Hoeveel geld bespaar je met een zuinige wasmachine?

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Met een zuinige wasmachine bespaar je in totaal ruim €700. Een en ander is wel afhankelijk van het soort zuinige wasmachine waar je voor kiest. Ook het gebruik van de energiezuinige wasmachine is van invloed op de besparing.

Het besparen van geld met een zuinige wasmachine is een belangrijk thema, vooral in een tijd waar energiekosten stijgen en duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Om de potentiële besparing te bepalen, kijken we naar verschillende factoren zoals energieverbruik, waterverbruik, levensduur van de wasmachine en de prijs van energie en water.

Energieverbruik

Het meest opvallende verschil tussen een zuinige en een minder zuinige wasmachine is het energieverbruik. Energiezuinige wasmachines zijn vaak voorzien van een A+++ energielabel, wat duidt op significant lagere energiekosten per wasbeurt. Stel, een standaard wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt en een zuinige wasmachine 0,5 kWh. Bij een gemiddelde van 220 wasbeurten per jaar (aangenomen voor een gemiddeld huishouden), bespaart men dus 110 kWh per jaar. Als we uitgaan van een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh, resulteert dit in een jaarlijkse besparing van ongeveer €24,20.

Waterverbruik

Naast energie verbruiken wasmachines ook water. Een zuinige wasmachine kan tot 50% minder water verbruiken dan een oudere of minder efficiënte machine. Als een gemiddelde wasmachine 50 liter per wasbeurt gebruikt en een zuinige machine 25 liter, dan bespaart men 25 liter per wasbeurt. Voor 220 wasbeurten per jaar is dit een besparing van 5500 liter. Met een gemiddelde waterprijs van €1,50 per 1000 liter, levert dit een jaarlijkse besparing van €8,25 op.

Ook interessant:  De 5 belangrijkste voordelen van een zuinige Amerikaanse koelkast

Levensduur van de wasmachine

Zuinige wasmachines hebben vaak een langere levensduur door betere bouwkwaliteit en efficiëntere onderdelen. Dit betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden, wat op lange termijn een significante besparing kan opleveren. Als een zuinige wasmachine twee jaar langer meegaat dan een standaard model, kan dit honderden euro’s aan vervangingskosten besparen.

Aanschafprijs

Hoewel zuinige wasmachines vaak duurder zijn in aanschaf, moet men deze kosten afzetten tegen de besparingen op energie, water, en de langere levensduur. De meerprijs van een zuinige wasmachine kan variëren, maar ligt vaak rond de €100 tot €300 meer dan een minder zuinige variant. Deze meerprijs kan binnen enkele jaren worden terugverdiend door de lagere operationele kosten.

Milieu-impact en overige voordelen

Naast de directe financiële besparingen, zijn er ook milieuvoordelen. Minder energie- en waterverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot en minder belasting van waterbronnen. Bovendien kunnen sommige overheden subsidies of kortingen bieden voor de aanschaf van energiezuinige apparaten, wat de initiële kosten kan verlagen.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een zuinige wasmachine koopt voor €600, terwijl een minder zuinige variant €400 zou kosten. De besparing op energie is €24,20 per jaar en op water €8,25 per jaar. Als de wasmachine 10 jaar meegaat, bespaar je dus €322,50 op energie en water. Als de zuinige wasmachine ook twee jaar langer meegaat dan een standaard model, vermijd je een nieuwe aankoop van €400 voor ten minste twee jaar, wat de totale besparing op €722,50 brengt. Dit betekent dat de zuinige wasmachine niet alleen de extra kosten compenseert, maar ook extra besparingen oplevert.

Ook interessant:  De 5 belangrijkste voordelen van een zuinige jacuzzi

Conclusie

Het kiezen voor een energiezuinige wasmachine kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, worden deze vaak op de lange termijn gecompenseerd door lagere operationele kosten en een langere levensduur. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere levensstijl. Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden zoals het aantal wasbeurten per jaar en de huidige energie- en waterprijzen om een nauwkeurige inschatting van de besparing te maken.

Index