Zuinige elektrische haard – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024

Hoe creëer je nou warmte én gezelligheid in je woning? Dat doe je met een elektrische haard in je woonkamer. Het probleem van veel elektrische haarden is echter het hoge energieverbruik. Gelukkig kun je anno {year} ook voor een zuinige elektrische haard kiezen! Wij hebben de 10 beste energiezuinige elektrische haarden alvast voor je uitgezocht.

Onze 5 beste zuinige elektrische haarden van 2024


Wat is een zuinige elektrische haard?

Een elektrische haard maakt gebruik van elektriciteit, een verwarmingselement en realistische vlammen. Je geniet hiermee van een snelle en aangename warmte en een gezellige setting.

Kies je bewust voor een zuinige elektrische haard? Dan gaan deze voordelen ook nog hand in hand met een laag energieverbruik. Dit merk je absoluut aan de hoogte van je energierekening!

1. Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano

De Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano is de beste zuinige elektrische haard van 2024. Dit is een complete haard met schouw, waardoor het dé eyecatcher van je gehele woonkamer is/wordt!

Uiteraard gaat deze energiezuinige elektrische haard je geld opleveren. Dit is onder meer aan de hoge efficiëntie te danken. De Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano verbruikt niet al te veel energie, terwijl ‘ie wel snel voor de gewenste warmte zorgt. Dat is ook te danken aan het vermogen van 1800 Watt.

Daarbovenop is de automatische uitschakeling ideaal. De Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano schakelt zichzelf uit, waardoor ‘ie nooit onnodig (lang) aanstaat. Dit merk je overduidelijk aan de hoogte van je energierekening. Overigens komt dit ook nog de levensduur van deze zuinige elektrische haard ten goede.

Een ander groot pluspunt vinden wij de instelbare thermostaat. Je bepaalt eenvoudig zelf wat de temperatuur moet zijn. Heb je deze temperatuur ingesteld? Dan zorgt de thermostaat ervoor dat deze temperatuur constant blijft. Dit levert extra veel comfort op.

Het realistische vlammenspel is ook een groot voordeel. Het is hierdoor een waar feestje om naar de Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano te kijken. Leun lekker achterover, geniet van het vlammenspel én geniet ook nog van de aangename warmte!

De Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano is een lust voor het oog. Dit is mede aan de bijbehorende schouw, de kleurstelling en de LED vlammen te danken. Check bij onze partner Bol wel even goed de afmetingen van deze zuinige elektrische haard.

Tot slot goed om te weten: de Classic Fire Elektrische Sfeerhaard Lugano is opvallend betaalbaar. Voor deze zuinige elektrische haard betaal je slechts €149. Voor ongeveer €150 heb je dus al de beschikking over een prachtige, prima werkende en zuinige elektrische haard!

2. Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza

De Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza is de beste losstaande zuinige elektrische haard. Deze elektrische haard kun je simpelweg op elke gewenste plek in je woning neerzetten.

Zet je ‘m op de gewenste plek in je woning neer? Vanaf dat moment geniet je van een heerlijke warmte en de gewenste energiezuinigheid. Deze zuinigheid is aan de volgende eigenschappen te danken:

 • Handige timer. De timer vinden wij één van de beste toevoegingen aan deze zuinige elektrische haard. Met deze timer stel je een bepaalde tijdsduur in, waarin deze haard zijn werk doet. Na deze periode schakelt de haard zich automatisch uit!
 • Handige afstandsbediening. Bij aanschaf van de Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza krijg je ook nog een afstandsbediening meegeleverd. Met deze afstandsbediening stel je ‘m eenvoudig – op afstand – naar wens in. Daarmee oefen je invloed op het comfort én de energiezuinigheid uit!
 • Vermogen van 2000 Watt. De Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza werkt met een maximaal vermogen van 2000 Watt. Daarbij geeft het merk Alpina aan dat ‘ie in de meeste gevallen met een vermogen van 1800 Watt werkt. Helemaal prima, wat ons betreft.
 • Automatische uitschakeling. Deze functie gaat hand in hand met de timerfunctie. Zet je de timerfunctie aan? Dan schakelt de Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza zich dus na verloop van tijd automatisch uit. Maak je géén gebruik van de timer? Dan zorgt de automatische uitschakeling functie alsnog ervoor dat deze haard nooit onnodig aanstaat. Dit merk je absoluut aan de hoogte van je energierekening.

De Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza is ook nog een fraaie zuinige elektrische haard. Het sierlijke onderstel, de kleurstelling en het deurtje zijn geweldige eigenschappen. Dat geldt ook voor de LED vlammen. Deze vlammen geven een zeer realistisch gevoel. Het is net alsof je naar een echt kampvuur zit te kijken!

Al met al raden wij je de Alpina Elektrische Sfeerhaard Vicenza van harte aan. Deze zuinige elektrische haard is lekker compact en daardoor eenvoudig in je huis neer te zetten. Ook betaal je hier ongeveer €140 voor. Gezien de kwaliteit is dit een zuinige elektrische haard waar je vervolgens jarenlang van gaat genieten. Absoluut een aanrader dus!

3. Mira Elektrische haard

De Mira Elektrische haard is de mooiste zuinige elektrische haard van 2024. Deze haard doet niet alleen zeer zuinig zijn werk, maar ziet er ook nog eens geweldig uit.

Dit is onder meer aan de hoge vormgeving te danken. De Mira Elektrische haard valt hierdoor snel op en is hiermee een ware aanwinst voor in je slaapkamer. Een ander groot pluspunt is het realistische vlammenspel. Het is echt net alsof je naar echt vuur zit te kijken.

Daarnaast zijn wij over de ‘houtopslag’ te spreken. Deze houtopslag vind je aan de onderkant van de Mira Elektrische haard terug en is uiteraard niet echt. Het geeft je toch wel het gevoel alsof je een echte vuurhaard in je woonkamer hebt staan. Een super leuk detail.

De Mira Elektrische haard is uiteraard een zeer zuinige elektrische haard. Dit is onder meer aan het vermogen van 2000 Watt te danken. Zeker doordat dit een relatief grote elektrische haard is, valt dit vermogen ons heel erg mee. Hij verbruikt hierdoor hoe dan ook minder energie dan vergelijkbare haarden met een hoger vermogen.

Een ander groot pluspunt vinden wij de thermostaat. Dankzij deze thermostaat stel je de Mira Elektrische haard eenvoudig naar wens in. Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan schakelt de haard zich automatisch in de standby stand, waardoor ‘ie zo min mogelijk energie verbruikt.

De Mira Elektrische haard is ook nog van een automatische uitschakeling functie voorzien. Deze functie zorgt ervoor dat ‘ie zichzelf automatisch uitschakelt, zodra dit nodig is. Dit brengt een lagere energierekening en extra veel gemak met zich mee.

Al met al raden wij je de Mira Elektrische haard van harte aan. Deze zuinige elektrische haard is van een top kwaliteit en kost je ongeveer €200. Een prima prijs-kwaliteitsverhouding dus!

4. LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo

De LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo is de beste inbouw zuinige elektrische haard. Deze elektrische haard is prachtig in de muur te verwerken, waardoor ‘ie bijzonder fraai deel uitmaakt van je woonkamer.

Met de LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo haal je een serieuze elektrische haard in huis. Dit komt onder meer door de breedte van 130 cm. Het is een vrij grote jongen; je hebt hier dus wel enige ruimte in je woning voor nodig. Heb je deze ruimte over? Dan geniet je absoluut van een geweldige zuinige elektrische haard.

Deze elektrische haard is volledig naar wens instelbaar. Zo kun je ‘m in 2 warmtestanden instellen. Wil je dat ‘ie zo min mogelijk energie verbruikt? Zet ‘m dan op de laagste stand. Wil je dat ‘ie zo snel mogelijk zijn werk doet? Zet ‘m dan op de hogere stand.

Een ander groot pluspunt is de instelbaarheid van kleuren. De vlammen kunnen in 3 kleuren ingesteld worden. Je creëert hiermee dus eenvoudig de gewenste setting in je woonkamer. Dit maakt het een des te beter idee om voor de LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo te kiezen.

Uiteraard is dit ook een elektrische haard die zuinig zijn werk doet. Dit komt door de instelbare standen, de automatische uitschakeling en de instelbare thermostaat. Stel de gewenste temperatuur in en de LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo doet de rest van het werk voor je. Is de ingestelde temperatuur bereikt? Dan schakelt ‘ie zich automatisch uit en blijft de temperatuur constant. Ideaal!

Wil je deze beste inbouw zuinige elektrische haard aanschaffen? Dan moet je met ruim €300 op de proppen komen. Daarbovenop komt ook nog de kosten voor de installatie/montage van de LumberQ In Wand sfeerhaard Kayo. De totale investering loopt dus op, maar het is absoluut de moeite waard. Dit is één van de mooiste zuinige elektrische haarden wat ons betreft!

5. Alpina Elektrische Sfeerhaard Luzern

De Alpina Elektrische Sfeerhaard Luzern is de beste goedkope zuinige elektrische haard. Voor deze zuinige elektrische haard betaal je slechts €138. Je gaat weinig andere haarden vinden die zó goedkoop en zó zuinig zijn!

Met de Alpina Elektrische Sfeerhaard Luzern haal je ook nog een fraaie elektrische haard in huis. Dit komt onder meer door het realistische vlammeneffect. Als je naar de vlammen van deze haard kijkt, is het net alsof je naar een echte haard kijkt.

Daarbovenop komt dat de Alpina Elektrische Sfeerhaard Luzern een fraaie uitstraling heeft. Dit is te danken aan de zwarte kleur, de compactheid en het fraaie onderstel. De compactheid maakt deze elektrische haard overigens voor in veel huizen uiterst geschikt. Hij neemt simpelweg weinig ruimte in beslag.

De Alpina Elektrische Sfeerhaard Luzern doet dus ook nog zuinig zijn werk. Dit komt onder meer door de instelbaarheid van de warmtestand. Je hebt uit twee standen de keuze: 1800 en 2000 Watt. Op de laagste stand verbruikt ‘ie nog minder energie dan normaal! Ideaal wat ons betreft.

Een ander groot voordeel is de regelbare thermostaat. Dankzij deze thermostaat oefen je alle mogelijke invloed uit op de temperatuur in je woonkamer. Hiermee oefen je dus ook nog veel invloed uit op het energieverbruik. Een absolute win-win situatie wat ons betreft.

Tevens zijn wij over de LED verlichting te spreken. Voor het realistische vlammeneffect heeft het merk Alpina gekozen voor 5 LED lampen. Deze lampen doen ontzettend zuinig hun werk en dragen hierdoor bij aan de energiezuinigheid.

Wanneer is een elektrische haard zuinig?

Wil je de beste energiezuinige elektrische haard in je woonkamer hebben? Dan moet deze haard aan meerdere eisen voldoen:

 • De haard moet zichzelf automatisch uit kunnen schakelen. Dit is wenselijk met het oog op de zuinigheid en ook op de veiligheid. Alle 10 elektrische haarden uit onze top 10 schakelen zichzelf in ieder geval automatisch uit.
 • De haard moet naar wens in te stellen zijn. Dit heeft betrekking op de op stand en de temperatuur. Elke zuinige elektrische haard moet sowieso over een regelbare thermostaat beschikken.
 • De haard moet over LED lampen beschikken. LED lampen werken zeer zuinig en zijn ook nog in staat om het vlammenspel realistisch na te bootsen. Een win-win situatie dus.

Ga even goed na of een zuinige elektrische haard op je wensen aansluit. Wellicht is een zuinige elektrische sfeerhaard, een zuinige infrarood kachel, een zuinige straalkachel, een zuinige keramische kachel of een zuinige ventilatorkachel wel de betere keuze voor je.

Wat zijn de voordelen van een zuinige elektrische haard?

Met de beste zuinige elektrische haard geniet je van belangrijke voordelen:

 • Lagere maandelijkse kosten. Dit komt door de zuinigheid van de haard, maar ook doordat je je centrale verwarmingssysteem niet meer hoeft te gebruiken. Je bespaart hierdoor veel gas!
 • Naar wens in te stellen. Bij de beste zuinige elektrische haard geniet je ook nog van de gewenste instelbaarheid. Je kunt de temperatuur evenals de warmtestand eenvoudig naar wens aanpassen.
 • Prachtig design. Ongeacht voor welke zuinige elektrische haard je kiest, geniet je ook nog van een prachtig design. Dit is aan zowel de haard zelf als aan het realistische vlammenspel te danken.
 • Korte opwarmtijd & aangename warmte. Met de beste zuinige elektrische haard geniet je van een korte opwarmtijd én een aangename warmte. Het is hierdoor super aangenaam om de elektrische haard elke dag weer aan te zetten!

Wat zijn de nadelen van een zuinige elektrische haard?

Wij raden je een zuinige elektrische haard dus van harte aan. Dit komt door alle voordelen en door het gebrek aan echte nadelen. Het enige waar je even goed naar moet kijken, is naar de plaatsing van de haard. Je hebt voor de haard namelijk wel een stroompunt nodig. Als er geen stroompunt aanwezig is, zou je deze dus eerst moeten creëren.

Heb je de beste zuinige elektrische haard nog niet gevonden?

Met plezier hebben wij een complete top 10 voor je samengesteld. Spreken de 5 varianten uit onze top 5 je niet volledig aan? Dan raden wij je aan om ook deze 5 varianten even te checken:

Hoe vind je de beste zuinige elektrische haard?

Het uitkiezen van de beste zuinige elektrische haard is niet eenvoudig. Dit komt vooral doordat het aanbod divers is én doordat je op veel punten moet letten. De belangrijkste aandachtspunten zetten wij graag in deze koopgids uiteen.

Soort elektrische haard

Allereerst moet je naar het soort elektrische haard kijken:

 • Vrijstaande elektrische haard. Een vrijstaande elektrische haard biedt veel plaatsingsmogelijkheden. Je kunt ‘m in principe op elke plek kwijt, zolang er maar een stroompunt aanwezig is.
 • Inbouw elektrische haard. Een inbouw elektrische haard wordt prachtig verwerkt in een muur in je woonkamer. Dit is prachtig, maar is uiteraard niet voor in elke woonkamer geschikt.
 • Elektrische haard met schouw. Wil je het echt groots aanpakken? Kies dan voor een zuinige elektrische haard met schouw. Dankzij de schouw groeit deze haard direct uit tot dé eyecatcher in je woning.

Vermogen & max. bereik

Ten tweede moet je goed naar het vermogen kijken. Dit vermogen is grotendeels bepalend voor de zuinigheid van de elektrische haard. Kies daarom voor een haard met een maximaal vermogen van 2000 Watt. Daarbij moet je ook naar het maximale verwarmingsbereik kijken. Dit bereik moet je afstemmen op je woonkamer.

Instelbaarheid

Ten derde moet je goed naar de instelbaarheid kijken. Een zuinige elektrische haard kun je op meerdere manieren instellen:

 • Instelbare thermostaat. Een instelbare thermostaat stelt je in staat om de gewenste temperatuur in te stellen. De thermostaat zorgt er vervolgens voor dat deze temperatuur behouden blijft.
 • Instelbare warmtestand. Bij veel zuinige elektrische haarden kun je de warmtestand instellen. Op een lagere stand verbruikt de haard logischerwijs minder energie.

Design

Ten vierde raden wij je aan om goed naar het design te kijken. Het design gaat hand in hand met het soort zuinige elektrische haard en moet je goed afstemmen op de rest van je woning.

Bonustip: kijk goed naar het vlammenspel van de elektrische haard. Elke zuinige elektrische haard is sowieso van zuinige LED lampen voorzien. Deze lampen doen zo zuinig mogelijk hun werk én zorgen voor een zeer realistisch effect.

Prijs + kwaliteit

Tot slot raden wij je aan om goed naar de prijs en kwaliteit te kijken. Zo is het verstandig om voor één van bovenstaande zuinige elektrische haarden te kiezen. Deze haarden zijn van de juiste kwaliteit, van een A-merk en worden goed beoordeeld door huidige kopers.

Tevens raden wij je aan om te durven investeren in de beste energiezuinige elektrische haard. Maak een bedrag van 200 á 300 euro vrij en maak een keuze tussen alle bovenstaande varianten. Nadat je dit hebt gedaan, ga je snel veel geld besparen! Met alle dank aan de zuinige elektrische haard.  

Hoe werkt een zuinige elektrische haard en hoe verschilt deze van traditionele haarden?

Een zuinige elektrische haard werkt door elektriciteit te gebruiken om een visueel effect van vuur te creëren, vaak met LED-technologie, en soms met een verwarmingselement om warmte te produceren. In tegenstelling tot traditionele haarden, vereist deze geen echt vuur, hout, gas of een schoorsteen, waardoor het een schone, onderhoudsarme optie is die geen rook of schadelijke stoffen uitstoot.

Wat zijn de voordelen van het installeren van een zuinige elektrische haard in mijn huis?

De voordelen zijn onder meer gebruiksgemak, omdat je met een druk op de knop een gezellige sfeer creëert, geen noodzaak voor brandstof of schoorsteenonderhoud, lage operationele kosten dankzij de energie-efficiëntie, en de flexibiliteit om de haard in elke kamer te plaatsen zonder zorgen over ventilatie.

Hoeveel energie verbruikt een zuinige elektrische haard?

Een zuinige elektrische haard verbruikt gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 kilowattuur (kWh) wanneer het verwarmingselement wordt gebruikt. Als je het alleen voor de sfeer gebruikt zonder de verwarming, is het energieverbruik aanzienlijk lager, vaak minder dan 100 watt per uur.

Kan een zuinige elektrische haard een kamer effectief verwarmen?

Ja, terwijl een zuinige elektrische haard vooral bedoeld is voor sfeer en esthetiek, kan het verwarmingselement van sommige modellen een kamer tot ongeveer 20 vierkante meter effectief verwarmen, wat het een goede aanvulling maakt op je bestaande verwarmingssysteem voor extra comfort.

Is het duur om een zuinige elektrische haard te installeren?

De installatiekosten van een zuinige elektrische haard zijn relatief laag vergeleken met traditionele haarden, omdat er geen noodzaak is voor een schoorsteen, gasleidingen of uitgebreide verbouwingen. De prijs varieert afhankelijk van het model en de functies, maar over het algemeen biedt het een kosteneffectieve manier om sfeer en warmte aan je huis toe te voegen.

Zijn er milieuvriendelijke voordelen aan het gebruik van een zuinige elektrische haard?

Zeker, door te kiezen voor een elektrische haard draag je bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen, aangezien er geen verbranding plaatsvindt zoals bij hout- of gasgestookte haarden. Als je elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen, verklein je je ecologische voetafdruk nog verder.

Hoe onderhoud ik een zuinige elektrische haard om de efficiëntie te maximaliseren?

Het onderhoud is vrij eenvoudig: zorg ervoor dat de ventilatieopeningen vrij zijn van stof en puin door regelmatig te stofzuigen of af te nemen met een doek. Controleer ook af en toe de LED-lampen en het verwarmingselement op tekenen van slijtage. In tegenstelling tot traditionele haarden, vereist een elektrische haard geen schoorsteenvegen of andere ingrijpende onderhoudswerkzaamheden.

Index