Hoeveel geld bespaar je met een zuinige koelkast?

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Met een energiezuinige koelkast bespaar je moeiteloos €55 per jaar. De exacte besparing is afhankelijk van het soort koelkast, het gebruik hiervan en de actuele energieprijzen. Je kunt hoe dan ook veel geld besparen met een zuinige koelkast!

Om te bepalen hoeveel geld je kunt besparen met een energiezuinige koelkast, moeten we verschillende factoren in overweging nemen, waaronder het energieverbruik van de koelkast, de kosten van elektriciteit, en hoe dit zich verhoudt tot minder energiezuinige modellen.

Energie-efficiëntie van koelkasten

Energiezuinige koelkasten, vaak aangeduid met energielabels zoals A+++, verbruiken significant minder elektriciteit vergeleken met oudere of minder efficiënte modellen. Moderne energiezuinige modellen kunnen tot 50% minder energie verbruiken dan modellen van een decennium of meer geleden. Deze besparing komt door verbeteringen in isolatie, efficiëntere compressoren, en betere temperatuurregeling.

Kosten van elektriciteit

De besparing in geld hangt sterk af van de kosten van elektriciteit, die per land en regio kunnen verschillen. In Nederland, waar de kosten van elektriciteit relatief hoog zijn, kan de besparing aanzienlijker zijn dan in landen met lagere elektriciteitstarieven.

Vergelijking met oudere modellen

Stel dat een oude koelkast 500 kWh per jaar verbruikt, en een nieuw energiezuinig model slechts 250 kWh. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van bijvoorbeeld €0,22 per kWh, zou de jaarlijkse kosten van de oude koelkast ongeveer €110 zijn, terwijl de nieuwe koelkast slechts €55 per jaar zou kosten. Dit betekent een jaarlijkse besparing van €55.

Langetermijnbesparingen

Over de levensduur van de koelkast, die gemiddeld ongeveer 15 jaar is, kan deze besparing aanzienlijk oplopen. In dit voorbeeld zou de totale besparing over 15 jaar €825 zijn (€55 jaarlijkse besparing x 15 jaar).

Ook interessant:  De 5 belangrijkste voordelen van een zuinige jacuzzi

Overige factoren

  • Aanschafprijs: Energiezuinige koelkasten zijn vaak duurder in aanschaf, maar dit kan gecompenseerd worden door de energiebesparing op de lange termijn.
  • Gebruiksgedrag: De daadwerkelijke besparing kan ook afhangen van hoe de koelkast wordt gebruikt. Het frequent openen van de deur of het instellen van een zeer lage temperatuur kan het energieverbruik verhogen.
  • Onderhoud: Goed onderhoud kan de efficiëntie van de koelkast verhogen en de levensduur verlengen.

Conclusie

De exacte besparing die de zuinigste koelkast biedt, hangt af van verschillende factoren. Onder meer het specifieke model, de kosten van elektriciteit, en gebruikersgedrag zijn van invloed. Echter, in de meeste gevallen kan de overstap naar een energiezuinig model aanzienlijke besparingen opleveren, zowel op het gebied van energieverbruik als in financiële termen, vooral over een periode van meerdere jaren. Het is belangrijk om de initiële investering af te wegen tegen de lange termijn besparingen bij het maken van een keuze voor een nieuwe koelkast.

Index