Zuinigste close in boiler – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024

Voor in je keuken is een close in boiler ideaal. De boiler is lekker compact, zorgt razendsnel voor warm water én kan ook nog eens erg zuinig zijn. Hecht je vooral waarde aan de zuinigheid? Dan raden wij je de zuinigste close in boiler aan. In dit artikel vind je alle informatie over de zuinigste close in boiler.

Wat is de zuinigste close in boiler? Ons expert advies

Als expert raad ik je graag de Plieger Boiler 10 Liter aan. Dit is de zuinigste close in boiler, dankzij de energieklasse A, de inhoud van 10 liter en de prima isolatie. In combinatie met het vermogen zorgt dit voor een laag energieverbruik en een korte opwarmtijd. Je geniet dus dírect van warm water!

Onze 5 beste zuinigste close in boilers van 2024


Wat is een zuinige close in boiler?

Een close in boiler is een kleine boiler die je in een keukenkastje kunt verwerken. De boiler is hierdoor nooit zichtbaar, hangt niet in de weg en kan direct onder het tappunt – de kraan – geplaatst worden.

Klinkt ideaal, niet waar? Mocht je echter waarde aan duurzaamheid hechten, kies je het beste voor de zuinigste close in boiler. Dát is volgens ons een close in boiler met energielabel A, A+ of A++.

Idealiter zou elke close in boiler over energielabel A++ beschikken. Dat is echter niet het geval, aangezien de meeste varianten energielabel A hebben. Dat is, volgens ons, ook meer dan prima. Met de zuinigste close in boiler ga je hoe dan ook veel energie én geld besparen. Wil je hier meer over weten? Check direct onderstaande 5 reviews over de 5 zuinigste close in boilers.

1. Plieger Boiler 10 Liter

Wat is nou de zuinigste close in boiler van 2024? Op die vraag hebben wij eigenlijk maar één antwoord in petto: de Plieger Boiler 10 Liter. Uit onze test is gebleken dat dit de beste zuinigste close in boiler is.

De Plieger Boiler 10 Liter beschikt over energielabel A. Uit dit label blijkt al dat dit een zuinige close in boiler is. Dat blijkt ook uit het jaarlijkse energieverbruik. Deze zuinige close in boiler gaat uiterst efficiënt met energie om, waardoor het jaarlijkse energieverbruik laag uitvalt.

Zoals de naam al aangeeft, is dit een close in boiler met een inhoud van 10 liter. Dit vinden wij in ieder geval de ideale inhoud voor zo’n boiler. Je hebt hierdoor altijd voldoende water tot je beschikking én de boiler is hierdoor niet overdreven groot.

Het is dus mogelijk om de Plieger Boiler 10 Liter in je keukenkastje te monteren. Daarbij geniet je sowieso van een eenvoudige plaatsing. Dat is te danken aan de eenvoudige samenstelling én alle meegeleverde toebehoren. Met deze toebehoren is het een fluitje van een cent om deze close in boiler te monteren.

Verder zijn wij over het vermogen van 2000 Watt te spreken. Door dit vermogen doet de Plieger Boiler 10 Liter ontzettend snel zijn werk, terwijl het energieverbruik dus erg laag is. Dat is een ideale combinatie die je maar bij weinig close in boilers tegenkomt.

Het is dus zaak om de Plieger Boiler 10 Liter direct onder het tappunt te monteren. Daarmee geniet je van twee voordelen:

 • Zo min mogelijk verlies van warmte. Ook dit is één van de redenen waarom dit de zuinigste close in boiler is. Het water dat door de boiler verwarmd wordt, hoeft maar een hele korte weg af te leggen naar de kraan. Dit brengt weinig warmteverlies met zich mee, waardoor de warmte efficiëntie zo hoog mogelijk is.
 • Zo snel mogelijk warm water. Doordat het water maar een korte weg af hoeft te leggen, geniet je ook zo snel mogelijk van warm water. Daarbij geniet je bij deze zuinigste close in boiler dus óók nog van de gewenste energiezuinigheid.

Kies je voor de Plieger Boiler 10 Liter? Dan kies je voor de zuinigste close in boiler van een geweldige kwaliteit. Dit komt onder meer doordat deze boiler van koper vervaardigd is. Dit materiaal is tegen de hoge temperaturen, en andere stoten, bestand. Je maakt hierdoor jarenlang gebruik van deze zuinigste close in boiler!

Al met al is dit een geweldige toevoeging aan je keuken. Dit is dus de zuinigste close in boiler die veel gemak biedt. Bovendien hoef je voor de Plieger Boiler 10 Liter ongeveer €230 te betalen. Dit valt ons reuze mee, met name in het achterhoofd houdende dat je met déze zuinigste close in boiler veel geld gaat besparen!

2. Daalderop Keukenboiler

Ben je niet helemaal overtuigd van de zuinigste close in boiler? Of vind je het voor jezelf belangrijk om een goede vergelijking te maken? In deze beide gevallen raden wij je graag aan om ook even naar de Daalderop Keukenboiler te kijken. Wij vinden dit namelijk de op één na beste zuinigste close in boiler.

De Daalderop Keukenboiler lijkt behoorlijk veel op bovenstaande variant. Dat blijkt onder meer uit deze eigenschappen:

 • Energieklasse A. Ja, net zoals de zuinigste close in boiler beschikt de Daalderop Keukenboiler over energieklasse A. Deze energieklasse geeft aan dat deze close in boiler zijn werk zuinig en efficiënt doet!
 • Inhoud van 10 liter. Dit is volgens ons de ideale inhoud voor een close in boiler. De Daalderop Keukenboiler is hierdoor compact uitgevoerd en is in staat om voldoende warm water te leveren. Het is hierdoor de ideale metgezel voor in je keuken.
 • Vermogen van 2200 Watt. Ten opzichte van de zuinigste close in boiler verbruikt de Daalderop Keukenboiler net iets meer water. Dit komt doordat deze close in boiler met een hoger vermogen werkt. Dit hogere vermogen zorgt voor een hoger energieverbruik én voor een snellere opwarming van het water. Je geniet dus nóg sneller van warm water.

Heb je onder het tappunt ruimte over voor een close in boiler? Dan raden wij je dus aan om eens naar de Daalderop Keukenboiler te kijken. Deze close in boiler is ontzettend compact en past hierdoor in elk keukenkastje. Bovendien geniet je van de gewenste energiezuinigheid.

Die energiezuinigheid komt onder meer door de ideale plaatsing. Doordat je de Daalderop Keukenboiler direct onder het tappunt plaatst, is de afstand die het water af moet leggen erg kort. Je geniet hierdoor razendsnel van warmt water.

Bijkomend voordeel is dat het water geen mogelijkheid heeft om af te koelen. Dit minieme verlies van warmte brengt uiteraard de gewenste energiezuinigheid met zich mee. Doe de kraan in je keuken open én geniet snel van warm water. Dát is mogelijk met deze op één na zuinigste close in boiler.

Kies je voor de Daalderop Keukenboiler? Dan kies je voor een zuinige close in boiler van een absoluut A-merk. Daalderop is gewoonweg één van de beste merken in de wereld van close in boilers. Dat merk je overduidelijk aan de algehele kwaliteit en lange levensduur.

Wat ons ook aanspreekt, zijn de vele positieve beoordelingen. Bij onze partner Bol zijn méér dan 120 tevreden reviews over de Daalderop Keukenboiler achtergelaten. Uit deze reviews blijkt onder meer dat deze zuinige close in boiler perfect doet wat ‘ie moet doen. Ook blijkt hieruit dat het energieverbruik echt heel erg mee valt. In positieve zin uiteraard.

Mocht je deze op één na beste zuinigste close in boiler kopen, ga je dus veel energie besparen. Daardoor ga je ook veel geld besparen. Je ziet simpelweg je gas- en energierekening aanzienlijk dalen. Voordat het zover is, moet je wel eerst een investering doen. Voor de Daalderop Keukenboiler betaal je gelukkig slechts €250. Je geniet al met al van een sublieme prijs-kwaliteitsverhouding!

3. Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler

Wat is nou de beste zuinige close in boiler voor in jóuw keuken? Jij bent de enige die het antwoord op deze vraag kan vinden. Wij wijzen je in ieder geval graag op de 2 bovenstaande varianten en op de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler. Ook deze zuinige close in boiler heeft ons weten te verrassen.

Dit is een keukenboiler met energieklasse A. Op dit gebied is ‘ie dus volledig gelijk aan de twee bovenstaande close in boilers. Ook die boilers hebben energieklasse A, waardoor je met deze close in boilers sowieso al energie gaat besparen. Althans; dat is het geval ten opzichte van close in boilers met label B of C.

Ook interessant:  Beste powerbank snellader van 2024

Met de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler geniet je vooral van een praktische close in boiler. Dit is onder meer aan het slimme ontwerp en bijbehorende compacte afmetingen te danken. Deze zuinige close in boiler is oprecht compact, waardoor je ‘m eenvoudig in je keukenkastje kwijt kunt. De Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler is slechts 45 bij 30 bij 28 cm groot!

Monteer je de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler direct onder de kraan in je keuken? Dan geniet je razendsnel van warm water. Je hoeft alleen maar de kraan open te doen en je geniet al van het warme water. Door de plaatsing hoeft het water immers maar een korte weg af te leggen. Dit brengt zodoende veel gemak met zich mee.

Deze korte weg brengt nóg een voordeel mee: een zeer hoge warmte efficiëntie. Doordat de weg die afgelegd moet worden zó kort is, blijft het water super warm. Deze zuinige close in boiler doet hierdoor al met al zijn werk erg energiezuinig. Dit merk je aan het einde van het jaar absoluut aan de hoogte van je energierekening.

Dat de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler zo snel zijn werk doet, is ook aan het vermogen te danken. Met een vermogen van 2200 Watt is dit toch wel een krachtpatser. Hij is hiermee bijvoorbeeld krachtiger dan de zuinigste close in boiler, zie 1e review.

Dit hogere vermogen brengt echter ook een iets hoger energieverbruik met zich mee. Neemt niet weg dat dit alsnog een hele zuinige close in boiler is. Daarnaast is het een hele praktische close in boiler. Iets dat onder meer door de inhoud van 10 liter komt. Volgens ons is dit de ideale inhoud voor een close in boiler. Hij levert hierdoor voldoende water én neemt niet onnodig veel ruimte in beslag.

Heb je nog niet eerder van het merk Doeco gehoord? Dat is goed mogelijk. Dit merk is niet zo bekend als bijvoorbeeld Daalderop en Plieger. Desalniettemin geniet je bij de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler van een prima kwaliteit. Dit is een zuinige close in boiler waar je simpelweg jarenlang van geniet!

Dat blijkt ook uit de vele positieve reviews die wij online hebben gevonden. Bij onze partner Bol zijn bijvoorbeeld tientallen reviews over de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler achtergelaten. Uit deze reviews blijkt overduidelijk dat dit een geweldige zuinige close in boiler is. Wat wil je nog meer?

In onze ogen is dit inderdaad de derde beste zuinigste close in boiler. Hij doet zijn werk prima, hij is energiezuinig en hij is eenvoudig te monteren. Je hoeft hiervoor alleen maar de handleiding op te volgen. Ook alle toebehoren voor de installatie krijg je overigens meegeleverd.

Bijkomend voordeel: de Doeco Close-IN Daalderop keukenboiler heeft dus een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Met alle dank aan de prima kwaliteit en het prijskaartje van ‘slechts’ €260. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze zuinige close in boiler!

4. Inventum Q10 Keukenboiler

€209,00
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Het aanbod van close in boilers is lekker divers. Je hebt uit veel merken, varianten en soorten de keuze. Binnen dit aanbod valt het merk Inventum in positieve zin op. Zo zijn wij erg te spreken over de Inventum Q10 Keukenboiler.

Dit vinden wij de vierde beste zuinigste close in boiler van 2024. Iets wat onder meer te danken is aan energielabel A. Dit label geeft aan dat de Inventum Q10 Keukenboiler zuinig zijn werk doet. Dit is, volgens ons, aan een paar eigenschappen te danken:

 • Inhoud van 10 liter. Net zoals bovenstaande close in boilers heeft ook deze boiler een inhoud van 10 liter. Dankzij deze inhoud heb je altijd voldoende (warm) water in de keuken tot je beschikking. Door deze inhoud is deze boiler bovendien erg compact uitgevoerd.
 • Vermogen van 2000 Watt. Net zoals de zuinigste close in boiler, zie 1e review, beschikt de Inventum Q10 Keukenboiler over een vermogen van 2000 Watt. Dit is volgens ons, met het oog op de energiezuinigheid, een perfect vermogen.
 • Plaatsing in het keukenkastje. Net zoals elke close in boiler moet je ook de Inventum Q10 Keukenboiler in het keukenkastje plaatsen. Je geniet hierdoor van een zeer korte afstand tussen deze boiler en de kraan. Dit komt het energieverbruik ten goede én je geniet zeer snel van warm water.
 • Koper boilervat. Het merk Inventum heeft voor een uitmuntende kwaliteit gezorgd. Dit komt onder meer doordat het boilervat van koper vervaardigd is. Binnen de wereld van close in boilers is dit het beste materiaal voor het boilervat.
 • Compacte afmetingen. Zoals we eerder in deze review al stelden, is de Inventum Q10 Keukenboiler een compacte close in boiler. Dankzij de compacte afmetingen geef je deze close in boiler eenvoudig een plekje in je keukenkastje.

Dit is dus één van de zuinigste close in boilers. Met alle dank aan bovengenoemde eigenschappen en de zeer hoge warmte efficiëntie. Die efficiëntie is dus onder meer aan de plaatsing van de Inventum Q10 Keukenboiler te danken. Ook de algehele samenstelling en de isolatie zijn volledig naar onze wens.

Wij zijn bovendien niet als enige enthousiast over de Inventum Q10 Keukenboiler. Nee, bekijk deze close in boiler maar eens bij onze partner Bol. Je ziet dan veel positieve reviews staan. Volgens ons veelzeggend voor deze zuinige close in boiler.

Waarom wij dit niet dé beste zuinigste close in boiler vinden? Dat komt voornamelijk door het prijskaartje. Voor de Inventum Q10 Keukenboiler betaal je namelijk €270. Dat vinden wij behoorlijk aan de prijs, met name als je het afzet tegen de bovenstaande close in boilers. Wij geven daarom zelf de voorkeur aan één van bovenstaande varianten.

5. Daalderop Itho Keukenboiler

In onze top 4 hebben we voor close in boilers met een inhoud van 10 liter gekozen. Wil je liever een grotere close in boiler hebben? Dan raden wij je graag de Daalderop Itho Keukenboiler aan.

Wij vinden dit de zuinigste close in boiler met een inhoud van 15 liter. Door deze inhoud is ‘ie geschikt voor grotere huishoudens. Of voor huishoudens waarin de keukenkraan erg vaak gebruik wordt om warm water te tappen. De grotere inhoud biedt daarvoor net iets meer mogelijkheden.

Uiteraard heeft deze grotere inhoud wel een ‘keerzijde’. De Daalderop Itho Keukenboiler is namelijk groter dan de bovenstaande boilers. Dat is logisch te verklaren gezien de inhoud. Gelukkig heeft het merk Daalderop wel voor een slim ontwerp gezorgd. Hierdoor neemt deze close in boiler niet overdreven veel ruimte in beslag!

Daarnaast is de zuinigheid van de Daalderop Itho Keukenboiler prima. Net zoals bovenstaande varianten beschikt deze close in boiler over energieklasse A. Dát geeft aan dat deze grotere close in boiler net zo zuinig zijn werk doet als bovenstaande boilers. Opvallend, aangezien deze boiler dus 5 liter groter is.

Met de Daalderop Itho Keukenboiler geniet je hoe dan ook van een laag verbruik. Ook dit is weer aan de plaatsing onder het tappunt te danken. Hierdoor hoeft het warme water een korte weg af te leggen, waardoor de warmte efficiëntie zeer hoog is. Bijkomend voordeel is dat je in je keuken razendsnel van warm water geniet.

Spreekt deze zuinige close in boiler van 15 liter je aan? Dan moet je wel rekening houden met een iets forser prijskaartje. De adviesprijs van de Daalderop Itho Keukenboiler ligt namelijk rond de €290. Hij is daarmee dus een paar tientjes duurder dan de zuinigste close in boiler. Maar, déze boiler heeft dus wel een forsere inhoud.

Overigens spreekt het vermogen van de Daalderop Itho Keukenboiler ons ook nog aan: 2200 Watt. Dit vermogen past eigenlijk perfect bij de net iets grotere inhoud. Je geniet hierdoor snel van warm water, terwijl het energieverbruik dus (zeer) laag is. Al met al heeft de Daalderop Itho Keukenboiler een prima samenstelling!

Goed om te weten: de Daalderop Itho Keukenboiler wordt zeer goed beoordeeld door huidige gebruikers. Zij roemen de kwaliteit, de werking en de eenvoudige montage. Voor de montage krijg je alle toebehoren meegeleverd. Mocht je ‘m niet zelf kunnen monteren, kun je hier uiteraard een vakman voor inschakelen.

Wanneer is een close in boiler zuinig?

Het is niet zo dat alle close in boilers zuinig zijn. Nee, dit geldt alleen voor de close in boilers die aan deze eisen voldoen:

 • De boiler moet energieklasse A, A+ of A++ hebben. Idealiter zou elke close in boiler het best mogelijke energielabel moeten hebben. Wij zijn echter in de praktijk dat veel close in boilers energieklasse A hebben. Dat is dan ook de energieklasse waar wij ons hoofdzakelijk op gericht hebben.
 • De boiler moet een inhoud van 5 of 10 liter hebben. Een close in boiler is eigenlijk niks anders dan een keukenboiler. Met dat gegeven in ons achterhoofd kom je al snel bij een boiler met een inhoud van 5 of 10 liter uit.
 • De boiler moet niet al te krachtig zijn. Het is niet wenselijk dat de close in boiler een vermogen van 3000 Watt heeft. Is dat wel het geval? Dan geniet je nóg sneller van warm water, maar heb je wel met een hoger verbruik van energie te maken.
Ook interessant:  Zuinigste LED TV – Top 10 van 2024!

Is de zuinigste close in boiler hetzelfde als de zuinigste elektrische boiler? Ja, daar komt het wel op neer. In ons artikel over de beste zuinige elektrische boilers hebben wij namelijk ook alleen maar kleine boilers gesproken. Dat is in onze top 10 van zuinigste boilers 80 liter uiteraard een ander verhaal.

Wat zijn de voordelen van een zuinige close in boiler?

Wij raden je de beste zuinigste close in boiler absoluut aan. Dit heeft puur te maken met de vele voordelen van een zuinige close in boiler:

 • Je geniet van een flinke energie- en kostenbesparing. Een close in boiler is een elektrische boiler. Dit houdt in dat de boiler met behulp van energie het water verwarmd. Aangezien de zuinigste close in boiler dit zeer efficiënt doet, geniet je van een flinke energie- en kostenbesparing!
 • De boiler zorgt razendsnel voor warm water. Een close in boiler plaats je direct onder de kraan, waardoor je razendsnel van warm water geniet. Dit brengt dus nog meer gemak met zich mee. Bijkomend voordeel is dat de close in boiler hierdoor zo zuinig mogelijk zijn werk doet!
 • Je hebt uit meerdere varianten de keuze. Een bijkomend voordeel vinden wij dat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Wil je de zuinigste close in boiler 10 liter hebben? Of heb je toch liever de zuinigste close in boiler 15 liter? Aan jou de keus. Je hebt in ieder geval veel keuze!
 • Makkelijk te plaatsen. Met de zuinigste close in boiler geniet je op meerdere manieren van veel gemak. Dit begint al bij het monteren/plaatsen van de boiler. Voordat je het doorhebt, heb je de zuinige close in boiler al gemonteerd in het keukenkastje.
 • Minder waterverspilling. Wist je dat je met de zuinigste close in boiler ook nog minder water verspild? Dit komt puur doordat de kraan snel over warm water de beschikking heeft, waardoor je de kraan minder lang hoeft laten te lopen. Ook dit komt het milieu ten goede.

Wat zijn de nadelen van een zuinige close in boiler?

Zou elk huishouden dan maar voor een zuinige close in boiler moeten kiezen? Ja, dat is wel het geval. Je geniet simpelweg van veel voordelen, terwijl je met slechts één nadeel rekening hoeft te houden:

 • Alleen voor in de keuken geschikt. De zuinigste close in boiler kun je alleen in de keuken gebruiken. Het is dus geen volwaardige boiler waarmee je ook warm kunt douchen.

Heb je de beste zuinigste close in boiler nog niet gevonden?

Ben je in onze top 5 de beste zuinigste close in boiler voor in jouw keuken nog niet tegengekomen? Geen nood aan de man. Wij hebben namelijk een complete top 10 voor je samengesteld:

Hoe vind je de beste zuinigste close in boiler?

In onze ogen zou elk huishouden een zuinige close in boiler moeten hebben. Met alle dank aan de geweldige samenstelling én de zuinigheid. Wil jij zelf ook de zuinigste close in boiler in je keuken hebben? Dan zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten.

Energieklasse & vermogen

Ten eerste moet je goed naar de energieklasse kijken. Laat de close in boilers met klasse B of C zo ver mogelijk links liggen. Kies altijd voor een close in boiler met energieklasse A, A+ of A++.

Daarbij heb je ook nog met het vermogen te maken. Het vermogen is bepalend voor het energieverbruik en voor de opwarmtijd. Wij raden je een vermogen van 2000 Watt aan; dit is volgens ons de juiste balans wat betreft verbruik en opwarmtijd.

Afmetingen & inhoud

Ten tweede moet je goed naar de afmetingen kijken. Je moet de zuinigste close in boiler immers wel in je keukenkastje kwijt kunnen. Bekijk daarom per close in boiler wat de afmetingen zijn.

Hierbij heb je uiteraard ook met de inhoud te maken. De zuinigste close in boiler heeft volgens ons een inhoud van 10 liter. Wil je een nét iets grotere boiler hebben? Kies dan voor een variant met een inhoud van 15 liter!

Algehele samenstelling

Ten derde wijzen wij je graag op de algehele samenstelling. Hoe is de zuinige close in boiler precies samengesteld? Van welke materialen is de close in boiler vervaardigd? En welke extra’s biedt de close in boiler zoal aan?

Prijs & kwaliteit

Als laatste punt heb je met de prijs en kwaliteit te maken. Zo raden wij je altijd aan om in de beste zuinigste close in boiler te investeren. De extra investering verdien je op termijn weer terug, dankzij het lagere energieverbruik.

Ook raden wij je de bovenstaande varianten aan. Al deze varianten zijn van de beste A-merken, doen hun werk subliem en worden goed beoordeeld!

Je woning verder verduurzamen?

Met de zuinigste close in boiler verduurzaam je je keuken al aanzienlijk. Om je woning/keuken verder te verduurzamen, raden wij je de zuinigste tafelmodel koelkast, zuinigste vaatwasser, zuinigste airfryer en zuinigste elektrische kookplaat aan!

Wat is een zuinige close-in boiler?

Een zuinige close-in boiler is een compacte elektrische waterverwarmer die je vaak in de keuken onder de gootsteen installeert. Deze boiler houdt constant een kleine hoeveelheid water op temperatuur, zodat je snel over warm water beschikt zonder lange wachttijden of waterverspilling.

Hoe kan ik energie besparen met een zuinige close-in boiler?

Om energie te besparen, stel je de boiler in op de laagst mogelijke temperatuur waarbij je nog comfortabel je taken kunt uitvoeren. Isolatie van de leidingen en het regelmatig onderhouden van de boiler helpen ook om energie te besparen.

Hoe kies ik de juiste capaciteit voor mijn zuinige close-in boiler?

De juiste capaciteit hangt af van je dagelijkse behoefte aan warm water. Voor de meeste huishoudens is een boiler met een capaciteit van 10 tot 15 liter voldoende voor keukengebruik. Overweeg hoe vaak en hoeveel warm water je tegelijkertijd nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Hoe installeer ik een zuinige close-in boiler?

De installatie van een close-in boiler vereist basiskennis van elektriciteit en loodgieterij. Je sluit de boiler aan op de koudwaterleiding en verbindt het met de warmwaterkraan. Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en de waterdruk is verlaagd voordat je begint. Voor veiligheid en garantie is het vaak beter om een professional de installatie te laten doen.

Wat is het verschil tussen een close-in en close-up boiler?

Het verschil zit in de plaatsing. Een close-in boiler plaats je laag, vaak in het keukenkastje onder de gootsteen, terwijl een close-up boiler hoger wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld boven de gootsteen. Beide zorgen voor direct warm water, maar de keuze hangt af van je beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur.

Hoe onderhoud ik mijn zuinige close-in boiler?

Regelmatig onderhoud omvat het controleren van de anode (en deze zo nodig vervangen), het verwijderen van kalkaanslag uit het verwarmingselement en het reservoir, en het controleren van de druk en de temperatuurinstellingen. Het is aan te raden om dit minstens één keer per jaar te doen om de efficiëntie te behouden.

Wat moet ik doen als mijn zuinige close-in boiler niet werkt?

Controleer eerst of de stroomvoorziening en de wateraansluiting correct functioneren. Kijk ook of de thermostaat correct is ingesteld. Als het probleem aanhoudt, controleer dan op lekkages of tekenen van schade. Bij complexe problemen is het verstandig om een professionele monteur in te schakelen om verdere schade of onveilige situaties te voorkomen.

Index