Hoe benut je dynamische energieprijzen in je eigen voordeel?

In de afgelopen jaren is er een hoop te doen om de energieprijzen. Met name toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, schoten de prijzen razendsnel omhoog. Dit leverde voor veel huishoudens een probleem op. Zij konden de lopende rekeningen niet meer betalen of kwamen op een andere manier in de problemen.

Uiteraard willen we met z’n allen dergelijke problemen in de toekomst voorkomen. Dat is gelukkig ook mogelijk, maar tot op zekere hoogte. Onder aan de streep zijn en blijven de energieprijzen van veel externe factoren afhankelijk.

Sta je op het punt om een nieuw energiecontract af te sluiten? Of wil je je alvast goed voorbereiden op een eventuele overstap? In beide gevallen is het verstandig om naar dynamische energieprijzen te kijken. Dit principe kán in jouw financiële voordeel uitpakken.

Wat zijn dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen is de benaming voor prijzen voor energie die variëren afhankelijk van meerdere factoren. Het gaat hierbij onder meer om het tijdstip op de dag, de vraag en het aanbod op de energiemarkt en de weersomstandigheden.

Al deze zaken zijn van invloed op de actuele energieprijs. Als je een contract met dynamische energieprijzen afsluit, ben je dus nóg meer afhankelijk van externe factoren. Zoals hierboven al aangegeven, kun je dit echter ook in je eigen voordeel inzetten.

Hou de energieprijzen nauwlettend in de gaten

Je doet er sowieso verstandig aan om de energieprijzen nauwlettend in de gaten te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de app van je energieleverancier. Je ziet daarin precies wat de actuele prijs van energie is. Valt die prijs gunstig voor je uit? Dan kun je op dat moment de wasmachine aanzetten, de vaatwasser aanzetten of je elektrische auto aan de laadpaal leggen.

Verdiep je goed in de prijzen

De eerste stap is dus om de energieprijzen nauwlettend in de gaten te houden. De tweede stap is om je in de prijzen te verdiepen. Wat is nou precies goedkoop voor energie? En bij welke energieprijzen kun je de grootverbruikers in je woning beter uit laten staan? Dit moet je voor jezelf duidelijk in beeld brengen. Dit kost absoluut tijd en moeite, maar levert je op termijn een aanzienlijke kostenbesparing op.

Kijk goed naar je apparatuur

Met alleen een dynamisch energiecontract ben je er nog niet. Je hebt idealiter ook duurzaam en energiezuinig apparatuur in je huis staan. Met bijvoorbeeld een energiezuinige wasmachine en droger breng je je energieverbruik aanzienlijk omlaag. Combineer je dit dan ook nog met dynamische energieprijzen? Dan ben je nóg minder geld aan je energierekening kwijt.

Ga op zoek naar een geschikt energiecontract

Heb je het idee dat je de dynamische energieprijzen in je eigen voordeel kunt benutten? Dan moet je uiteraard wel een geschikt energiecontract afsluiten. Neem daarvoor een NextEnergy review door en bekijk kritisch alle voorwaarden per energiecontract.

Index