Zuinig en veilig koken? Zó doe je dat!

Heb je de wens om je energieverbruik verder omlaag te brengen? Dan heb je eigenlijk twee dingen nodig: de juiste mindset en de juiste zuinige producten. Voor in je keuken kun je gelukkig uit meerdere zuinige keukenapparaten kiezen, waaronder een zuinige vaatwasser en zuinige koelkast. Maar, in je keuken draait het niet alleen om zuinigheid. Het is ook van belang om veilig te koken.

Kies je voor een inductie kookplaat? Dan zit je zowel qua zuinigheid als qua veiligheid goed. Zo’n kookplaat warmt alleen de pan op, waardoor je niet je handen aan de kookplaat kunt verbranden. Bijkomend voordeel is dat een inductie kookplaat uiterst zuinig met de energie omgaat.

Maar, met alleen een inductie kookplaat ben je er nog niet. De experts van Filoblog geven je graag nog enkele tips voor andere hulpmiddelen voor in de keuken.

Gebruik ovenwanten

Maak je regelmatig gebruik van de oven in je keuken? Verstandig! Met een oven maak je snel en eenvoudig heerlijke gerechten. Tegelijkertijd brengt een oven ook de nodige risico’s met zich mee, aangezien de oven nogal warmt wordt. De kans is dan ook groot dat je je vingers of handen verbrandt aan de oven danwel de ovenschaal. Mede daarom is het verstandig om altijd ovenwanten te gebruiken. Met de juiste ovenwanten bescherm je je handen perfect tegen mogelijke brandwonden.

Investeer in scherpe keukenmiddelen

Het is ook verstandig om in scherpe keukenmiddelen te investeren. En om deze middelen vervolgens heel scherp te houden. Daarmee doelen we onder meer op de messen en snijders die je in de keuken gebruikt. Onder meer koksmessen, vleesmessen en andere soorten messen moet je echt goed scherp houden. Dit komt zowel de veiligheid als de snelheid van het snijden ten goede.

Neem je tijd voor het koken

Het is ook verstandig om voldoende tijd uit te trekken voor het koken. Kook je te gehaast? Dan is de kans op ongelukken des te groter. Neem daarom voldoende tijd voor het koken en zorg ook voor enige rust in je keuken. Dat betekent onder meer dat je op moet passen met kinderen in je keuken. Met name als je jongere kinderen hebt, is het verstandig om voor enige rust in je keuken te zorgen. Het is niet wenselijk dat je kinderen voortdurend aan je trekken of je op een andere manier afleiden.

Al met al is het geen hogere wiskunde om veilig en zuinig te koken. Investeer in de juiste producten en trek voldoende tijd uit voor het koken. Dat is eigenlijk de gouden combinatie voor het voorkomen van ongelukken in je keuken én het omlaag brengen van je energierekening!

Index