Zuinige stofzuiger – Top 10 van 2024

Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024

Je ontkomt er niet aan; het stofzuigen van je woning. Dit is voor lang niet iedereen een even hobby, terwijl een gemiddelde stofzuiger ook nog een grootverbruiker is qua energie. Wil je juist je woning verduurzamen? Dan heb je een zuinige stofzuiger nodig. Met de zuinigste stofzuiger stofzuig je net zo makkelijk je woning, maar dan wel met een (veel) lager energieverbruik. Dát merk je duidelijk aan je energierekening. Met onderstaande zuinige stofzuigers ga je hoe dan ook een hoop geld en energie besparen.

Onze top 5 beste zuinige stofzuigers van 2024


Wanneer is een stofzuiger zuinig?

Elke zuinige stofzuiger voldoet aan één van deze twee eisen:

  • Het is een traditionele stofzuiger met een laag vermogen. De traditionele stofzuigers sluit je op het stopcontact aan, waardoor dergelijke stofzuigers altijd energie verbruiken. Kies je bewust voor een variant met een lager vermogen? Dan verbruikt de stofzuiger automatisch minder energie.
  • Het is een steelstofzuiger met krachtige accu. Een steelstofzuiger werkt op een accu en daardoor volledig draadloos. Idealiter gaat de accu zo lang mogelijk op één acculading mee. Dat houdt in dat je de accu zo min mogelijk op hoeft te laden, waardoor er zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Een zuinige stofzuiger is daarom altijd een steelstofzuiger met krachtige accu. Oftewel: met een lange accuduur.

1. Rowenta X-Force Flex 12.60 RH98C8

De Rowenta X-Force Flex 12.60 RH98C8 is de beste zuinige stofzuiger van {year}. Deze draadloze stofzuiger doet zijn werk perfect, verbruikt zo min mogelijk energie en is geheel naar wens in te stellen.

Deze steelstofzuiger werkt dus op een accu. Het opladen hiervan duurt slechts 3 uur. Voor de begrippen van een steelstofzuiger is dat bijzonder kort. Nadien kun je tot wel 45 minuten lang op één acculading stofzuigen. Je hoeft dus niet al te vaak de accu van deze zuinigste stofzuiger op te laden!

De Rowenta X-Force Flex 12.60 RH98C8 is overigens ontzettend veelzijdig. Hij biedt namelijk ook nog een dweilfunctie aan. Je slaat hiermee dus direct twee vliegen in één klap. Verder is het ideaal dat deze stofzuiger ook als losse kruimelzuiger te gebruiken is. Voor al dit moois betaal je ongeveer €400, maar je gaat hier dus wel significant veel geld mee besparen!

2. PRIMO PR506SV Steelstofzuiger Draadloos 2-in-1

De PRIMO PR506SV Steelstofzuiger Draadloos 2-in-1 is ook een prima zuinige stofzuiger. Deze stofzuiger lijkt veel op bovenstaande variant, maar is een heel stuk goedkoper. Je betaalt voor deze zuinige stofzuiger namelijk slechts €95.

Met deze stofzuiger ga je ook nog een hoop energie besparen. Dit komt onder meer door de lange gebruiksduur van 45 minuten op één acculading. De accu hoeft niet al te vaak opgeladen te worden dus! Moet je ‘m wel opladen? Dan moet je rekening houden met een oplaadduur van ongeveer 4 uur.

De PRIMO PR506SV Steelstofzuiger Draadloos 2-in-1 beschikt over een HEPA filter, is volledig draadloos te gebruiken en is naar wens instelbaar. De ingebouwde LED verlichting is ook een sublieme toevoeging. Dankzij deze verlichting heb je perfect zicht op het te stofzuigen oppervlakte. Al met al een absolute aanrader.

3. Bosch ProPower BGL8POW2 Serie 8

De Bosch ProPower BGL8POW2 Serie 8 is de beste zuinige traditionele stofzuiger. Dit is een stofzuiger zoals we deze al decennia lang kennen: een stofzuiger met zak en met een stekker die je in het stopcontact moet pluggen.

Met deze stofzuiger ga je desondanks veel energie besparen. Dit is onder meer te danken aan het vermogen van 650 Watt. Voor de begrippen van een traditionele stofzuiger is dit een opvallend laag vermogen. Waarom dit opvallend is? Omdat deze zuinige stofzuiger wél zijn werk subliem doet.

Met de Bosch ProPower BGL8POW2 Serie 8 kun je alle kanten op. Dit komt ook door de meegeleverde opzetstukken, de grote zak en de handige zwenkwielen. Doordat de stroomkabel 6 meter lang is, hoef je ook niet al te vaak van stopcontact te wisselen. Gemak dient de mens!

4. Luxari Steelstofzuiger – Snoerloze 5 in 1 Steelstofzuiger

Wil je zo min mogelijk geld uitgeven aan je nieuwe zuinige stofzuiger? Kijk dan eens naar de Luxari Steelstofzuiger – Snoerloze 5 in 1 Steelstofzuiger. Voor deze zuinige stofzuiger betaal je slechts €130.

Een geweldig prijskaartje met het oog op de zuinigheid. Deze stofzuiger doet namelijk zeer zuinig zijn werk, mede door de lange gebruiksduur van 45 minuten op één acculading. Moet je uiteindelijk de accu opladen? Dan neemt dit, volgens de opgave van Luxari, nog geen 3 uur in beslag!

De Luxari Steelstofzuiger – Snoerloze 5 in 1 Steelstofzuiger biedt ontzettend veel functies aan. Je krijgt er namelijk 5 opzetstukken bij geleverd. Hierdoor kun je elke stofzuigklus in je woning uitvoeren. Ondertussen geniet je ook nog van het vermogen van 20 Watt. Hiermee stofzuig je snel je woning en geniet je van een lagere energierekening.

5. Bosch ProHygienic BGL8HYG1 Serie 8

Deze top 5 sluiten we graag met de Bosch ProHygienic BGL8HYG1 Serie 8 af. Dit is één van de zuinigste stofzuigers met zak. Deze zak is lekker groot, waardoor je ‘m niet al te vaak hoeft te vervangen. Ondertussen doet deze stofzuiger ook nog zuinig zijn werk.

Dit is onder meer aan het vermogen van 890 Watt te danken. Dit is een prima vermogen, waardoor je ook nog eens snel je woning stofzuigt. Tevens is het ideaal dat deze zuinige stofzuiger over een HEPA 15 filter beschikt. Dit komt het opzuigresultaat alleen maar ten goede.

De Bosch ProHygienic BGL8HYG1 Serie 8 biedt sowieso veel gebruiksgemak. De stroomkabel is 12 meter lang, het geluidsniveau valt reuze mee en je krijgt meerdere opzetstukken geleverd. Dit stelt je in staat om alle soorten oppervlakten naar wens te stofzuigen. Voor deze stofzuiger betaal je bovendien slechts €229!

Is elke stofzuiger zuinig?

Nee, het is zéker niet zo dat elke stofzuiger zuinig is. Alleen de stofzuigers die aan bovengenoemde eisen voldoen, verdienen het predicaat ‘zuinig’. Dit predicaat uit zich vervolgens in een lager energieverbruik en daarmee een lagere energierekening.

Ons advies: kies voor één van bovenstaande zuinige stofzuigers. Deze stofzuigers hebben een bewezen track record en brengen je energierekening aanzienlijk omlaag.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zuinige stofzuiger?

  • Je bespaart een hoop geld. Met een zuinige stofzuiger ga je een hoop geld besparen. Met name als je een oudere stofzuiger hebt, verbruikt die relatief veel energie. Dit merk je ongetwijfeld aan de hoogte van je energierekening. Bespaar daarom geld door in een zuinige stofzuiger te investeren!
  • Je bent duurzaam bezig. Met een zuinige stofzuiger doe je ook nog een duurzame aankoop. Je spaart hier het milieu mee, terwijl je ook nog van een lange levensduur verzekerd bent. De beste zuinige stofzuigers zijn namelijk stuk voor stuk van de beste merken.
  • Je geniet van veel gemak. Met een zuinige stofzuiger geniet je uiteraard van veel gemak. De stofzuiger doet gewoonweg prima zijn werk, biedt veel handige extra’s aan en wordt veelal met meerdere opzetstukken geleverd.
  • Je hoeft geen concessies te doen. Bij de zuinigste stofzuiger hoef je verder geen concessies te doen. De stofzuiger doet precies wat ‘ie moet doen, maar dan ook nog met een lager energieverbruik. Je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap.
  • Het is niet goedkoop. Over het algemeen is een zuinige stofzuiger niet goedkoop. Dit komt vooral doordat deze stofzuigers over de nieuwste technologieën beschikken. Deze technologieën zorgen juist voor het lagere energieverbruik.

Heb je de beste zuinigste stofzuiger nog niet gevonden?

Ben je in onze top 5 de meest geschikte zuinigste stofzuiger nog niet tegengekomen? Bekijk ook de volgende 5 varianten eens. Mogelijk sluit één van deze zuinige stofzuigers beter op je wensen aan:

Hoe vind je de beste zuinigste stofzuiger?

Wil je graag zowel geld als energie besparen? Dan kun je niet om een zuinige stofzuiger heen. Net zoals dat je niet om een zuinige wekker, zuinige elektrische deken en zuinige magnetron heen kunt.

Maar, hoe vind je nou een geschikte zuinige stofzuiger? Dat doe je door goed op onderstaande aandachtspunten te letten.

Soort stofzuiger

Je moet eerst een keuze maken tussen de volgende soorten stofzuigers. Hierbij benoemen we ook direct per soort waar je goed op moet letten:

  • Traditionele stofzuiger. Bij een traditionele stofzuiger, met zak dus, moet je vooral goed naar het vermogen kijken. Uiteindelijk is dit vermogen grotendeels bepalend voor het energieverbruik van de stofzuiger.
  • Steelstofzuiger. Bij een steelstofzuiger moet je vooral naar de gebruiksduur op één acculading kijken. Daarnaast kun je naar de oplaadtijd kijken. Idealiter duurt het opladen van de accu zo kort mogelijk.

Vloertype & situatie

Bij je zoektocht naar je nieuwe zuinige stofzuiger moet je ook naar je vloertype kijken. Niet alle stofzuigers zijn voor een harde vloer geschikt. Ook zijn niet alle stofzuigers voor laag- of hoogpolig tapijt geschikt. Ga dit daarom even heel goed na.

Daarbij heb je ook nog met je eigen situatie te maken. Heb je bijvoorbeeld een hond of ben je ergens allergisch voor? Dan moet je je nieuwe zuinige stofzuiger op die situatie afstemmen. Kies idealiter sowieso voor een zuinige stofzuiger met HEPA 15 filter.

Samenstelling

Bij je zoektocht naar een zuinige stofzuiger moet je ook naar het grote geheel kijken. Let bijvoorbeeld op de samenstelling en vormgeving van de stofzuiger, op de stroomkabel, op de plaatsing van de accu of op instelbare standen. Uiteraard is een en ander wel afhankelijk van het soort zuinige stofzuiger (zie hierboven) waar je voor kiest.

Accessoires

Wij raden je ook aan om even goed naar de accessoires te kijken. Ga bijvoorbeeld goed na welke opzetstukken je zoal meegeleverd krijgt. Ook dit is weer iets dat je op je vloertype, situatie en wensen af moet stemmen.

Prijs + kwaliteit

Tot slot zou je goed naar de prijs én kwaliteit moeten kijken. Durf sowieso geld vrij te maken voor de beste zuinige stofzuiger; daar heb je op termijn echt het meeste aan. Ook raden wij je aan om voor één van bovenstaande varianten te kiezen. Al deze varianten zijn van een top kwaliteit, een top merk en gaan jarenlang mee. Dit houdt in dat je de komende jaren blijvend geniet van een lage energierekening!

Veelgestelde vragen over zuinige stofzuigers

Wat maakt een stofzuiger zuinig in gebruik?

Een zuinige stofzuiger is ontworpen om minder elektriciteit te verbruiken zonder in te leveren op zuigkracht. Dit wordt bereikt door efficiënte motortechnologie, een lager wattage, energie-efficiëntieklasse A+++ tot A, en optimalisatie van de luchtstroom. Deze eigenschappen zorgen samen voor een verminderd energieverbruik.

Is er een verschil in schoonmaakprestaties tussen zuinige en niet-zuinige stofzuigers?

Nee, zuinige stofzuigers kunnen dezelfde of zelfs betere schoonmaakprestaties leveren dan modellen die meer energie verbruiken. Dit komt door geavanceerde technologieën die efficiëntie met kracht combineren, waardoor je niet hoeft in te leveren op schoonmaakprestaties om energie te besparen.

Kan een zuinige stofzuiger helpen om mijn elektriciteitsrekening te verlagen?

Ja, door over te schakelen op een zuinige stofzuiger kun je het energieverbruik verminderen, wat leidt tot een lagere elektriciteitsrekening. Het verschil zal afhangen van hoe vaak je stofzuigt en het verschil in energieverbruik tussen je oude en nieuwe stofzuiger.

Zijn zuinige stofzuigers duurder in aanschaf?

Zuinige stofzuigers kunnen iets duurder zijn in aanschaf dan minder efficiënte modellen, maar de investering betaalt zichzelf op de lange termijn terug door lagere energiekosten. Bovendien bieden veel fabrikanten concurrerende prijzen, waardoor de prijsverschillen kleiner worden.

Hebben zuinige stofzuigers minder vermogen?

Niet noodzakelijkerwijs. Het vermogen van een stofzuiger wordt vaak uitgedrukt in wattage, maar een lager wattage betekent niet altijd minder zuigkracht. Zuinige stofzuigers gebruiken geavanceerde technologie om efficiënt met energie om te gaan, waardoor ze een sterke zuigkracht kunnen behouden met minder energieverbruik.

Hoe onderhoud ik een zuinige stofzuiger om zijn efficiëntie te behouden?

Regelmatig onderhoud is essentieel om de efficiëntie van elke stofzuiger te behouden. Dit omvat het legen van de stofcontainer of het vervangen van stofzakken voordat ze volledig vol zijn, het schoonmaken of vervangen van filters volgens de instructies van de fabrikant, en het controleren van de borstels en slangen op verstoppingen. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je stofzuiger optimaal blijft presteren en energiezuinig blijft.

Index