Energiezuinige thermostaat – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024

Wil je zo min mogelijk energie en gas besparen? Dan heb je een zuinige elektrische kachel óf een energiezuinige thermostaat nodig. Met een energiezuinige thermostaat stel je de kachels in je woning snel, eenvoudig en energiezuinig geheel naar wens in. Spreekt dat je aan? In dit artikel vind je alle informatie over de beste zuinige thermostaat van 2024!

Wat is de beste energiezuinige thermostaat? Ons expert advies

Als expert raad ik je graag de Google Nest Learning Thermostat aan. Dit is de beste energiezuinige thermostaat, dankzij de vele slimme functies, bediening op afstand en het zelflerende vermogen. Je gaat hier oprecht veel geld mee besparen!

Onze 5 beste energiezuinige thermostaten


Wat is een energiezuinige thermostaat?

Een thermostaat is een handig apparaat voor het instellen van je kachel. Met een thermostaat kun je simpelweg je CV instellen, waardoor je in je woning van de gewenste temperatuur geniet.

Kies je bewust voor een energiezuinige thermostaat? Dan kies je voor een energiezuinige slimme thermostaat. Zo’n thermostaat houdt bijvoorbeeld zelf de deuren in de gaten. Zodra één van de deuren opengaat, schakelt een energiezuinige thermostaat zich automatisch uit. Ook is een slimme energiezuinige thermostaat op afstand in te stellen, terwijl ‘ie zich ook nog automatisch uit kan schakelen.

Met andere woorden: je geniet van veel slimme toevoegingen. Door deze toevoegingen geniet je van een laag energieverbruik en extra veel gemak. Van deze voordelen profiteer je optimaal met de onderstaande energiezuinige thermostaten.

1. Google Nest Learning Thermostat

Heb je interesse om een energiezuinige thermostaat aan te schaffen? Dan kun je, wat ons betreft, maar één juiste keuze maken: kiezen voor de Google Nest Learning Thermostat. Uit ons onderzoek is gebleken dat dit de beste energiezuinige thermostaat van 2024 is.

Dit is aan meerdere belangrijke eigenschappen te danken:

 • Geschikt voor alle CV ketels en zelfs voor een stadsverwarming. Het soort ketel in je woning maakt eigenlijk helemaal niks uit. Je kunt hoe dan ook kiezen voor deze beste energiezuinige thermostaat. Dit maakt de Google Nest Learning Thermostat veelzijdig inzetbaar!
 • Via de app te bedienen. Heb je een smartphone tot je beschikking? Tuurlijk heb je dat! Dan ben je in staat om de Google Nest Learning Thermostat met een app op afstand te bedienen. Uiteraard brengt dit de gewenste energiezuinigheid met zich mee. Doordat je ‘m op afstand kunt bedienen, kun je ‘m ook op afstand uitschakelen. Dit is erg handig als je van huis bent gegaan en vergeten bent om de kachel uit te zetten.
 • Zelflerend. Een belangrijk voordeel is dat dit een zelflerende energiezuinige thermostaat is. Doordat ‘ie volledig zelflerend is, houdt ‘ie continu jouw gedrag in de gaten. Op basis daarvan is de Google Nest Learning Thermostat in staat om volledig automatisch te werken.

Ben je van huis? Dan herkent de Google Nest Learning Thermostat dit automatisch. Op dat moment schakelt ‘ie direct de verwarming uit, waardoor de verwarming nooit onnodig aan staat. Wil je vervolgens wel in een warm huis thuiskomen? Dan stelt de Google Nest Learning Thermostat automatisch de juiste temperatuur in. Dit doet ‘ie ook volledig op basis van je normale gedrag en je normale patronen. Hij maakt dus semiautomatisch schema’s voor je aan. Super handig!

De Google Nest Learning Thermostat is ook nog een fraaie thermostaat om te zien. Is dit nou heel belangrijk? Ja, dat is wel het geval. Wij vinden dit een fraaie thermostaat om te zien, mede door het display. Loop je in de buurt van deze energiezuinige thermostaat? Dan licht het display automatisch op. Je houdt hiermee nog eenvoudiger de totale controle.

Spreekt deze energiezuinige thermostaat je aan? Dan moet je wel even rekening met een vrij complexe installatie houden. Het advies is om hier een specialist voor in te schakelen. Dit komt ook doordat dit een bedrade thermostaat is. Goed om te weten: voor de Google Nest Learning Thermostat betaal je iets meer dan €200. Een prima prijskaartje, mede omdat je veel geld gaat besparen met de Google Nest Learning Thermostat!

2. Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat

Wil je je woning op een slimme manier verwarmen? Dan kun je ook prima voor de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat kiezen. Deze thermostaat lijkt veel op bovenstaande thermostaat, maar is op detailniveau anders. Juist daardoor is mogelijk déze thermostaat voor in jouw huis de beste energiezuinige thermostaat.

Net zoals bovenstaande thermostaat is dit een zelflerende thermostaat. Dit houdt eigenlijk in dat de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat jouw gedrag in de gaten houdt. Op basis daarvan past ‘ie automatisch de temperatuur in je woning aan. Hij is hierdoor zelfs in staat om volledig automatisch schema’s voor je te maken. Uiteraard kun je dit naar eigen wens nog aanpassen.

Een ander groot voordeel is de bediening op afstand. Het is mogelijk om deze energiezuinige thermostaat via je smartphone te bedienen. Ga je van huis en ben je onverhoopt vergeten om deze thermostaat uit te zetten? Dan kun je dit alsnog via je smartphone doen. Dit komt uiteraard ook het energieverbruik aanzienlijk ten goede.

Een andere unieke toevoeging is de geofencing functie. Dit houdt in dat de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat jouw locatie in de gaten houdt. Merkt deze energiezuinige thermostaat op dat je naar huis toe komt? Dan schakelt ‘ie automatisch de CV ketel in. Je komt hierdoor in een lekker warm huis thuis. Hoe mooi en fijn is dat?

Naar de werking van de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat heb je weinig omkijken. Hij werkt grotendeels automatisch en is dus ontzettend slim. Hierdoor geniet je van een veel lager energieverbruik en dus een flinke kostenbesparing. Ondertussen geniet je ook nog van veel gemak, dankzij de vele slimme functies van deze energiezuinige thermostaat!

Voor de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat hoef je ook niet de hoofdprijs te betalen. Voor deze energiezuinige thermostaat betaal je ongeveer €180. Hij is hiermee dus nog een slag goedkoper dan de bovenstaande zuinige thermostaat. Met deze slimme thermostaat ga je dus ook nog veel geld besparen. Je geniet dus eigenlijk van een dubbele besparing!

Goed om te weten: ook dit is een bedrade thermostaat. Dit is op zich geen probleem, hoewel het installeren van de Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat vrij complex is. Het merk Honeywell adviseert je daarom om een installateur in te schakelen. Een installateur is in staat om deze energiezuinige thermostaat op de juiste (en vakkundige) manier te installeren!

3. Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit

Heb je oren naar de aanschaf van een energiezuinige thermostaat? Spreken de 2 bovenstaande varianten je echter niet volledig aan? Dan raden wij je graag de Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit aan.

Ook interessant:  Zuinigste elektrische verwarming – Top 10 van 2024!

Wij vinden dit één van de beste energiezuinige thermostaten van 2024. Dit is onder meer aan de meegeleverde starterskit te danken. Dankzij deze kit kun je ‘m direct op je stads- of blokverwarming met radiatoren aansluiten. Dit gaat veelal simpeler dan bij andere zuinige thermostaten het geval is, waardoor je met de Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit echt een prima thermostaat in huis haalt.

Met deze energiezuinige thermostaat ga je veel geld besparen. Dit is onder meer te danken aan de bediening op afstand. Je kunt deze zuinige thermostaat eenvoudig aan je smartphone koppelen, waardoor je op afstand de temperatuur in je woning naar wens instellen. Dit is wel zo prettig als je zelf niet thuis bent, terwijl je wel in een warm huis thuis wilt komen. Dat is met de Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit dus mogelijk!

Verder is het ideaal dat de Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit over een paar handige extra’s beschikt. Een goed voorbeeld hiervan is de open raam detectie. Merkt deze zuinige thermostaat op dat een raam in je woning open staat? Dan schakelt ‘ie de verwarming direct terug. Het is in dat geval namelijk zonde om de verwarming te blijven stoken.

Verder is deze zuinige thermostaat van een geofencing functie voorzien. Hij houdt jouw locatie in de gaten, waarna ‘ie automatisch de kachel aan kan zetten. Dat doet ‘ie als ‘ie opmerkt dat je richting huis gaat. Als je vervolgens bij je huis bent, geniet je van een heerlijk leefklimaat in je woning. Je hoeft het in ieder geval niet meer koud in je woning te hebben!

De Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit is, net zoals bovenstaande varianten, een bedrade thermostaat. Dit kan de installatie toch iets lastiger maken dan je eigenlijk zou willen. Maar, je kunt ‘m dus wel eenvoudig koppelen aan alle radiatoren in je woning.

Verder nog goed om te weten: dit is een goedkope energiezuinige thermostaat. Je hoeft hier namelijk slechts €175 voor te betalen. Het is hiermee, vooralsnog, de goedkoopste energiezuinige thermostaat uit onze top 5.

Weet je wat wij ook nog subliem aan de Tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit vinden? Dat is het feit dat je ‘m met spraakbesturing kunt bedienen. Hij is namelijk te koppelen aan onder meer Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT. Dit biedt nog meer gemak en bedieningsmogelijkheden!

4. Netatmo Slimme Thermostaat

Over de drie bovenstaande zuinige thermostaten zijn wij erg te spreken. Dat geldt ook voor de Netatmo Slimme Thermostaat, maar dit is volgens ons niet de allerbeste energiezuinige thermostaat.

Waarom dat het geval is? Dat komt doordat je voor deze energiezuinige thermostaat ook nog slimme radiatorknoppen nodig hebt. Je kunt deze gelukkig direct bij onze partner Bol mee bestellen. Check het aanbod bij Bol en bestel de Netatmo Slimme Thermostaat in de gewenste set.

Met deze energiezuinige thermostaat ga je sowieso veel geld besparen. Dit is onder meer aan het zelflerende vermogen te danken. De Netatmo Slimme Thermostaat houdt voortdurend in de gaten wanneer je wel en niet thuis bent. Op basis daarvan stelt ‘ie geheel automatisch een schema voor je in.

Dit houdt onder meer in dat je in een warm huis thuis kan komen. En dit houdt ook in dat de Netatmo Slimme Thermostaat zo zuinig mogelijk met alle energie om gaat. Op het moment dat je niet thuis bent, is het ook niet nodig om de kachel aan te zetten. Dat weet deze energiezuinige thermostaat maar al te goed.

Bijkomend voordeel: je kunt de Netatmo Slimme Thermostaat op afstand bedienen. Ga je onverhoopt van huis en ben je vergeten om de thermostaat uit te zetten? Dan is het ideaal dat je deze thermostaat alsnog vanaf je smartphone kunt bedienen. Of lig je heerlijk op de bank te chillen? Ook dan kun je ‘m op een afstandje bedienen. Gemak dient de mens, zoals men zo mooi zegt.

Met de Netatmo Slimme Thermostaat ervaar je de totale controle. Je stelt ‘m zeer eenvoudig in en je kunt ‘m ook nog volledig zijn eigen gang laten gaan. Het mooie is dat je ‘m ook nog aan de speciale Netatmo app koppelen. Met deze app krijg je onder meer toegang tot een persoonlijk dashboard. In dit persoonlijke dashboard zie je onder meer wat je actuele verbruik en dergelijke is.

Al met al raden wij je de Netatmo Slimme Thermostaat van harte aan. Ondanks dat je ‘m dus wel met slimme radiatorknoppen moet kopen. Voor alleen de energiezuinige thermostaat betaal je ongeveer €150. Dit bedrag valt ons reuze mee, vandaar ook dat wij deze energiezuinige thermostaat op plekje 4 in onze top 10 hebben gezet!

5. Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat

Welke eisen stel jij precies aan je nieuwe energiezuinige thermostaat? Dit is één van de belangrijkste vragen waar je goed over na moet denken. Heb je bijvoorbeeld de wens dat je een draadloze thermostaat wilt hebben? Dan raden wij je van harte de Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat aan.

Dit is de beste draadloze energiezuinige thermostaat. Dit is dan ook direct het belangrijkste punt waar de Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat zich mee weet te onderscheiden. Verder lijkt ‘ie volledig op de eerder besproken Honeywell energiezuinige thermostaat.

Dit houdt onder meer het volgende in:

 • De Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat is volledig zelflerend. Doordat ‘ie volledig zelflerend is, past ‘ie de verwarming volledig op jouw schema aan. Hij houdt zelf in de gaten wanneer je van huis gaat en wanneer je weer thuis komt. Na verloop van tijd ontdekt ‘ie een bepaald routine; daar stelt ‘ie het schema vervolgens volledig op af. Super handig!
 • Op afstand te bedienen. De Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat is ook nog op afstand te bedienen. Koppel ‘m aan je smartphone en bedien ‘m volledig naar wens. Je kunt dit niet alleen vanaf je smartphone doen, maar ook vanaf je tablet.
 • Veel aanvullende functies. Bij de Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat ben je ook nog van veel aanvullende functies verzekerd. Goede voorbeelden hiervan zijn de geofencing functie en de open raam detectie. Hiermee weet ‘ie het energieverbruik in je woning nog verder omlaag te brengen.

De Honeywell Lyric T6R Slimme Thermostaat is ook nog op alle verwarmingen aan te sluiten. Daarbij geniet je dus van de volledig draadloze werking. Dat dit een draadloze variant is, merk je overigens wel aan de investering. Voor deze energiezuinige thermostaat betaal je namelijk ruim €220. Het is daarmee één van de duurdere thermostaten uit onze top 10.

Wanneer is een thermostaat energiezuinig?

Het is niet zo dat alle thermostaten energiezuinig zijn. Nee, dit geldt alleen voor de thermostaten die aan deze eisen voldoen:

 • Het moet een slimme thermostaat zijn. De eerste eis is dat het sowieso om een slimme thermostaat gaat. Dit houdt onder andere in dat ‘ie volledig zelflerend is.
 • Hij moet op afstand te bedienen zijn. Een energiezuinige thermostaat moet sowieso op afstand te bedienen zijn. Als je een thermostaat vanaf je smartphone kunt bedienen, brengt dit veel meer gebruiksgemak met zich mee. Hiermee kun je ook nóg meer invloed op het verbruik uitoefenen.
 • De thermostaat moet van extra functies voorzien zijn. Het is ook een eis dat de energiezuinige thermostaat van extra functies voorzien is. Onder meer de open raam detectie en de geofencing functie zijn hier goede voorbeelden van.
Ook interessant:  Beste energiezuinige vijverpomp – Top 10 van 2024!

Wat zijn de voordelen van een energiezuinige thermostaat?

Met een energiezuinige thermostaat geniet je van belangrijke voordelen:

 • Je geniet van een flinke kostenbesparing. Het is sowieso een feit dat je met een zuinige thermostaat van een flinke kostenbesparing geniet. De thermostaat verbruikt een stuk minder energie/gas, waardoor je jaarlijks veel geld gaat besparen. Dit merk je overduidelijk aan de hoogte van je vaste rekeningen!
 • Je bent duurzaam bezig. De keuze voor een energiezuinige thermostaat is ook een milieuvriendelijke keuze. Door voor zo’n thermostaat te kiezen, breng je immers je verbruik aanzienlijk omlaag. Idealiter zou elk huishouden in ons land dit doen.
 • Je geniet van veel gemak. Met de beste energiezuinige thermostaat geniet je ook nog van veel gemak. Dit is aan de bediening op afstand te danken, evenals aan het zelflerende vermogen. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je nog minder omkijken hebt naar het instellen van de temperatuur in je woning. Ondertussen geniet je ook nog van de gewenste temperatuur thuis!
 • Je hebt veel keuze. Een bijkomend voordeel is dat je uit meerdere energiezuinige thermostaten kunt kiezen. Doordat je deze keuze hebt, kun je een prima vergelijking voor jezelf maken. Daarbovenop komt dat je zelfs met elk budget een geschikte energiezuinige thermostaat aan kunt schaffen!

Wat zijn de nadelen van een energiezuinige thermostaat?

Zou iedereen voor een energiezuinige thermostaat moeten kiezen? Idealiter wel, aangezien dit veel voordelen met zich mee brengt. Tegelijkertijd moet je wel met één aandachtspunt rekening houden:

 • De installatie is vrij complex. Dit nadeel is echter niet alleen op energiezuinige thermostaten van toepassing. Ook bij ‘normale’ thermostaten heb je vaak met dit probleem te maken. Voor de installatie is het in ieder geval verstandig om een vakspecialist in te schakelen.

Heb je de beste energiezuinige thermostaat nog niet gevonden?

Ben je in onze top 5 de beste energiezuinige thermostaat voor in jouw woning nog niet tegengekomen? Dan raden wij je aan om ook de volgende 5 zuinige thermostaten nog even te bekijken. Deze varianten zijn nét iets anders dan bovenstaande varianten:

Hoe vind je de beste energiezuinige thermostaat?

Wil je graag je woning steeds slimmer inrichten? Heb je ook nog de wens om je energieverbruik omlaag te brengen? Als je deze beide vragen met ja kunt beantwoorden, heb je een energiezuinige thermostaat nodig. Om voor de beste variant te kunnen gaan, moet je even goed op onderstaande aandachtspunten letten.

Slimme functies

Ten eerste moet je goed kijken naar de slimme functies. Idealiter beschikt een energiezuinige thermostaat over veel slimme functies, maar dit is per variant verschillend. Check daarom per variant goed welke functies de thermostaat allemaal aanbiedt.

Comptabiliteit

Ten tweede moet je even goed naar de comptabiliteit kijken. Niet alle energiezuinige thermostaten zijn namelijk voor alle CV ketels of verwarmingen geschikt. Dit moet je dan ook even goed per energiezuinige thermostaat nagaan.

Bediening

Ten derde moet je even goed naar de bediening van de thermostaat kijken. Kun je ‘m op afstand bedienen? Zo ja, hoe doe je dit dan precies? Zo is het mogelijk om sommige thermostaten met je stem te bedienen. dat is toch wel heel luxe, niet waar?

Installatie

Ten vierde wijzen wij je graag even op de installatie van een zuinige thermostaat. Het is namelijk zo dat de installatie in de meeste gevallen vrij complex is. Check daarom goed hoe je de energiezuinige thermostaat moet bedienen. Bepaal ook of je hier mogelijk een vakspecialist voor in moet schakelen. Dat is in de meeste gevallen wel aan te raden.

Prijs + kwaliteit

Tot slot wijzen wij je graag op de prijs en de kwaliteit. Zo is het belangrijk om even goed naar je budget te kijken. Wat heb je precies over voor je nieuwe energiezuinige thermostaat? Kies in ieder geval voor één van de bovenstaande varianten. Dan ben je van een prima kwaliteit, lange levensduur en aanzienlijke energiebesparing verzekerd!

Je woning verder verduurzamen

De aanschaf van de beste energiezuinige thermostaat is zeker een aanrader. Dit geldt ook voor de beste energiezuinige afzuigkap, zuinige terrasverwarmer infrarood en zuinige elektrische sfeerhaard!

Wat maakt een thermostaat energiezuinig?

Een energiezuinige thermostaat helpt je energie te besparen door je verwarming en koeling efficiënter te regelen. Slimme thermostaten kunnen leren van je schema en voorkeuren, automatisch aanpassingen maken voor energiebesparing wanneer je niet thuis bent of slaapt, en je inzicht geven in je energieverbruik.

Hoeveel kan ik besparen met een energiezuinige thermostaat?

Het exacte bedrag dat je kunt besparen, varieert, maar veel gebruikers ervaren een besparing van ongeveer 10-20% op hun jaarlijkse verwarmings- en koelkosten door over te schakelen op een energiezuinige thermostaat.

Is een energiezuinige thermostaat moeilijk te installeren?

Veel energiezuinige thermostaten zijn ontworpen voor eenvoudige doe-het-zelf-installatie, met stap-voor-stap instructies en online ondersteuning. Als je echter niet vertrouwd bent met elektrische systemen, kun je overwegen een professional in te schakelen.

Kan ik een energiezuinige thermostaat gebruiken met mijn bestaande HVAC-systeem?

De meeste energiezuinige thermostaten zijn compatibel met een breed scala aan verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). Het is echter belangrijk om voor aankoop de compatibiliteit met je specifieke systeem te controleren.

Hoe stel ik een energiezuinige thermostaat in voor maximale besparing?

Optimaliseer je instellingen door de temperatuur lager te zetten wanneer je slaapt of niet thuis bent en gebruik te maken van de programmeerbare functies om je verwarming en koeling aan te passen aan je levensstijl. Slimme thermostaten kunnen dit automatisch voor je doen op basis van je gedrag en voorkeuren.

Kan ik mijn energiezuinige thermostaat bedienen met mijn smartphone?

Ja, veel energiezuinige thermostaten hebben Wi-Fi-connectiviteit, waardoor je ze kunt bedienen met een app op je smartphone. Dit maakt het gemakkelijk om je instellingen aan te passen, waar je ook bent, wat bijdraagt aan zowel comfort als energiebesparing.

Wat moet ik doen als mijn energiezuinige thermostaat niet lijkt te besparen op energie?

Controleer eerst of je thermostaat correct is geprogrammeerd en geïnstalleerd. Experimenteer met verschillende temperatuurinstellingen en programma’s om te zien wat het beste werkt voor jouw huis en levensstijl. Overweeg ook andere factoren die je energieverbruik kunnen beïnvloeden, zoals isolatie, luchtlekken, of de efficiëntie van je HVAC-systeem. Als je problemen blijft ondervinden, kan professioneel advies helpen om het maximale uit je energiezuinige thermostaat te halen.

Index