Zuinigste wasmachine – Top 10 van 2024!

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024

Even snel een wasje draaien. Met dank aan een goede wasmachine is dit een koud kunstje. Zonder dat je het direct doorhebt, kost het draaien van zo’n wasje vrij veel geld. De reden? Het energieverbruik van een normale wasmachine. Om dit energieverbruik omlaag te brengen, heb je de zuinigste wasmachine nodig. Speciaal voor jou hebben wij een complete top 10 van zuinigste wasmachines samengesteld.

Samsung WW90TA049TH

Wat is de zuinigste wasmachine? Ons expert advies

Als expert raad ik je graag de Samsung WW90TA049TH aan. In mijn ogen is dit de beste zuinigste wasmachine, met name door het lage energie- en waterverbruik. Je geniet tevens van veel wasprogramma’s, een duurzame motor en een geweldig wasresultaat. Al met al een absolute aanrader!

Onze 5 beste zuinigste wasmachines van 2024


Wat is een zuinige wasmachine precies?

Een zuinige wasmachine is een wasmachine die zo min mogelijk energie verbruikt. Je kunt dit vergelijken met een zuinige auto: een zuinige auto verbruikt zo min mogelijk brandstof. Een zuinige wasmachine verbruikt zo min mogelijk water én energie.

In het aanbod van wasmachines wordt gebruik gemaakt van energielabels. Eén van de beste labels is op dit moment energielabel A. De meeste moderne wasmachines beschikken over dit label. Maar, door de jaren heen zijn verschillende andere labels ontstaan. Zo kun je ook kiezen voor energielabel 10% zuiniger dan vereist voor A, 20% zuiniger dan vereist voor A of 30% zuiniger dan vereist voor A. Je kunt dit eigenlijk als een energielabel A+, A++ of A+++ zien.

Voor dit artikel hebben wij ons op deze energielabels gericht. Alle wasmachines die wij in dit artikel besproken, zijn ontzettend zuinig te noemen. Koop je één van deze varianten? Dan doe je een duurzame én voordelige aankoop. Met de zuinigste wasmachine ga je immers op termijn veel geld besparen.

1. Samsung WW90TA049TH

€549,00
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

De Samsung WW90TA049TH is volgens ons de zuinigste wasmachine van 2024. Of beter gezegd: dit is de beste energie zuinigste wasmachine. Deze wasmachine verbruikt namelijk ontzettend weinig energie. Op termijn kun je zodoende echt serieus geld besparen met deze variant.

Dit blijkt alleen al uit het huidige energielabel: label A om precies te zijn. Dit label geeft aan dat dit een zuinige wasmachine is. Waar wij nóg meer van onder de indruk van zijn, is het energieverbruik per 100 cycli.

De Samsung WW90TA049TH verbruikt namelijk 49 kWh per 100 cycli. Dit betekent dat je na 100 keer deze wasmachine gebruiken slechts 49 kWh energie hoeft te betalen. Draait je wasmachine bijvoorbeeld elke dag 1 wasje? Dan is dit dus slechts 49 kWh over 100 dagen genomen! Dat is een zeer interessant (laag) energieverbruik.

Niet alleen het energieverbruik is dik in orde, maar ook het waterverbruik. De Samsung WW90TA049TH verbruikt slechts 50 liter per cyclus. Elke keer als je van deze zuinigste wasmachine gebruik maakt, verbruikt ‘ie dus 50 liter water. Dit klinkt wellicht als een hele hoop, maar dat valt reuze mee. Zet het maar eens af tegen het waterverbruik van een oudere wasmachine.

Hoe het komt dat dit de zuinigste wasmachine is? Dat heeft onder meer met de volgende pluspunten te maken:

 • Koolborstelloze motor. Samsung heeft de WW90TA049TH van een koolborstelloze motor voorzien. Deze motor heeft hierdoor onwijs weinig wrijving en slijtage, waardoor ‘ie ontzettend zuinig zijn werk kan doen. Juist door deze motor geniet je dus van het lage energieverbruik.
 • EcoBubble technologie. De Samsung WW90TA049TH beschikt ook nog over deze speciale technologie. Deze technologie zet het wasmiddel in bubbels om, waardoor het wasgoed sneller gewassen wordt. Dít betekent dat deze wasmachine minder lang over een wasprogramma doet. Op zijn beurt brengt dit een lager energieverbruik met zich mee.
 • Veel programma’s. Wil je van deze zuinigste wasmachine gebruik maken? Dan is het fijn om te weten dat je uit talloze programma’s kunt kiezen. Je stemt hierdoor het programma perfect af op het te wassen wasgoed. Door deze programma’s oefen je ook nog invloed op het energieverbruik uit.

Door bovenstaande punten is dit dus de zuinigste wasmachine. Waar wij ook enthousiast over zijn, is het vulgewicht van 9 kilogram. Door dit forse vulgewicht is de Samsung WW90TA049TH voor zo’n beetje elk huishouden geschikt. Ook als je een groter gezin of huishouden hebt, is dit de beste zuinigste wasmachine voor je.

Overigens doet de Samsung WW90TA049TH zijn werk perfect. Dit komt onder meer door het toerental van 1400 toeren per minuut. Dit toerental zorgt voor een aardige droging van het wasgoed. Het wasgoed dat je uit de wasmachine haalt, is niet zeiknat. Nee, je kunt dit wasgoed makkelijk aan de drooglijn laten drogen. Dáármee bespaar je dus ook nog energiekosten voor je droger.

Al met al vinden wij dit de beste zuinigste wasmachine van 2024. Dat heeft óók nog met de sublieme prijs-kwaliteitsverhouding te maken. Dit is namelijk een wasmachine van een absoluut A-merk: Samsung. Tevens betaal je voor deze wasmachine nog geen €600. Dit prijskaartje valt ons heel erg mee, mede met het oog op het lage energieverbruik. Wij zijn dus fan!

2. Siemens WG44G006NL

€679,00
Op voorraad
Bol.com

Ben je te spreken over een wasmachine van Siemens? Gaat je voorkeur bij je nieuwe wasmachine daarom ook uit naar een variant van Siemens? Dan raden wij je graag de Siemens WG44G006NL aan. Dit is namelijk de zuinigste wasmachine van Siemens van 2024

Net zoals bovenstaande wasmachine heeft ook deze wasmachine energielabel A. Dit is eigenlijk het zuinigste energielabel van 2024. Dat de Siemens WG44G006NL hierover beschikt, geeft dan ook dan dat deze wasmachine energiezuinig zijn werk doet.

Het is daarbij ook interessant om naar het energieverbruik per cycli te krijgen. Daarover deelt Siemens het volgende: deze wasmachine verbruikt 46 kWh per 100 cycli. Als je deze wasmachine 100 keer een wasje laat draaien, verbruikt ‘ie dus slechts 46 kWh. Daarmee is ‘ie nóg energiezuiniger dan de zuinigste wasmachine, zie hierboven.

Ook op het gebied van waterverbruik blinkt de Siemens WG44G006NL absoluut uit. Deze zuinigste wasmachine verbruikt namelijk 48 liter per cyclus. Dit is een verschil van 2 liter ten opzichte van de bovenstaande wasmachine. Dit klinkt als een klein verschil, maar het zet absoluut zoden aan de dijk. Als het om 100 wasjes gaat, gaat het al om een verschil van 200 liter!

Waarom wij dit dan niet dé beste zuinigste wasmachine vinden? Dit komt onder meer doordat deze wasmachine een slag duurder is dan de bovenstaande variant. Voor de Siemens WG44G006NL moet je bijna €700 betalen. Dit prijsverschil, ten opzichte van bovenstaande variant, is hiermee aanzienlijk te noemen. Dit verschil verdien je ook niet zo snel terug, gezien het beperkte verschil wat betreft energieverbruik.

Desalniettemin raden wij je de Siemens WG44G006NL van harte aan. Dit is de zuinigste wasmachine van het merk Siemens, mede door de duurzame motor. Deze motor doet perfect zijn werk, is ontzettend zuinig en brengt ook nog een laag geluidsniveau met zich mee. Je kunt deze zuinige wasmachine eventueel dus ook ’s avonds laat nog een wasje laten draaien.

Een ander groot voordeel vinden wij het toerental van 1400 toeren per minuut. Dankzij dit toerental wordt het wasgoed in de wasmachine al behoorlijk goed gedroogd. Dit betekent dat je wasgoed relatief droog uit de was komt, waardoor je niet meer al te vaak de zuinigste warmtepompdroger hoeft te gebruiken. Daardoor bespaar je dus nóg meer energie op termijn!

De Siemens WG44G006NL is ook nog eens voor veel huishoudens geschikt. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het vulgewicht van 9 kilogram. Zeker als je grotere hoeveelheden wasgoed wilt/moet wassen, is dit vulgewicht ideaal te noemen.

Overigens is deze zuinigste wasmachine van Siemens van tal van handige extra’s voorzien. Wat te denken van een speciaal outdoor- en impregneerprogramma? Ook over de versnelde wasprogramma’s zijn wij erg te spreken. Die programma’s doen in nog geen 15 minuten hun werk prima. Dit zorgt uiteraard ook voor een lager energieverbruik.

Al met al vinden wij dit de beste zuinigste wasmachine van Siemens. Dat is ook nog te danken aan de eenvoudige bediening. Siemens heeft deze zuinige wasmachine namelijk van een groot display én een grote draaiknop voorzien. Met deze onderdelen stel je ‘m volledig naar wens in. Jammer genoeg moet je voor deze zuinige wasmachine dus wel meer geld betalen dan voor de zuinigste wasmachine.

3. Bosch WGG14407NL Serie 6

Heb je goede ervaringen met een wasmachine van Bosch? Of wil je simpelweg voor één van de zuinigste wasmachines gaan? In beide gevallen doe je er verstandig aan om het aanbod van Bosch even te bekijken. Dit merk biedt namelijk interessante energiezuinige wasmachines aan.

Onze voorkeur gaat uit naar de Bosch WGG14407NL Serie 6. Wij vinden dit de beste zuinigste wasmachine van het merk Bosch. Dit komt onder meer doordat deze wasmachine over energielabel A beschikt. Hij beschikt hiermee dus over hetzelfde energielabel als de bovenstaande wasmachines van Siemens en Samsung.

Niet alleen dit energielabel is prima, maar ook het daadwerkelijk energieverbruik. Bosch geeft dit energieverbruik in een xx aantal kWh per 100 cycli aan. Bij de Bosch WGG14407NL Serie 6 gaat het om een verbruik van 46 kWh per 100 cycli. Als je 100 keer deze wasmachine zijn werk laat doen, verbruikt ‘ie dus slechts 46 kWh. Dit is echt heel zuinig te noemen.

Ook interessant:  Beste batterijlader van 2024

Dit geldt overigens ook nog voor het waterverbruik van de Bosch WGG14407NL Serie 6. Per cyclus verbruikt deze wasmachine 48 liter water. Dit klinkt als een hele boel water, maar dat valt volgens ons wel mee. Als je voor een oudere wasmachine kiest, verbruikt die wasmachine mogelijk 70 á 80 liter water per cyclus. Dat is dus een aanzienlijk verschil.

Met de Bosch WGG14407NL Serie 6 haal je dus een zuinige wasmachine in huis. Dit betekent dat je hiermee een duurzame aankoop doet. Zou elk huishouden in ons land voor déze Bosch zuinige wasmachine kiezen? Dan zouden we in Nederland een stuk minder energie verbruiken. Kies je voor deze zuinigste wasmachine van Bosch? Dan ga je veel geld besparen!

Wij zijn ook nog over de samenstelling van de Bosch WGG14407NL Serie 6 te spreken. Bij deze wasmachine heb je bijvoorbeeld uit veel wasprogramma’s de keuze. Je kunt zelfs voor versnelde programma’s kiezen, waarmee deze wasmachine nog minder energie verbruikt.

De Bosch WGG14407NL Serie 6 is ook voor talloze huishoudens geschikt. Dat is voornamelijk aan het vulgewicht van 9 kilogram te danken. Door dit forse vulgewicht kun je veel wasgoed in één keer laten wassen. Bijkomend voordeel: ook voor grotere hoeveelheden wasgoed verbruikt deze Bosch wasmachine dus opvallend weinig energie en water.

Haal je het wasgoed uit de Bosch WGG14407NL Serie 6? Dan ben je van vlekvrije kleding verzekerd. Deze wasmachine is namelijk van een AntiVlekken technologie voorzien. Super handig. Wat wij ook ideaal vinden, is het toerental van 1400 toeren per minuut. Door dit vrij hoge toerental wordt het wasgoed aardig gedroogd in deze wasmachine. Je hoeft hierdoor minder vaak je energiezuinige droger te gebruiken.

Al met al vinden wij dit een zeer interessante zuinige wasmachine. Waarom wij dit dan niet dé beste zuinigste wasmachine vinden? Dat heeft met het prijskaartje te maken. Voor deze zuinige wasmachine betaal je ongeveer €750. Hiermee is ‘ie dus aanzienlijk duurder dan de bovenstaande varianten.

4. AEG LF628600– 6000 serie ProSense®

Waar hecht jij waarde aan bij je nieuwe wasmachine? Dat je in dit artikel uitgekomen bent, geeft aan dat je zo energiezuinig mogelijk wilt wassen. Dat doe je volgens ons op een uitmuntende manier met de AEG LF628600– 6000 serie ProSense®.

Wij vinden dit de beste zuinigste wasmachine van het merk AEG. Deze wasmachine is van een uitstekende kwaliteit, voor veel huishoudens geschikt en heeft energielabel A. Op dit gebied is deze wasmachine dus gelijk aan de bovenstaande zuinige wasmachines.

Wat bij de AEG LF628600– 6000 serie ProSense® uitermate interessant is, is het daadwerkelijke energieverbruik. Deze wasmachine verbruikt namelijk 47 kWh per 100 cycli. Elke keer als je een wasje draait, verbruikt deze wasmachine omgerekend zo’n 4,7 kWh. Dit valt reuze mee, met name als je het afzet tegen het verbruik van veel andere wasmachines. Met deze wasmachine ga je dan ook écht geld besparen.

Wat ook nog opvalt, is het interessante waterverbruik. Per cyclus verbruikt de AEG LF628600– 6000 serie ProSense® namelijk slechts 43 liter aan water. Dit is significant minder dan bij bovenstaande wasmachines het geval is. Met deze wasmachine kun je dus op zowel je energierekening als op je waterrekening veel geld besparen.

Een ander groot voordeel is in het toerental te vinden. De AEG LF628600– 6000 serie ProSense® draait namelijk de trommel met een toerental van 1600 toeren per minuut rond. Dit betekent dat het wasgoed in de trommel al bijzonder goed gedroogd wordt. Je hoeft hierdoor minder vaak – of minder lang – je droger aan te zetten. Daarmee bespaar je dus ook weer een hoop energie.

De AEG LF628600– 6000 serie ProSense® heeft een vulgewicht van 8 kilogram. Dit is op zich prima, maar wij hadden toch liever een net iets grotere trommel gezien. Deze wasmachine is namelijk aan de kleine kant voor de grotere gezinnen en huishouden. Kijk hier voor jezelf even goed naar.

Met de AEG LF628600– 6000 serie ProSense® is het in ieder geval een feestje om een wasje te draaien. Met alle dank aan het lage energieverbruik, de vele wasprogramma’s en de eenvoudige bediening. Deze bediening is te danken aan de grote draaiknop met bijbehorend display. Op het display zie je ook direct hoe lang deze wasmachine nog over het wasprogramma doet.

Over het merk AEG zijn wij ook erg te spreken. Dit merk levert altijd kwaliteit en voorziet haar wasmachines van de beste technologieën. Dat is ook bij de AEG LF628600– 6000 serie ProSense® het geval. Deze wasmachine beschikt bijvoorbeeld over de ProSense technologie. Met deze technologie wordt automatisch de tijd, het waterverbruik en het energieverbruik aan de inhoud van de trommel aangepast. Subliem!

Al met al zijn wij vol lof over de zuinigste wasmachine van AEG. Dat komt ook nog door het prijskaartje. Voor deze wasmachine betaal je zo’n 650 euro. Dat valt ons reuze mee, met name doordat je met deze wasmachine veel geld gaat besparen!

5. Everglades EVWM91402AG

Wil je dolgraag een zuinige wasmachine aanschaffen? Geef je liever alleen niet al te veel geld aan je nieuwe wasmachine? Dan raden wij je graag aan om eens naar de Everglades EVWM91402AG te kijken. Dit vinden wij namelijk de beste goedkope zuinigste wasmachine.

Deze eretitel is onder meer aan energieklasse A te danken. Uit deze klasse blijkt duidelijk dat dit een zuinige wasmachine is. Vrij uniek, aangezien weinig B-merken hiertoe in staat zijn. Dit is het merk Everglades toch gelukt.

Met deze wasmachine ga je ook oprecht weinig energie verbruiken. Het energieverbruik is namelijk slechts 49 kWh per 100 cycli. Als je dus 100 keer gebruik van deze wasmachine maakt, heeft ‘ie slechts 49 kWh verbruikt. Het is hiermee één van de beste energie zuinigste wasmachines van 2024.

Ook het waterverbruik van de Everglades EVWM91402AG valt reuze mee. Per cyclus verbruikt deze wasmachine zo’n 49 liter water. Dit klinkt wellicht als heel veel water, maar dat reuze mee. Een gemiddeld persoon verbruikt per douchebeurt namelijk al zo’n 46 liter water. Dat geeft een duidelijke indruk van het beperkte waterverbruik, niet waar?

Dat wij dit één van de beste zuinigste wasmachines vinden, heeft ook met het prijskaartje te maken. Voor de Everglades EVWM91402AG betaal je slechts €479. Voor nog geen 500 euro heb je dus al de beschikking over deze energiezuinige wasmachine. Als je ‘m eenmaal gebruikt, ga je ook nog eens een hoop geld qua energiekosten besparen.

De algehele samenstelling is ook prima te noemen. Dit is bijvoorbeeld een wasmachine met een vulgewicht van 9 kilogram. Door dit vulgewicht is deze variant voor zo’n beetje elk gezin geschikt. Ook als je een groter huishouden hebt, kun je prima voor deze zuinige wasmachine van Everglades kiezen.

Verder valt de unieke kleurstelling direct op. De Everglades EVWM91402AG is namelijk één van de weinige zwarte wasmachines. Met name als je een modern interieur hebt, past deze kleur hier al te fraai bij. Overigens is deze wasmachine ook nog eenvoudig te bedienen. Dit is aan het duidelijke display en de eenvoudige draaiknop te danken.

Iets dat ook nog opvalt, is het toerental van 1400 toeren per minuut. Doordat de trommel vrij snel ronddraait, wordt het wasgoed in de trommel al aardig gedroogd. Je hoeft hierdoor minder vaak gebruik van je droger te maken. Ook dáár bespaar je weer de nodige energie mee.

Is dit dan echt de beste zuinigste wasmachine? Nee, dat is niet het geval. Je moet namelijk met een iets mindere kwaliteit rekening houden. Het merk Everglades is niet zó goed als bijvoorbeeld de bovenstaande merken. Dit blijkt onder meer uit de toegepaste technologieën en dergelijke.

Des te opmerkelijker is het dus dat deze wasmachine zo energiezuinig is. De meeste dank hiervoor moet uitgaan naar de koolborstelloze motor. Deze motor ervaart weinig wrijving, slijt hierdoor weinig en is hierdoor in staat om energiezuinig zijn werk te doen. Met de Everglades EVWM91402AG ga je oprecht veel geld op je energierekening besparen!

Wanneer is een wasmachine zuinig?

Niet elke wasmachine is zuinig. Nee, dat geldt alleen voor wasmachines die aan de volgende eisen kunnen voldoen:

 • De wasmachine heeft energielabel A. In het huidige aanbod van wasmachines is dit het beste energielabel. Mochten er nieuwe ontwikkelingen uitgevonden worden, kan dit in de toekomst uiteraard altijd veranderen. Dat verwachten wij op korte termijn echter niet. Mocht je de zuinigste wasmachine willen hebben, wijzen wij je daarom op de varianten met energielabel A.
 • De wasmachine verbruikt weinig energie. Als een wasmachine over energielabel A beschikt, betekent dit dat ‘ie energiezuinig zijn werk doet. Dat houdt in dat de wasmachine weinig energie verbruikt. Het mooie hieraan is dat je per wasmachine ook nog het energieverbruik per 100 cycli in kunt zien. Let hier daarom extra goed op.
 • De wasmachine verbruikt weinig water. Als we het over een zuinige wasmachine hebben, denk je direct aan energie. Logisch, maar de zuinigste wasmachine verbruikt ook nog weinig water. Dit komt het milieu én je waterrekening uiteraard ook alleen maar ten goede.

Voldoet een wasmachine aan alle bovenstaande punten? Dan gaat ‘ie dus door het leven als een energiezuinige wasmachine. Wat wij hierbij ook zien, is dat de zuinigste wasmachines van de nieuwste technologieën voorzien zijn. Dat is dan ook een prima graadmeter.

Ook interessant:  Zuinigste radiator - Top 10 van 2024!

Wat zijn de voordelen van een zuinige wasmachine?

Je doet absoluut verstandig aan de aanschaf van de zuinigste wasmachine. Dat heeft onder meer met de volgende punten te maken:

 • Het is een duurzame aankoop. De aanschaf van de beste zuinigste wasmachine is een duurzame aankoop. Je geniet hier namelijk jarenlang van en je bespaart het milieu. Deze wasmachines verbruiken immers veel minder energie, waardoor er ook minder energie opgewekt hoeft te worden. Dat is uiteraard in het voordeel van onze aardbol.
 • Je bespaart hier veel geld mee. Kies je bewust voor de zuinigste wasmachine? Dan kies je bewust voor een mooie besparing. Zo’n wasmachine verbruikt weinig energie én water, waardoor je je rekeningen aanzienlijk ziet dalen. Elke maand weer.
 • De wasmachine gaat lang mee. Met de zuinigste wasmachine bespaar je ook op de lange termijn veel geld. Dit komt vooral doordat de meeste zuinige wasmachines van een koolborstelloze motor voorzien zijn. Deze motoren werken zuinig en ervaren weinig tot geen slijtage. Dit komt de algehele levensduur zodoende alleen maar ten goede.
 • Je geniet van de nieuwste technologieën. Met een zuinige wasmachine geniet je ook nog van de nieuwste technologieën. Dit komt puur doordat de wasmachine juist door deze technologieën zo energiezuinig zijn werk kan doen. De technologieën en energiezuinigheid gaan hand in hand met elkaar.
 • Je hebt voldoende keuze. Heb je je pijlen op een zuinige wasmachine gericht? Dan weet je op voorhand al dat je voldoende keuze hebt. Met name de A-merken maken er een sport van om de zuinigste wasmachine te ontwikkelen. Dat is uiteraard in jouw voordeel. Zo heb je de keuze uit veel merken en uit meerdere vulgewichten.
 • De wasmachine droogt het wasgoed goed. Een ander voordeel van een zuinige wasmachine is het drogen van het wasgoed. Doordat dit al goed gedaan wordt, hoef je minder vaak je droger te gebruiken. Tevens hoeft je droger minder lang zijn werk te doen. Op die manier bespaar je extra veel energie.
Samsung WW90TA049TH
De Samsung WW90TA049TH is de beste zuinigste wasmachine

Wat zijn de nadelen van een zuinige wasmachine?

De keuze voor de beste zuinigste wasmachine is dus een verstandige keuze. Je moet tegelijkertijd ook met 2 punten van aandacht rekening houden:

 • De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Dat wat nu de zuinigste wasmachine is, is over een paar jaar mogelijk al minder zuinig. Dit komt puur doordat de ontwikkelingen zich in een hoog tempo opvolgen. Op dít moment raden wij je in ieder geval graag de bovenstaande zuinige wasmachines aan.
 • Een zuinige wasmachine is relatief duur. Als je de zuinigste wasmachine aan wilt schaffen, moet je iets dieper in de buidel tasten. Dit komt puur doordat dit om moderne wasmachines met veel technologieën gaat. Dat is iets waar je voor moet betalen.

Heb je de beste zuinigste wasmachine nog niet gevonden?

Ben je toch niet helemaal te spreken over de 5 bovenstaande zuinige wasmachines? Kijk dan eens naar de onderstaande 5 wasmachines. Mogelijk sluit één van deze wasmachines wel volledig op je wensen aan:

Hoe vind je de beste zuinigste wasmachine?

In dit artikel heb je met de 10 beste zuinige wasmachines kennisgemaakt. Al deze wasmachines zijn zuinig, doen hun werk prima en zijn toch verschillend ten opzichte van elkaar.

Het is daarom belangrijk om een goede vergelijking te maken. Hierbij wijzen wij je graag op de onderstaande aandachtspunten. Met deze aandachtspunten vind je namelijk snel de zuinigste wasmachine die perfect op jouw wensen aansluit.

Energieklasse

Het advies is om allereerst goed naar de energieklasse te kijken. Als je voor een zuinige variant wilt gaan, ga je voor een variant met energieklasse A. Dat is op dit moment eigenlijk het beste energielabel.

Energieverbruik

Je moet ook goed naar het exacte energieverbruik kijken. Bij elke wasmachine wordt dit als volgt aangegeven: een xx aantal kWh per 100 cycli. Dit verbruik geeft dus het verbruik over 100 wasbeurten aan. Als je dit verbruik door 100 deelt, heb je uiteraard het verbruik per wasbeurt inzichtelijk.

Waterverbruik

Je hebt ook nog met het waterverbruik te maken. Bij elke wasmachine staat benoemd wat het waterverbruik per wasbeurt is. Wij raden je aan om hier ook even goed naar te kijken. De zuinigste wasmachine is namelijk zuinig op zowel het gebied van water als van energie.

Motor & technologieën

Bij een zuinige wasmachine moet je even goed naar de motor kijken. Idealiter gaat dit om een koolborstelloze motor, aangezien zo’n motor ontzettend lang mee gaat. Je geniet hierdoor jarenlang van de zuinige werking van de wasmachine.

Tevens kun je met een schuin oog naar de technologieën kijken. Des te meer moderne technologieën, des te beter met het oog op het energieverbruik.

Algehele samenstelling

Wil je voor de zuinigste wasmachine gaan? Dan zijn bovenstaande punten vooral van belang. Maar, het is ook verstandig om goed naar de algehele samenstelling te kijken. Let onder meer op het vulgewicht, op het toerental, op het aantal wasprogramma’s en op de bediening. Een ander punt van aandacht kan overigens ook nog het geluidsniveau zijn.

Prijs & kwaliteit

Tot slot moet je goed naar de prijs én kwaliteit kijken. Wat moet je precies voor de zuinigste wasmachine betalen? De prijzen lopen nogal uiteen, dus stel voor jezelf een maximum budget vast.

Tevens moet je altijd voor een variant van een A-merk gaan. Althans; dat raden wij je aan, omdat deze wasmachines het langste mee gaan. Ook geniet je met een wasmachine van een A-merk van de nieuwste technologieën.

Je woning verder verduurzamen

Met de aanschaf van de zuinigste wasmachine doe je een verstandige aankoop. Maar, je kunt op nog meer manieren je woning verduurzamen. Check daarvoor onze artikelen over de zuinigste TV, zuinigste vaatwasser en beste energiezuinige koelvriescombinatie!

Wat maakt een wasmachine zuinig in gebruik?

Een wasmachine wordt als zuinig beschouwd wanneer deze een laag energie- en waterverbruik heeft, vaak aangeduid met een hoog energielabel, zoals A++ of A+++. Zuinige wasmachines maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals inverter motoren, die efficiënter werken en minder energie verbruiken. Ook passen ze het watergebruik aan op de hoeveelheid wasgoed, waardoor je bespaart op zowel energie als water.

Hoe kan ik het energieverbruik van mijn wasmachine verlagen?

Je kunt het energieverbruik van je wasmachine verlagen door te kiezen voor eco-programma’s die op lagere temperaturen wassen en efficiënter met energie en water omgaan. Daarnaast helpt het om de wasmachine alleen te gebruiken wanneer je een volle lading hebt, zodat elke wasbeurt zo efficiënt mogelijk is. Het gebruik van een lagere temperatuurinstelling voor de meeste wasbeurten kan ook significant schelen in het energieverbruik.

Wat is het verschil tussen een zuinige wasmachine en een traditionele wasmachine?

Het belangrijkste verschil tussen een zuinige wasmachine en een traditionele wasmachine ligt in het energie- en waterverbruik. Zuinige wasmachines zijn ontworpen om minder water en energie te gebruiken dankzij geavanceerde technologieën zoals gewichtssensoren, efficiënte motoren en geoptimaliseerde wasprogramma’s. Dit resulteert in lagere operationele kosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Zijn zuinige wasmachines duurder in aanschaf dan traditionele wasmachines?

Zuinige wasmachines kunnen in aanschaf duurder zijn dan traditionele wasmachines vanwege de geavanceerde technologieën die ze gebruiken. Echter, de hogere aanschafprijs wordt vaak gecompenseerd door de besparingen op lange termijn op je energie- en waterrekening. Daardoor kan een zuinige wasmachine uiteindelijk voordeliger uitpakken.

Hoe lang gaat een zuinige wasmachine mee?

De levensduur van een zuinige wasmachine is vergelijkbaar met die van traditionele modellen, vaak rond de 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het merk, model en hoe goed je de machine onderhoudt. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de wasmiddellade, het filter en de deurrubbers, kan helpen om de levensduur te verlengen.

Kan ik alle soorten wasmiddelen gebruiken in een zuinige wasmachine?

Ja, je kunt alle soorten wasmiddelen gebruiken in een zuinige wasmachine, maar het is aan te raden om te kiezen voor wasmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor gebruik bij lage temperaturen of eco-programma’s. Deze zijn effectief bij het wassen op lagere temperaturen, wat bijdraagt aan het energiezuinige karakter van de machine.

Hoe weet ik welke zuinige wasmachine het beste bij mijn behoeften past?

Om te bepalen welke zuinige wasmachine het beste bij je behoeften past, is het belangrijk om te kijken naar de capaciteit, het energielabel, en de specifieke functies die je belangrijk vindt, zoals stoomfuncties of een uitgestelde starttijd. Lees online reviews en vergelijk de energie- en waterverbruikscijfers van verschillende modellen. Houd ook rekening met de grootte van je huishouden en hoe vaak je wast, om een model te kiezen dat efficiënt en effectief is voor jouw situatie.

Index