elektrische kachel sluit dan het beste op je wensen aan? Dat zijn de twee belangrijkste vragen om goed over na te denken.

Maximale verwarmingsbereik

Weet je waar je de beste zuinige elektrische kachel wilt gebruiken? Dan kun je gericht naar het verwarmingsbereik kijken. Dit maximale verwarmingsbereik moet je simpelweg afstemmen op het gewenste gebruik. En dus op de ruimte(s) waarin je de elektrische verwarming wilt gebruiken.

Zuinigheid

Bij de beste zuinige elektrische kachel heb je uiteraard ook met de zuinigheid te maken. Vind voor jezelf de antwoorden op de volgende vragen:

 • Beschikt de energiezuinige elektrische kachel over een eco stand?
 • Kun je de beste zuinige elektrische kachel in verschillende warmtestanden instellen?
 • Op welke manier kun je verder nog energie besparen met de kachel?
 • Is het ook mogelijk om de kachel op afstand te bedienen?

Afmetingen

Je hebt ook nog met de afmetingen van de beste zuinige elektrische kachel te maken. Indien je ‘m op meerdere plekken wilt gebruiken, moet je voor een zo’n compacte mogelijke variant gaan. Wil je ‘m op een prominente plek in je woning gebruiken? Dan is het vooral van belang dat het design naar je wens is.

Bediening

De beste zuinige elektrische kachel kun je op afstand bedienen. Dit stelt je namelijk in staat om de kachel ook op afstand nog uit te zetten, mocht je dit vergeten zijn.

Tevens is het wenselijk dat je ‘m op een eenvoudige manier kunt bedienen. Zo geven wij zelf de voorkeur aan een zuinige elektrische kachel met een LED display. Dankzij dit display behoud je nog makkelijker de totale controle over de elektrische kachel.

Algehele samenstelling

Wil je voor de beste zuinige elektrische kachel gaan? Kijk dan goed naar de algehele samenstelling. Let goed op extra functies, op veiligheidsfeatures, op de instelmogelijkheden en op de gebruiksmogelijkheden.

Prijs & kwaliteit

Tot slot wijzen wij je op de prijs-kwaliteitsverhouding. Als je per sé voor de beste zuinige elektrische kachel wilt gaan, kies je voor één van bovenstaande varianten. Deze zuinige elektrische kachels worden goed beoordeeld, zijn van een A-merk en kosten niet overdreven veel geld. Ideaal dus!

Wij wensen je graag veel plezier met de beste zuinige elektrische kachel!

Je woning verduurzamen

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Neem dan ook onze artikelen over de beste energiezuinige wasmachine, beste energiezuinige droger, beste energiezuinige mobiele airco, beste energiezuinige TV, beste energiezuinige vijverpomp, beste energiezuinige vriezer en beste energiezuinige koelkast door!

Hoe vergelijk je de energie-efficiëntie tussen verschillende soorten zuinige elektrische kachels?

Het vergelijken van de energie-efficiëntie tussen verschillende soorten zuinige elektrische kachels kan worden gedaan door verschillende factoren te overwegen. Hier zijn enkele stappen en tips om je te helpen bij het maken van een effectieve vergelijking:
Energieverbruik (Wattage): Kijk naar het energieverbruik van elke kachel, uitgedrukt in watt (W). Dit geeft je een idee van hoeveel elektriciteit de kachel gebruikt. Lagere wattages betekenen over het algemeen een lager energieverbruik, maar dit moet worden afgewogen tegen de efficiëntie waarmee de kachel een ruimte verwarmt.
Type verwarmingstechnologie: Elektrische kachels maken gebruik van verschillende technologieën zoals convectie, straling, infrarood, of een combinatie van technologieën. De efficiëntie kan variëren afhankelijk van de technologie en hoe goed deze past bij jouw specifieke verwarmingsbehoeften. Bijvoorbeeld, infraroodkachels zijn zeer effectief in het direct verwarmen van objecten en mensen in hun pad, terwijl convectiekachels beter zijn voor het gelijkmatig verwarmen van een hele kamer.
Thermostaat en energiebesparende functies: Kijk of de kachel is uitgerust met een thermostaat en programmeerbare timers, die kunnen helpen de energie-efficiëntie te verhogen door de verwarming te reguleren op basis van de daadwerkelijke behoefte. Sommige modellen hebben ook speciale energiebesparende standen.
Ruimtegrootte: Overweeg de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Sommige kachels zijn efficiënter in kleine ruimtes, terwijl andere beter geschikt zijn voor grotere ruimtes. Dit kan invloed hebben op de algehele energie-efficiëntie in praktisch gebruik.
Energielabels en -certificeringen: Zoek naar energielabels en certificeringen, zoals het ENERGY STAR-label, die aangeven dat een apparaat voldoet aan bepaalde energie-efficiëntie standaarden. Deze labels kunnen helpen bij het identificeren van de meest efficiënte modellen.
Gebruikersbeoordelingen en expertrecensies: Lees beoordelingen van gebruikers en experts om inzicht te krijgen in de prestaties en efficiëntie van verschillende modellen in real-world omstandigheden. Dit kan praktische inzichten bieden die niet altijd duidelijk zijn uit specificaties alleen.
Kostenvergelijking op lange termijn: Overweeg de initiële aankoopprijs in combinatie met de geschatte bedrijfskosten over de levensduur van het apparaat. Een duurder model dat efficiënter is, kan op de lange termijn goedkoper zijn vanwege lagere energiekosten.

Wat zijn de initiële kosten van de aanschaf van de beste zuinige elektrische kachel vergeleken met traditionele verwarmingssystemen?

De initiële kosten van de aanschaf van de beste zuinige elektrische kachels kunnen variëren, maar liggen vaak tussen de €100 en €500, afhankelijk van de functies, merk, en technologie. Traditionele verwarmingssystemen zoals centrale verwarming op gas of olie kunnen aanzienlijk duurder zijn in aanschaf, vaak variërend van enkele duizenden euro’s tot €10.000 of meer, inclusief installatiekosten. Terwijl zuinige elektrische kachels aantrekkelijk kunnen zijn voor hun lagere initiële kosten en flexibiliteit, kunnen de operationele kosten hoger zijn dan die van sommige traditionele systemen, afhankelijk van de lokale energieprijzen en het specifieke gebruik.

Kunnen zuinige elektrische kachels effectief zijn als hoofdverwarmingsbron in bepaalde situaties?

Ja, zuinige elektrische kachels kunnen effectief zijn als hoofdverwarmingsbron in bepaalde situaties, vooral in kleinere ruimtes, goed geïsoleerde woningen, of in klimaten waar de verwarmingsbehoefte beperkt is. Ze bieden de flexibiliteit om ruimtes op aanvraag te verwarmen zonder de noodzaak voor een uitgebreid en kostbaar verwarmingssysteem.

Hoe beïnvloedt de grootte van de ruimte de keuze van de beste zuinige elektrische kachel?

De grootte van de ruimte beïnvloedt direct de keuze van de beste zuinige elektrische kachel, omdat grotere ruimtes een kachel met een hoger vermogen (uitgedrukt in wattage) vereisen om effectief te worden verwarmd. Voor kleinere ruimtes kan een kachel met een lager vermogen voldoende zijn, wat resulteert in een efficiëntere verwarming en lagere energiekosten. Het is belangrijk een kachel te kiezen wiens capaciteit overeenkomt met de grootte van de ruimte om zowel comfort als energie-efficiëntie te optimaliseren.

Zijn er subsidieprogramma’s beschikbaar voor de aanschaf van energiezuinige elektrische kachels?

In Nederland is er inderdaad een subsidieprogramma beschikbaar dat ondersteuning biedt bij de aanschaf van energiezuinige oplossingen, waaronder bepaalde types verwarmingsoplossingen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een regeling die zowel voor woningeigenaren als zakelijke gebruikers is bedoeld. Dit programma biedt subsidies voor verschillende energiebesparende en duurzame maatregelen, waaronder:
 
Isolatiemaatregelen
Warmtepompen
Zonneboilers
Aansluiting op een warmtenet
Elektrische kookvoorzieningen (specifiek voor woningeigenaren)

Voor zakelijke gebruikers omvat de subsidie ook steun voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, en kleinschalige windturbines.
 
In 2024 is het budget voor de ISDE verhoogd naar € 600 miljoen, en de regeling loopt door tot 2030, met elk jaar nieuw beschikbaar budget​​. Dit wijst erop dat er aanzienlijke steun beschikbaar is voor degenen die willen investeren in duurzame energieoplossingen en energiebesparing binnen hun woning of bedrijf.

Hoewel de ISDE subsidie uitgebreide mogelijkheden biedt, is het belangrijk te vermelden dat specifieke subsidies voor elektrische kachels afhankelijk kunnen zijn van hun efficiëntie en de manier waarop ze bijdragen aan de energiebesparing van de woning. Het is aan te raden de voorwaarden en specifieke eisen van de ISDE-regeling grondig door te nemen of contact op te nemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer gedetailleerde informatie over welke specifieke apparaten en maatregelen in aanmerking komen voor subsidie.

Index