Hoeveel geld bespaar je met een energiezuinige vriezer?

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Met een energiezuinige vriezer bespaar je ruim €150 per jaar. De exacte besparing is wel afhankelijk van de actuele energieprijzen, het soort vriezer en de temperatuur waarop je ‘m instelt. Het is hoe dan ook ontzettend interessant om voor een energiezuinige vriezer te kiezen.

Het berekenen van de besparing die je kunt realiseren met een energiezuinige vriezer hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik van de vriezer, de kosten van elektriciteit, en hoe lang je de vriezer gebruikt. Hier is een gedetailleerd overzicht:

1. Energieverbruik van vriezers

  • Oude Modellen: Oudere vriezers zijn vaak minder efficiënt. Ze kunnen tot 1000 kWh per jaar verbruiken.
  • Energiezuinige Modellen: Moderne, energiezuinige vriezers gebruiken aanzienlijk minder stroom, soms tot 200-400 kWh per jaar.

2. Kosten van elektriciteit

De kosten van elektriciteit variëren per regio. In Nederland, bijvoorbeeld, kunnen deze kosten ongeveer €0,22 per kWh bedragen.

3. Berekening van de besparing

Voorbeeld: Stel dat een oude vriezer 1000 kWh per jaar gebruikt en een energiezuinige vriezer 300 kWh. Bij een elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh, zou de besparing als volgt zijn:

  • Oude Vriezer: 1000 kWh * €0,22 = €220 per jaar
  • Energiezuinige Vriezer: 300 kWh * €0,22 = €66 per jaar
  • Jaarlijkse Besparing: €220 – €66 = €154

4. Andere overwegingen

Levensduur: Energiezuinige vriezers hebben vaak een langere levensduur, wat extra besparingen oplevert.

Milieuvoordeel: Minder energieverbruik betekent ook een kleinere ecologische voetafdruk.

Aanschafprijs: Energiezuinige modellen kunnen duurder zijn in aanschaf, maar deze kosten kunnen worden gecompenseerd door de besparingen op lange termijn.

5. Praktische tips

Vergelijk Energielabels: Kijk naar het energielabel bij het kiezen van een nieuwe vriezer.

Grootte en Gebruik: Overweeg de grootte en hoe vaak je de vriezer gebruikt, omdat dit ook invloed heeft op het verbruik.

Conclusie

De besparing met een energiezuinige vriezer kan aanzienlijk zijn, zowel in termen van kosten als milieu-impact. Het is een slimme investering die zichzelf op lange termijn terugbetaalt. Het exacte bedrag van de besparing hangt af van je specifieke situatie, maar het is duidelijk dat de overstap naar een energiezuinig model voordelig is.

Index