Zuinigste ventilatorkachel – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024

Thuis wil je het uiteraard lekker warm en behaaglijk hebben. Grote kans dat je hiervoor gebruik maakt van je centrale verwarmingssysteem. Logisch, maar niet de meest duurzame keuze. Je kunt met het oog op de duurzaamheid beter voor de zuinigste ventilatorkachel kiezen. Daarmee ben je duurzaam bezig én bespaar je een hoop geld op je gas- en energierekening. In dit artikel maak je direct kennis met de 10 zuinigste ventilatorkachels.

Wat is de zuinigste ventilatorkachel? Ons expert advies

Als expert raad ik je graag de VONROC Ventilator kachel aan. Wat mij betreft is dit de beste zuinigste ventilatorkachel, met name door het instelbare vermogen. Met name op de eco stand verbruikt deze ventilatorkachel zeer weinig energie. De prijs-kwaliteitsverhouding is ook nog eens super interessant!

Onze 5 beste zuinige ventilatorkachels van 2024


Wat is een zuinige ventilatorkachel precies?

Een ventilatorkachel is een elektrische kachel met daarin een verwarmingselement en ventilator. De warmte lucht wordt door de ventilator de ruimte ingeblazen, waardoor de ruimte perfect verspreid wordt. Je geniet hierdoor al snel van een aangename warmte.

Met de zuinigste ventilatorkachel geniet je zelfs van nog meer voordelen. Zo bespaar je hier veel geld mee. Tevens is de zuinigste ventilatorkachel van een eco stand voorzien. Met zo’n stand geniet je van nóg meer gemak. Wil je hier meer over weten? In dit artikel bespreken we de 5 beste zuinigste ventilatorkachels!

1. VONROC Ventilator kachel

€49,95
€54,95
Op voorraad
Bol.com

Heb je interesse om een nieuwe kachel voor in huis aan te schaffen? Eén van de beste opties in dat geval is om voor een ventilatorkachel te kiezen. Met een ventilatorkachel geniet je van een aangename warmte zonder hierbij veel energie te besparen. Dát doe je, volgens onze test, het beste met de VONROC Ventilator kachel.

Wij vinden dit de beste zuinigste ventilatorkachel. Deze kachel is geheel naar wens instelbaar, waarbij je uit 2 vermogenstanden kunt kiezen. Je kunt deze kachel op de normale stand van 3000 Watt gebruiken, waarmee ‘ie relatief veel energie verbruikt. Gelukkig kun je ‘m ook op een lagere stand gebruiken. Met die verbruikt de VONROC Ventilator kachel heel weinig energie.

Dat komt dus door het lagere vermogen. Als je ‘m op de eco stand instelt, levert deze kachel maar 1500 Watt. Hij is hierdoor energiezuinig in staat om een ruimte op te warmen. Wel moet je hierbij met een iets langere opwarmtijd rekening houden, maar dat is logisch.

De VONROC Ventilator kachel heeft een maximaal verwarmingsbereik van 30 m2. Dit houdt dus in dat je ‘m in principe in elke ruimte in je woning neer kunt zetten. De kachel levert voldoende power om ook de grotere ruimtes op te warmen.

Deze zuinigste ventilatorkachel gebruik je ook nog het gehele jaar door. In de winterperiode is deze kachel dus in staat om elke ruimte in je woning op te warmen. In de zomerperiode komt de ventilatiestand goed van pas. Met deze stand verdrijft ‘ie de warme lucht uit een ruimte. Je maakt de ruimte hiermee een stuk behaaglijker.

Wij vinden dit ook een bijzonder handige ventilatorkachel. Dat is aan een paar verschillende facetten te danken:

 • Keramisch element. De VONROC Ventilator kachel is dus de zuinigste ventilatorkachel. Het is tegelijkertijd ook een kachel die over een keramisch verwarmingselement beschikt. Het voordeel hiervan is de (zeer) korte opwarmtijd.
 • Standaard. De VONROC Ventilator kachel beschikt over een handige standaard. Door deze standaard kun je ‘m eenvoudig in elke gewenste ruimte neerzetten.
 • Handgreep. De VONROC Ventilator kachel is ook nog van een handige handgreep voorzien. Dankzij deze handgreep kun je deze zuinigste ventilatorkachel eenvoudig in je woning verplaatsen. Ook dit komt de veelzijdigheid ten goede.
 • Traploze temperatuurregeling. Dat dit de zuinigste ventilatorkachel is, komt ook door de traploze temperatuurregeling. Die regeling zorgt ervoor dat je eenvoudig zelf de gewenste temperatuur instelt.
 • Meerdere veiligheidsfeatures. Deze zuinigste kachel is ook nog van meerdere features met betrekking tot de veiligheid voorzien. Zo is deze kachel voorzien van een omvalbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging. Je maakt hierdoor altijd veilig gebruik van deze kachel!

Waarom wij dit dé beste zuinigste ventilatorkachel vinden? Dat heeft met alle bovenstaande punten te maken en met de vele positieve beoordelingen. Meer dan 100 tevreden kopers hebben een review bij Bol.com achtergelaten. Daaruit blijkt overduidelijk dat de VONROC Ventilator kachel heel veel te bieden heeft.

De klap op de vuurpijl vinden wij de sublieme prijs-kwaliteitsverhouding. Deze ventilatorkachel is van een uitmuntende kwaliteit en kost je slechts €59,95. Voor nog geen 6 tientjes verwarm je je woning dus duurzaam, energiezuinig en aangenaam op. Wat wil je nog meer? Schaf deze beste zuinigste ventilatorkachel direct bij onze partner Bol.com aan!

2. Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel

Het aanbod van ventilatorkachels is opvallend divers te noemen. Zo kun je uit meerdere varianten kiezen, evenals uit meerdere prijsstellingen. Binnen het actuele aanbod valt de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel om meerdere redenen op.

Ten eerste valt de ongekende zuinigheid op. Deze zuinigheid is onder meer aan het maximale vermogen van 950 Watt te danken. Doordat dit vermogen heel erg meevalt, verbruikt de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel van zichzelf al weinig energie.

Ten tweede is dit aan de vele instelmogelijkheden te danken. Je kunt deze ventilatorkachel namelijk op 3 standen instellen. Kies je voor de laagste stand? Deze stand, ook wel eco stand genoemd, zorgt voor een nóg veel lager energieverbruik. Je bespaart hier veel geld mee. Wat wil je nog meer?

Ten derde zijn wij over het lage geluidsniveau te spreken. De Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel produceert slechts 42 decibel aan geluid. Doordat dit geluidsniveau zo laag ligt, kun je deze kachel ook prima in je slaapkamer neerzetten. Eigenlijk kun je deze ventilator in elke ruimte in je woning gebruiken.

Hierbij moet je wel even naar het verwarmingsbereik kijken. De Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel heeft namelijk een maximaal verwarmingsbereik van slechts 10 vierkante meter. Hierdoor is ‘ie wellicht niet voor de grootste ruimtes in een woning geschikt.

Gelukkig biedt de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel wel een paar fijne extra’s. Zo werkt deze zuinige ventilatorkachel met een draaihoek van 90 graden. Door deze draaihoek wordt de warme lucht nóg beter door de ruimte heen geblazen. Je geniet hierdoor in de gehele ruimte van de gewenste warmte.

Het is ook nog mogelijk om de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel in de zomer te gebruiken. Deze ventilatorkachel beschikt namelijk over een ventilatiestand. Met deze stand kun je de warme lucht uit een kamer laten verdrijven. Daardoor hoef je het zomers nooit meer té warm in je woning te hebben.

Eén van de grootste voordelen vinden wij de compactheid. De Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel is een bijzonder compacte ventilatorkachel, waardoor je ‘m eenvoudig een plekje in je woning geeft. Het is hierdoor ook nog mogelijk om ‘m naar andere plekken mee te nemen. Denk hierbij aan een boot, een camping of je kantoor.

Je kunt echt alle kanten op met de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel. Dat blijkt ook duidelijk uit de zeer positieve beoordelingen. Bij onze partner Bol.com zijn bijna 100 zeer tevreden reviews achtergelaten. Hieruit blijkt duidelijk dat deze ventilatorkachel precies doet wat ‘ie moet doen.

Wellicht het grootste voordeel hebben we nog niet eens benoemd: het prijskaartje. Voor deze zuinigste ventilatorkachel van Vulpes Goods betaal je slechts €39,95. Hij is hiermee dus een stuk goedkoper dan de bovenstaande beste zuinigste ventilatorkachel. Het is nu aan jou om de juiste afweging te maken.

Overigens vinden wij de Vulpes Goods® Tech Ventilator Kachel erg eenvoudig te bedienen. Dit komt vooral door de druktoetsen aan de bovenzijde van de kachel. Met deze druktoetsen stel je ‘m eenvoudig naar wens in. Stel ‘m op de laagste stand en geniet daarmee van een zeer laag energieverbruik.

3. Rowenta Instant Comfort Compact SO2330

Welke eisen stel je aan je nieuwe ventilatorkachel? Dat is één van de belangrijkste vragen om goed over na te denken. Je hebt namelijk uit veel varianten de keuze, waaronder de Rowenta Instant Comfort Compact SO2330. Wij vinden dit de op twee na beste zuinigste ventilatorkachel van 2024.

Dit is een zeer zuinige ventilatorkachel. Iets wat aan verschillende facetten te danken is:

 • Instelbaar vermogen. Je bepaalt bij de Rowenta Instant Comfort Compact SO2330 zelf met welk vermogen de ventilatorkachel werkt. Je hebt hierbij de keuze uit de laagste stand (1200 Watt) en de hoogste stand (2400 Watt). In de laagste stand verbruikt ‘ie uiteraard erg weinig energie!
 • Automatische uitschakeling. De Rowenta Instant Comfort Compact SO2330 beschikt over een automatische uitschakeling functie. Dankzij deze functie heb je geen omkijken naar het uitzetten van de kachel. Wel zo handig als je dit af en toe vergeet.
 • Thermostaat. De Rowenta Instant Comfort Compact SO2330 is ook nog van een thermostaat voorzien. Hiermee stel je eenvoudig de gewenste temperatuur in. Als je dat gedaan hebt, houdt de thermostaat deze temperatuur vast. De kachel hoeft hierdoor nooit piekvermogen te leveren, maar kan juist op zijn dooie akkertje zijn werk doen.
Ook interessant:  Beste energiezuinige TV – Top 10 van 2024!

Het is ook nog mogelijk om de Rowenta Instant Comfort Compact SO2330 in de zomer te gebruiken. Deze ventilatorkachel beschikt namelijk over een koelventilator. Met deze ventilatorstand verdrijf je de warme lucht uit een ruimte. Dit is dus ideaal voor in de warmere perioden.

Kies je voor de Rowenta Instant Comfort Compact SO2330? Dan kies je ook nog voor een verplaatsbare ventilatorkachel. Door onder meer de compactheid en het handvat is het erg eenvoudig om deze ventilatorkachel te verplaatsen. Je gebruikt ‘m hierdoor door je gehele huis heen. Of wellicht ook nog op andere locaties.

Hierbij geniet je ook nog van de kracht van deze op twee na beste zuinigste ventilatorkachel. Het maximale verwarmingsbereik is 30 m2, waardoor je ‘m ook in de grotere ruimtes in je woning kunt gebruiken. Ideaal, wat ons betreft.

Spreekt deze zuinigste ventilatorkachel van Rowenta je aan? Dan hebben we nog meer goed nieuws. Ten eerste valt op dat deze ventilatorkachel erg goed beoordeeld wordt. Bij onze partner Bol.com hebben bijna 500 (!) kopers een review achtergelaten. Dit geeft duidelijk aan dat dit een populaire ventilatorkachel is.

Ten tweede valt op dat deze kachel in drie kleurstellingen te verkrijgen is. Wij raden je de zwarte variant aan, maar je kunt ook nog voor 2 andere kleuren kiezen. Check hiervoor het aanbod bij onze partner Bol.com.

Ten derde vinden wij de prijs-kwaliteitsverhouding super. De kwaliteit van de Rowenta Instant Comfort Compact SO2330 is dik in orde, waardoor je jarenlang van deze zuinige ventilatorkachel gebruik gaat maken. Voor al dit moois betaal je ongeveer €58. Dit bedrag vinden wij reuze meevallen, mede met het oog op de sublieme kwaliteit.

4. MATTI® Ventilatorkachel

€28,39
€38,45
Op voorraad
Bol.com

Ben je de beste zuinigste ventilatorkachel naar jouw mening nog niet tegengekomen? Kijk dan ook eens naar de MATTI® Ventilatorkachel. Wellicht sluit deze zuinige ventilatorkachel (erg) goed op je wensen aan!

Wij vinden dit één van de beste ventilatorkachels van 2024. Dit is onder meer aan het vermogen van 1000 Watt te danken. Dat is de hoogste stand waarop deze kachel zijn werk doet, waardoor ‘ie van zichzelf al relatief weinig energie verbruikt.

Bijkomend voordeel: je kunt ‘m ook nog op een lagere vermogenstand gebruiken. Als je daarvoor kiest, verbruikt de MATTI® Ventilatorkachel nóg minder energie. Daarmee bespaar je dus nog meer energie, terwijl de kachel wel doet wat ‘ie moet doen. Je geniet met deze ventilatorkachel bovendien snel van een aangename warmte.

Daarnaast valt de oscillerende functie op. Dit betekent dat deze ventilatorkachel in een hoek van 45 graden ronddraait. Door deze beweging wordt de warme lucht nog beter door de ruimte verspreidt. Op die manier is het al snel nóg aangenamer in de betreffende ruimte.

Een ander groot pluspunt vinden wij het compacte design. Doordat de MATTI® Ventilatorkachel zo compact is, is ‘ie van zichzelf al een heel stuk energiezuiniger dan de grotere ventilatorkachels. Door dit compacte design kun je ‘m ook nog eenvoudig verplaatsen in je woning.

De MATTI® Ventilatorkachel is van een keramisch warmte element voorzien. Dit element werkt perfect samen met de ventilator, waardoor je snel van de gewenste warmte geniet. Bovendien gaat het hierbij om een PTC keramisch element. Dit is een vrij technisch verhaal, maar het gaat hierbij om een zeer zuinig warmte element. Dat merk je duidelijk aan het algehele energieverbruik.

De MATTI® Ventilatorkachel is ook nog in de zomer te gebruiken. Naast de twee warmtestanden beschikt ‘ie namelijk ook nog over een koele luchtstand. Deze stand is ideaal voor in de warmere maanden, aangezien deze kachel hiermee voor het verdrijven van de warme lucht zorgt. Ideaal, wat ons betreft.

Je kunt deze zuinigste ventilatorkachel bovendien op veel plekken gebruiken. Dit is ten eerste te danken aan het max. verwarmingsbereik van 30 m2. Ten tweede is dit aan de minieme afmetingen en het minieme gewicht te danken. Volgens het merk Matti is het zelfs mogelijk om deze ventilatorkachel op je nachtkastje neer te zetten.

Al met al zijn wij vol lof over deze zuinige ventilatorkachel. Dat komt ook nog door de prima prijs-kwaliteitsverhouding. Dit is een ventilatorkachel die jarenlang mee gaat en waar je nog geen 50 euro voor hoeft te betalen. Ook voor mensen die op zoek naar een goedkope ventilatorkachel zijn, is dit dus een geschikte optie!

In onze ogen is de totale samenstelling ook naar wens. Zo is deze ventilatorkachel bijzonder geluidsstil, is ‘ie uiterst veilig en kun je ‘m dus in elke gewenste ruimte gebruiken. Het is zelfs mogelijk om ‘m naar andere locaties mee te nemen. Denk hierbij aan je kantoor, je boot of de camping. Met de MATTI® Ventilatorkachel kun je alle kanten op!

5. Cecotec Ventilatorkachel

Wil je simpelweg de zuinigste ventilatorkachel voor in je huis aanschaffen? Dan is het verstandig om eens naar de Cecotec Ventilatorkachel te kijken. Wij vinden dit om meerdere redenen een uitermate interessante ventilatorkachel.

Ten eerste kunnen we stellen dat dit écht een zuinige ventilatorkachel is. Dat is aan meerdere facetten te danken:

 • Instelbare vermogenstand. Je hebt bij de Cecotec Ventilatorkachel de keuze uit meerdere vermogenstanden. Op de turbostand werkt ‘ie het snelste, terwijl ‘ie op de eco modus het minste energie verbruikt. Je geniet uiteraard met die stand wel van een aangename warmte.
 • Regelbare thermostaat. De Cecotec Ventilatorkachel is van een regelbare thermostaat voorzien. Je stelt ‘m hiermee eenvoudig de gewenste temperatuur in, waarna de thermostaat deze temperatuur constant houdt. Hiervoor hoeft ‘ie nooit piekvermogen te leveren, waardoor het energieverbruik lekker laag ligt.

Deze kachel is bovendien veelzijdig in te zetten. Je kunt ‘m namelijk zowel staand als liggend gebruiken. Ongeacht hoe je ‘m gebruikt, geniet je vervolgens snel van de aangename warmte. Door bovenstaande pluspunten oefen je dus ook nog veel invloed op het energieverbruik uit.

De veelzijdigheid blijkt ook uit het max. verwarmingsbereik van 15 m2. In principe kun je ‘m hierdoor in elke ruimte gebruiken. Alleen als je bijvoorbeeld een echt grote woonkamer hebt, is de Cecotec Ventilatorkachel niet krachtig genoeg. Voor in elke andere ruimte/situatie kun je wel bouwen op deze zuinige ventilatorkachel.

Een ander groot pluspunt is de waterdichtheid. Doordat de Cecotec Ventilatorkachel volledig waterdicht is, kun je ‘m met een gerust hart in de badkamer gebruiken. Je geniet hierdoor ook in je badkamer van een fijne warmte én van het gewenste, lage energieverbruik.

De Cecotec Ventilatorkachel is bovendien een zeer compacte ventilatorkachel. Dit maakt het des te eenvoudiger om deze kachel een plekje in je woning te geven. Je kunt deze kachel hierdoor overigens ook eenvoudig verplaatsen. Het is hierdoor mogelijk om deze ventilatorkachel zuinig in meerdere ruimtes te gebruiken. Wat wil je nog meer?

Goed om te weten: de Cecotec Ventilatorkachel weegt slechts 1,0 kilogram! Hij is tevens van een handig handvat voorzien en is ook nog slim vormgegeven. Door de slimme vormgeving kun je ‘m dus zowel staand als liggend gebruiken.

In onze ogen is dit ‘gewoon’ één van de beste zuinigste ventilatorkachels. Ook met dank aan de sublieme prijsstelling. Voor de Cecotec Ventilatorkachel betaal je slechts €38,99. Een betere prijs ga je eigenlijk niet vinden. Zeker niet als je naar de algehele samenstelling kijkt.

Dit is ook nog een kachel die je het gehele jaar door gebruikt. Met alle dank aan de ventilatiestand. Indien je de Cecotec Ventilatorkachel op deze stand instelt, blaast ‘ie de warme lucht uit een ruimte weg. Dit is dus ideaal voor in de warmere perioden in het jaar.

Wanneer is een ventilatorkachel zuinig?

Het is niet zo dat elke ventilatorkachel per definitie zuinig is. Nee, alleen kachels die aan onderstaande eisen voldoen, verdienen dit predicaat:

 • Je moet zelf de vermogenstand kunnen bepalen. Alleen bij de zuinigste ventilatorkachels is het mogelijk om zelf de vermogenstand te bepalen. Je oefent hiermee invloed uit op de opwarmtijd en op het energieverbruik. Stel ‘m op de laagste stand in en bespaar daar veel energie mee.
 • De kachel moet over een thermostaat beschikken. Het is ook de ‘eis’ dat een zuinige ventilatorkachel over een thermostaat beschikt. Met een thermostaat is het mogelijk om zelf de gewenste temperatuur in te stellen. De thermostaat houdt die temperatuur vervolgens constant, waardoor de kachel nooit piekvermogen hoeft te leveren.
 • De kachel moet niet al te krachtig zijn. Bij het samenstellen van onze top 10 zuinige ventilatorkachels hebben we ook naar het vermogen gekeken. De krachtigste ventilatorkachels warmen een ruimte snel op, maar verbruiken hierbij wel veel energie. Die varianten zijn dus direct afgevallen bij ons onderzoek.
Ook interessant:  Energiezuinige magnetron – Top 10 van 2024

Deze eisen gelden overigens niet alleen bij de zuinigste ventilatorkachel. Dit zijn ook de eisen bij de beste zuinige elektrische kachel, de zuinigste infrarood verwarming, de zuinigste straalkachel en de zuinigste keramische kachel.

Wat zijn de voordelen van een zuinige ventilatorkachel?

Met een ventilatorkachel geniet je van veel voordelen. Dit is al helemaal het geval als je voor de zuinigste ventilatorkachel kiest. Met die kachel geniet je van nog meer voordelen:

 • Je geniet van een flinke kostenbesparing. In het leven heb je met weinig zekerheden te maken. Eén van de zekerheden is in ieder geval dat je met de zuinigste ventilatorkachel veel geld gaat besparen. Deze kachel brengt je gas- en energierekening immers omlaag.
 • Je hebt veel instelmogelijkheden. Bij de zuinigste ventilatorkachel ben je ook nog van veel instelmogelijkheden verzekerd. Zo bepaal je volledig zelf de temperatuur en de stand van de kachel. Op die manier oefen je veel invloed uit op het energieverbruik.
 • De kachel is het hele jaar door te gebruiken. Kies je voor de zuinigste ventilatorkachel? Dan kan die kachel zowel verwarmen als verkoelen. Dat laatste is te danken aan de ventilatiestand. Door die stand gebruik je de zuinigste ventilatorkachel het gehele jaar door.
 • De kachel is erg compact. Met de zuinigste ventilatorkachel haal je ook nog een compacte kachel in huis. Alleen dat gegeven zorgt al voor een lager energieverbruik. De compactheid zorgt uiteraard ook voor de gewenste veelzijdigheid.
 • De kachel warmt zich erg snel op. Weet je wat een kenmerk van ventilatorkachels is? Dat de opwarmtijd zeer kort is. Daar is bij de zuinigste ventilatorkachel ook sprake van. Je hoeft hierdoor nooit lang te wachten totdat het lekker warm in je woning is.
De VONROC Ventilator kachel is de zuinigste ventilatorkachel

Wat zijn de nadelen van een zuinige ventilatorkachel?

De keuze voor de zuinigste ventilatorkachel is dus de juiste keuze. Het is tegelijkertijd ook zaak om met twee aandachtspunten rekening te houden:

 • Het is geen volwaardige kachel. Je moet de zuinigste ventilatorkachel niet zien als de vervangen van je centrale verwarmingssysteem. Met een zuinige ventilatorkachel kun je namelijk maar één ruimte tegelijkertijd verwarmen. Dat is bij het centrale verwarmingssysteem een ander verhaal.
 • Niet voor alle (grote) ruimtes geschikt. Haal je de zuinigste ventilatorkachel in huis? Dan is het goed om te beseffen dat deze kachel niet voor alle grote ruimtes geschikt is. Bij veel zuinige ventilatorkachels heb je namelijk met een beperkt verwarmingsbereik te maken.

Heb je de beste zuinigste ventilatorkachel nog niet gevonden?

Ben je in onze top 5 de beste zuinigste ventilatorkachel voor in jouw woning nog niet tegengekomen? Geen nood aan de man. Wij hebben namelijk een complete top 10 voor je samengesteld. Check hieronder de nummers 6 tot en met 10 uit onze top 10 van zuinigste ventilatorkachels:

Hoe vind je de beste zuinigste ventilatorkachel?

Heb je je pijlen op de zuinigste ventilatorkachel gericht? Dan is het zaak om voor jezelf een goede vergelijking te maken. Dáárbij wijzen wij je graag op onderstaande punten.

Vermogenstanden

Allereerst moet je goed naar de vermogenstanden kijken. Uit hoeveel standen kun je kiezen? En wat is het minimale- en maximale vermogen van de ventilatorkachel? Idealiter heb je de keuze uit meerdere standen, zodat je alle mogelijke invloed op het energieverbruik uit kunt oefenen.

Thermostaat

Ten tweede moet je even goed naar de thermostaat kijken. Is het mogelijk om zelf de temperatuur in te stellen? Zo ja, in welke mate kun je dit nauwkeurig doen? Dit zijn ook belangrijke vragen om naar te kijken met het oog op het energieverbruik.

Technologie

Niet alle zuinigste ventilatorkachels werken op dezelfde manier. Je moet daarom even goed naar de technologie en het warmte element kijken. Dit warmte element is ook bepalend voor het energieverbruik, evenals voor bijvoorbeeld de opwarmtijd.

Samenstelling

Ten vierde moet je goed naar de algehele samenstelling kijken. Hoe groot is de zuinigste ventilatorkachel precies? Over welke veiligheidsfeatures beschikt de kachel? Welke functies biedt de kachel verder nog? En wat is het maximale verwarmingsbereik? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om even goed naar te kijken.

Prijs + kwaliteit

Als laatste punt moet je goed naar de prijs én kwaliteit kijken. Hierover adviseren wij je het volgende:

 • Durf te investeren in de zuinigste ventilatorkachel. Voor de beste zuinigste ventilatorkachel betaal je meer geld dan voor een mindere variant. Durf echter te investeren, aangezien je daar op de lange termijn het meeste aan hebt.
 • Ga altijd voor kwaliteit. Wij raden je ook aan om altijd voor kwaliteit te gaan. Dat doe je door voor één van bovenstaande zuinigste ventilatorkachels te kiezen. Al deze kachels zijn energiezuinig, van de gewenste kwaliteit én worden goed beoordeeld door huidige gebruikers.

Je woning verder verduurzamen

Ben je nog niet helemaal tevreden met de duurzaamheid van/in je woning? Check dan ook onze artikelen over de beste energiezuinige mobiele airco, beste energiezuinige droger, beste energiezuinige vriezer en beste energiezuinige vijverpomp.

Wat maakt een ventilatorkachel zuinig in gebruik?

Een zuinige ventilatorkachel gebruikt geavanceerde technologieën zoals thermostaten en programmeerbare timers om de verwarming efficiënt te regelen. Dit betekent dat de kachel alleen werkt wanneer dat nodig is, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd. Bovendien hebben zuinige modellen vaak een Eco-modus die de energie-efficiëntie verhoogt door de temperatuur op een milieuvriendelijke manier te regelen.

Hoe kan ik de energiekosten van mijn ventilatorkachel minimaliseren?

Om de energiekosten te minimaliseren, kun je het beste een model kiezen met een hoge energie-efficiëntie en deze alleen gebruiken wanneer dat nodig is. Stel de thermostaat in op een comfortabele, maar niet te hoge temperatuur en maak gebruik van de programmeerbare timer om de kachel alleen te laten werken tijdens de uren dat je thuis bent. Sluit ook deuren en ramen om de warmte binnen te houden.

Zijn er ventilatorkachels die speciaal ontworpen zijn voor kleine ruimtes?

Ja, er zijn ventilatorkachels die speciaal ontworpen zijn voor kleine ruimtes. Deze compacte modellen zijn vaak krachtig genoeg om een kleine kamer snel te verwarmen, maar zijn efficiënter in het gebruik van energie vanwege hun formaat. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld een kleine slaapkamer of kantoorruimte.

Wat is het verschil tussen een keramische ventilatorkachel en een traditionele ventilatorkachel?

Keramische ventilatorkachels gebruiken keramische verwarmingselementen in plaats van de traditionele elektrische spoelen. Dit maakt ze efficiënter en veiliger in gebruik, omdat de keramische elementen de warmte beter verdelen en niet zo heet worden aan de buitenkant. Bovendien zijn keramische kachels vaak zuiniger in energieverbruik.

Hoe onderhoud ik mijn ventilatorkachel om zijn efficiëntie te behouden?

Om de efficiëntie van je ventilatorkachel te behouden, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken en te controleren op stof en vuil, vooral rond de ventilator en verwarmingselementen. Zorg ervoor dat de luchtinlaten en -uitlaten vrij zijn van obstructies. Volg ook de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen.

Kan ik een ventilatorkachel in de badkamer gebruiken?

Sommige ventilatorkachels zijn ontworpen voor veilig gebruik in vochtige omgevingen zoals badkamers. Deze modellen hebben meestal een IP-classificatie die hun weerstand tegen vocht aangeeft. Zorg ervoor dat je een model kiest dat expliciet geschikt is verklaard voor gebruik in de badkamer en volg de installatie-instructies nauwkeurig op.

Hoe weet ik welke ventilatorkachel het meest zuinig is?

Om de meest zuinige ventilatorkachel te vinden, kijk je naar het energielabel en zoek je naar modellen met een hoge energie-efficiëntieclassificatie. Lees ook recensies en vergelijk de specificaties van verschillende modellen, met speciale aandacht voor functies zoals programmeerbare timers, thermostaten en Eco-modi. Deze functies kunnen allemaal bijdragen aan een lager energieverbruik en lagere kosten op lange termijn.

Index