Hoeveel geld bespaar je met een energiezuinige TV?

Laatst bijgewerkt op 20 februari 2024

Met een energiezuinige TV bespaar je meer dan €40 per jaar. De exacte besparing is afhankelijk van de actuele energieprijzen en het kijkgedrag. Des te vaker/langer je TV kijkt, des te hoger de besparing oploopt.

Om te bepalen hoeveel geld je kunt besparen met een energiezuinige televisie, moeten we verschillende factoren overwegen, waaronder het energieverbruik van de TV, de energieprijzen, en hoe vaak en hoe lang de TV wordt gebruikt.

Energieverbruik van de TV

De energie-efficiëntie van televisies is aanzienlijk verbeterd met de komst van LED- en OLED-technologieën. Een moderne energiezuinige TV kan aanzienlijk minder energie verbruiken dan oudere modellen, vooral die met plasma- of traditionele LCD-schermen. Bijvoorbeeld, een grote, moderne, energiezuinige LED-TV kan ongeveer 50 tot 100 watt verbruiken, terwijl oudere en minder efficiënte modellen wel 200 watt of meer kunnen verbruiken.

Energieprijzen

De besparing hangt ook af van de energieprijzen in jouw regio. Deze kunnen sterk variëren, maar voor dit voorbeeld gebruiken we een gemiddelde prijs van €0,22 per kWh (kilowattuur).

Gebruikspatronen

Stel dat je jouw TV gemiddeld 4 uur per dag gebruikt. Dit is een redelijke schatting voor een gemiddeld huishouden.

Berekening van de besparingen

Laten we een voorbeeld nemen:

  1. Oude TV: Verbruikt 200 watt.
  2. Energiezuinige TV: Verbruikt 75 watt.

Jaarlijks verbruik voor de oude TV:

200watt×4uur/dag×365dagen/jaar=292.000wattuur/jaarof292kWh/jaar verbruik voor de oude TV:

Jaarlijks verbruik voor de energiezuinige TV:

75watt×4uur/dag×365dagen/jaar=109.500wattuur/jaarof109,5kWh/jaar

Jaarlijkse kosten voor de oude TV:

292kWh/jaar×€0,22/kWh=€64,24/jaar

Jaarlijkse kosten voor de energiezuinige TV:

109,5kWh/jaar×€0,22/kWh=€24,09/jaar

Jaarlijkse besparing: €64,24−€24,09=€40,15€64,24−€24,09=€40,15

Dus, door over te stappen van een oud, minder efficiënt model naar een moderne, energiezuinige TV, zou je ongeveer €40 per jaar kunnen besparen. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke modellen en jouw gebruikspatronen.

Andere Overwegingen

  • Aanschafprijs: Energiezuinige televisies kunnen duurder zijn in aanschaf, maar de kosten kunnen op termijn worden terugverdiend via de energiebesparingen.
  • Levensduur: Moderne TV’s hebben vaak een langere levensduur, wat kan leiden tot meer besparingen over tijd.
  • Milieuvoordelen: Naast de kostenbesparingen, is er ook het milieuvoordeel van een lagere energieverbruik, wat leidt tot minder CO2-uitstoot.

Conclusie

Hoewel de exacte besparingen afhangen van de specifieke situatie, is het duidelijk dat het overstappen op een energiezuinige TV zowel financiële als ecologische voordelen kan bieden. De initiële kosten kunnen hoger zijn, maar de lange termijn besparingen en de positieve impact op het milieu maken het een waardevolle investering.

Index